Lukin Mikula

Lukáš Mikula patří do generace prvních freeskierů u nás, organizoval Jam Campy, postavil skok BigAir.cz v Novém Hrozenkově a na svědomí má české freeski filmy Search a Styl.

Čus Lukine, mohl bych s tebou udělat rozhovor na FR?

Kdykoliv, ale začínáme teď hned a tady. Zveřejníš to včetně této odpovědi, muhehe.

Zrovna teď, když v televizi dávají Pohlreicha? :-)

Já televizi nikdy neměl, ale Pohlreicha znám. Kdysi dávno jsem se snažil vystudovat vysokou hoteluvku, ale byla v Bohnicích, tak jsem vzal školné na šestý semestr a od té doby lyžuju./Chvíle odmlčení./ Jo a sorry za prodlevu, je tu na bytě v Laaxu šíleně lidí a dobrých lyžařů. Už se ti plně věnuji. Co bys rád věděl?

Víceméně všechno. Začal bych klidně popořadě, když už jsi to nakousl. Jak to teda pokračovalo po tom šestým semestru, kdy si začal lyžovat?

Začal jsem jako úplný prcek na vleku doma v Novém Hrozenkově. Podle mě nejvíc funny kopec v ČR. Pak kvůli důvodům, které nechci zveřejňovat, jsem od sedmi asi do třinácti moc nelyžoval. Jezdil jsem hodně na biku a asi v šestnácti jsem potkal Martina Vráblika, českého reprezentanta ve slalomu. Stal jsem se jeho letním tréninkovým sparing partnerem a díky němu jsem pochopil carving v době jeho příchodu, nebo-​li naučil jsem se lyžovat. Díky němu jsem se dostal celkem brzo do evropských snowparků úplně nezávisle na české scéně na tehdejším vrcholu.

Komentáře k fotkám:
foto 1: Tyhle dredy se mi “přihodily" jako úcastníkovi prvního českého freeski campu (pokud mě paměť neklame), který pořádal Daly tam u nich na west coastu. To byla fakt prča intergalaktická. Dobrá akce na překážkách, které určitě nebyly v Česku v té době standard.
foto 2: Tohle je sekačka ze Saas Fee, kde jsem se vlastně naučil skákat. Makal jsem někde ve světě třeba měsíc nebo dva, abych mohl dva, tři týdny pohodlně trávit na parkáči pod nejlepším letním parkem světa. Datum už nevím, ale Henrikovi, co tam dole rozdává rozhovor bylo tuším 15. Si to spočítejte:)
foto 3: Snowboarding je super a ježdění na obojím je stejná sranda. Já si beru víc inspirace do svého stylu ze snowboardingu než z lyžování. Tady mám selfiečko z Brecku s asi 99násobným majstrom Slovenska vo frystajlovom snowbordování s Matějom Matysom. Tuhle fotku mám rád, protože i ve škaredém počasí může být lyžování fun.

Jestli si dobře vzpomínám, si makal v Británii a poté začal budovat skok do vody v Novém Hrozenkově BigAir.cz, je to tak?

Skoro jsem v Británii studoval. Nejblíže Británie jsem pracoval v Irsku, makal jsem na hodně místech. Lyžování je drahá věc a ty si můžeš vybrat, jestli si budeš furt stěžovat, jak se máš blbě nebo se naučíš pár jazyků, vynecháš i pár zimních sezón, zaplatíš si kvalitní vzdělání a máš se dobře. Skok přišel v roce 2003, to už jsem pár let jezdil a v mezisezóně makal, abych si na to vydělal. Goood times!

Komentáře k fotkám:
foto 4:
Jsou lidi, kteří se snaží vypadat na lyžích “jako někdo,” jsou lidi, kteří se snaží například do nadměrné velikosti svého oblečení schovat chyby jejich jezdeckých chyb a jsou lidi, kteří prostě jezdí ve velkých hadrech, protože úzké kalhoty ti skřípou koule. A důležité je na začátku si správně vybrat a pak už neměnit směr toho, co si na začátku vybereš, jinak jsi moula, který s větrem se točí. Moudro.
foto 5:
Toto byl pro mě super moment. Když jsem viděl obálku prvního vydáni českého Freeski magazínu a na ní Horáce v mých hadrech v nevím kolika metrech, byl jsem hrdý na to, že jsem freeskier z Česka, který vyfotil svého kamaráda v rampě a dotáhli jsme to na úvodku časopisu. To je prostě něco co, si myslím, že teď u nás chybí. Česká scéna netvoří žádné podněty pro mladé, kteří by cítili nezastavitelnou touhu dělat to samé a to na 1000%. Cítil jsem, že když s naší croo někam jdeme jezdit, jsme schopni vytvořit si přátelský respekt i díky levelu našeho ježdění. Český freeskiing potřebuje novou šťávu, aby se vrátilo to, co za posledních pár let dost vyčichlo.
foto 6:
V zime žiju, lyžuju a coachuju v Laaxu. Jezdím Al Dente 188 a Icelantic Da’Nolie 181 normální camber.

