Mladá krev: Vojta Ševeček

Vojta Ševeček už o sobě nějakej ten pátek dává vědět a hlavně třeba v sérii závodů Czech Freeski Tour. Proto je tak ideální čas s tímhle šestnáctiletým lyžníkem uklohnit jeho první rozhovor na našem webu!

Vojta Ševeček patří mezi naše nadějný mladíky. Poslední zimy se slušně ukázal na naší Czech Freeski Tour, kde poslední sezónu bral v nejmladší kategorii celkový stříbro. Teď tohohle člena Pepkovi Akademie freestylového lyžování čeká přechod mezi juniory, a to je ideální čas pro jeho první interview na našem webu! 

Čus Vojto tak se nám na úvod našim čtenářům představ…

Vojta: Jmenuju se Vojta Ševeček, je mi 16 let a bydlím s mladším bráchou a rodiči ve Spojile, což je vesnice u Pardubic.

S tebou jsme se seznámili na Czech Freeski Tour, kde si v nejmladší kategorii dvakrát skončil „na bedně“. Jaký byly tvoje nejen freeski ale lyžařský začátky vůbec?

K lyžování mě přivedl taťka. Ve třech letech jsem začínal na Košťálce v Janských Lázních. Do týdne jsem jezdil sám. K freeskiingu jsem se dostal přes videa na netu a zkoušel si to, jakmile jsme byli někde na horách. V létě 2015 jsme byli poprvé s bratranci ve Štítech a tam mě viděl Honza Nečas a poradil mi, ať se spojím s Romanem Daleckým … a tak jsem začal.

Letní sezóna je akorát za náma a za chvíli vypukne ta zimní. Jak vypadaly tvoje letní přípravy?

Měli jsme tréninkový plán na každý měsíc dopředu. Jezdili jsme skákat na lyžích do Štítů, Hrozenkova, Havraně a trénovat na trampolínách do Kolbenky. Taky jsme měli kondiční soustředění ve Špindlu na kolách. Léto jsme si zpestřili dvěma výjezdy do Snow Domu do Bispingenu. Když byl čas, trénoval jsem na zahradě našeho domu, kde mám jib.

Ty patří ještě s pár dalšíma klukama do Akademie freestylovýho lyžování, kterou řídí Pepé Kalenský. Pověz nám o ní pověz trošku víc…

S Pepém a klukama v akademii máme dobrou partu. Pepé nás má 6 kluků na starost a plánuje a zajišťuje tréninky a výjezdy. Při tréninku nás natáčí a u videa pak rozebíráme techniku, a co udělat líp. Natáčí nám edity, shání sponzory… Nemá to asi snadný, každý jsme z jiného konce republiky, ale funguje to dobře.

V čem ty vidíš největší přínos Akademie, a co bys řekl klukům, kteří třeba přemýšlí, že se přidají…?

Přínos Akademie vidím v tom, že je v ní systém a odborný vedení. To nás posouvá dopředu určitě rychleji, než kdybychom se učili sami. Na všech je vidět, že nás to baví a že si to užíváme. Každému, kdo třeba přemýšlí, že by se přidal, bych řekl ať to udělá co nejdříve:), protože pro sportovní růst v tomto druhu sportu to pro něj bude nejlepší krok.

Nějaká veselá historka z vašich putování s Pepkem by nebyla? :)

Srandiček je tolik, že mě nenapadá, kterou bych vyzdvihl :)

Oukej, teď k nadcházející zimě. Tradiční otázka. Jaký jsou tvoje plány na nadcházející sezónu?

Letošní zimu bych chtěl odjet double a zkusit si nějakej Evropák. Přestože budu první zimu v juniorce, určitě nechci jezdit na chvostu.

Tak ať se to podaří. Myslíš, že patříš spíš k závodním typům, co se hecujou s ostatníma nebo si radši vychutnáš pohodovej den na horách ve stylu „žádnej hrot“…

Jsem spíš asi to první. Baví mě závodit, ale pohoda u toho je taky dobrá :).

Nadcházející sezóna bude předolympijská a mě celkem zajímavá, co vy mladší jezdci si myslíte o freeskiingu na Olympiádě. Takže jak to máš ty?

Myslím, že bylo na čase, aby se na OH freeskiing usadil. Pro nás mladší by to měla být motivace a sám bych to jednou taky rád zažil…

Máš nějakej svůj freeski cíl? Ať už vysněném trik, závod, lokalitu, kterou navštívit nebo tak..

Mým cílem jsou X-​Games a OH. Jednou bych si přál odjet back to back triple a chtěl bych si zajezdit v USA…

Tak snad se ti z toho co nejvíc podaří.Teďka pár krátkejch otázeček:

Oblíbenej resort: Hintertux
Oblíbenej jezdec: Fabian Bösch, Lukas Müllauer
Oblíbenej trik: frontflip a cork ř s tailem
Oblíbená aktivita mimo lyží: floorball a kolo
Oblíbená činnost po ježdění: Playstation
Nejhezčí freeskierka: Lisa Zimmermann
Skok nebo rail: skok
Park nebo prašan: park

No a na závěr jako vždycky ti necháme volnej prostor, takže děkovačky atd…

Chtěl bych říct, že jsem vděčněj, že dělám a můžu dělat sport, kterej mě hrozně baví. Podporuje mě celá moje rodina a díky za to. Taky chci poděkovat Red Bullu a ostatním, kteří mi pomáhají, trenérům Romanu Daleckému, Pepé Kalenskému a Michalu Pečovi. Taky díky škole, která mi vychází vstříc a taky Tobě Maty. Díky za rozhovor. :-)