Kde se v tobě vzala myšlenka opustit v zimě ČR, kde si měl rozjetý JamCampy a odstěhovat se na zimu do Alp? Jak ses dostal zrovna do Laaxu?

Pár českých freeskierů se rozhodlo jet na vlastní pěst věci, které byly původně společné. Nejdříve mě to naštvalo a pak mrzelo, takže jsem odjel. Mně bude dobře vždycky všude.

Komentáře k fotkám:
foto 7: Můj job je učit děti lyžovat ve snowparku a na různých sucho-​mokrých přípravných udělátkách. Toto je například můj sveřenec Vojtěch Břeský z Brady-​Rybnicku.
foto 8: V létě se starám o BigAir.cz playground. To asi přibližovat nemusím. Když už se dokopu ke skákání, baví mě to pořád stejně. Mě baví sám proces učení se lyžování, takže jestli voda nebo sníh u mě hlavně dřív nehrálo velkou roli. Teď už jsem “zpohodlněl” :).Cork 7 z letošního léta.
foto 9: S Nankou Šlepeckou jsem pracoval na její přípravě na zimní Olympiádu v Sochi. Pomalu si začínám uvědomovat, že můj skok do vody ovlivnil dost lyžařských osudů a to je super. Tohle jsou dobré časy, ale třeba v tom Brecku byla klaaaada jak cip! 

V Laaxu si začínal prodávat v shopu, jestli se nepletu, co je teď tvojí hlavní náplní? Pořád na fb vidím tvoje svěřence při tréninku…

Já jsem do Laaxu přijel původně trénovat tehdy jedenáctiletýho Andriho Ragettliho a jeho hlavní sponzor Amalgan shop – v té době dovoze Armady, Orage, Jiberish a dalších značek měl inzerát na částečný úvazek. Andriho matka mi poradila, abych se zúčastnil výběrového řízení a já ten job získal. Makal jsem tam 25 hodin týdně, o víkendech a někdy po večerech jsem koučoval Andriho.

Komentáře k fotkám:
foto 10:
Sochi byl pecka trip do lyžařského nebe. Tohle Japonsko najdete v Rosa Khutor hned vedle Aljašky. Jeden dlouhý táhlý levý oblouk a 3 dolu. Sníh lehký jako v Japonsku (údajně). Škoda, že Černík a Jožin Toufar to ráno zaspali :-D
foto 11: Když shredím, trávím svůj čas na středních kickrech. Velké si skočím buď s kamerou nebo jen tak z pr…, ale vážnější triky už jsou pro mě fun víc na středních poletech.
foto 12: Raily mám ale rád pořád všechny stejně. Ass-​shot FS4 z Brecku.

Napadlo tě už tehdy, jaká z něj bude mašina na triky a vlastně freeski superstar?

On není žádná superstar. Každý se může stát dobrým. Napadá mě to u každého mého svěřence, takže i u něj. Rád bych ještě dodal, pod mými křídly by teď lyžoval jinak a už bych to více nerozebíral.

Takže myslíš, že kluci z Čech můžou dosáhnout na podobnou metu, korát prostě máme smůlu, že nemáme kde trénovat? Co vůbec ty a Čechy? Jezdíš jenom na léto do Hrozenkova na BigAir.cz nebo pojedeš mrknout třebas na Soldiers?

Já už v zimě v ČR budu lyžovat jenom v Karolince a na Slovensku. Na závody se dívat nejezdím. Když mám volno, lyžuji. Proč bych se měl dobrovolně dívat na to, jak se někdo snaží porazit někoho jiného, když můžu v té době jezdit. Kalím v létě, takže legendární Soldiers party mě nezajímá. Ledaže by ji udělali v létě :-). V zimě žiju v Laaxu a v létě na Hrozenkově. České ježdění komentovat nebudu.

Komentáře k fotkám:
foto 13:
Můj hood je ale Hrozenkov a mrzí mě, že letos, když jsme si s Fanckem jeli domů poshredit, spadlo lano a z ježdění bylo prd :( Karolinka je pro mě jediným parkem v ČR a Jose Kysučan to tam s SPK croo zabíjí! Jestli někdo ví nejlíp v ČR, jak shapovat a převést to do reality, je to Jose IMHO. Všechno ostatní u nás je jiný směr shapingu než ten, který vyhovuje mému ježdění.
foto 14: Když už tu mám prostor, tak bych chtěl poděkovat Armade za mega lyže. Já si svoje u české distribuce platím a rád. Misfit.cz totiž zaslouží velký dík za dlouhodobou podporu velkého počtu lidí, co se chtějí ve freeskiingu něco naučit. Já na Al Dente jezdím, protože si myslím, že to je nejlepší lyže pro mě a jestli někdo chcete utratit chechtáky za nové lyže a nevíte jaké koupit - dejte klukům z Misfit.cz vědět a určitě najdete u Armady lyže, které budou pro vás nejlepší. A když nemáte na nové, tak je tu freeskibazar.cz kluků Křivánkových a tam bych na svém začátku před patnácti rokama absolutně bez peněz začínal já.
foto 15: Jak říká Dědek “je to nejlepší život, který jsem si mohl přát, he” - Například na tyhle Robisovy triky se prostě nedá zapomenout. Silvretta Nova tuším to byla.

Podíval ses na Olympiádu v Sochi jako trenér Nany (Natalie Šlepecká), jaké byly vůbec tvé dojmy? Patří freeskiing na OH?

OH jsou super, FIS jen podnik, bohužel. OH musí zajistit nějaký způsob výběru sportovců, který neprobíhá přes AFP, ale přes FIS, což je principielně špatně. Ano, freeskiing patří na OH. I Bigair bych zařadil a stanovil maximální velikost skoku pro ženské. Jejich parkové ježdění je zprůměrováno na ubohé úrovni.

Na fb od tebe vídám kratší edity tvých svěřenců, neláká tě natočit po letech zase nějaké přelomové video?

Ne, neláká. Když už mám trochu volno, protože jsem fakt busy, děláme si srandu z lyžování ve Voniavych CuFuSkach.

Komentáře k fotkám:
foto 16:
Velká část mého freeski života se odehrála na Slovensku. Donovaly a.k.a. Donky jsou pro mě rozhodně přitažlivější než Špindl nebo Vítkovice - se vším respektem pro jmenované! Slovenské campy byly pro mě vždycky super zpestřením sezóny a je škoda, že uz jejich tradice skončila.
foto 17: Donky totiž nejsou jenom dětské campy, tam prostě jsou dobré překážky správně shapnuté. Jako v Karolince. Tohle s-​ko mě bavívalo.
foto 18: Doufám, že moje nastávající, Pája, mi tuhle odpustí :D :D :D

Ten v ČR v některých vodách vzbudil celkem velké vášně :-).Českou scénu tedy nekomentujme, ale zkus mi říct, jestli se v něčem liší švýcarský a český freeskier, co bys nám případně doporučil zlepšit?

Zlepšit bych nedoporučil nic, protože je mi šumák, kam to doma směřuje s výjimkou mojí croo na Moravě a Slovensku. Freeskieři tady jsou pilnější, pracovitější, pozitivnější a nejsou křiví. Víš na čem jsi..

Kde se vidíš třebas za deset let? Pojedeš pořád tento kočovnej život Laax/​Hrozenkov nebo se plánuješ usadit a trénovat třebas svoje vlastní caparty?

Za deset let se budu radovat ze společného ježdění s mýma dětma. Trénovat je nechci. Jestli budu ještě v Laaxu, to nevím, ale spíš jo.

Komentáře k fotkám:
foto 19:
Fotka z noční online párty ve dvou s Matym při příležitosti sledování X-​games slope finals před pár lety. Freeski párty na druhou.
foto 20: A tady bych ještě rád upozornil, aby prosím nikdo nepodporoval Voniave CuFuSki na Facebooku. Tato skupina se pravidelně proviňuje svou opovážlivostí se smát, když vidí něco srandovního. Děkujeme a nazdar.
foto 21: Nechť lyžování srandou zůstává.

Co když bude tento rozhovor číst nějaký klučina, který by měl zájem o radu. Může tě někde kontaktovat, třebas na fb?

Jj, moje stránky jsou lukasmikula.com, ale bohužel nemám možnost nikoho přidat do programu, jsme plní.

Máš něco na závěr, co bych chtěl vzkázat lidem do ČR, případně doplnit něco, na co jsme zapomněli?

Rád bych řekl, že si myslím, že jsou lepší široké kalhoty, a že dobrá polévka ze sáčku může být, obzvláště po „dotunění“ velmi dobrá. A doporučuji při ježdění vypnout AC/​DC a naladit The Pharcyde, A Tribe Called Quest a LNJH Zoo. Zdarec.

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...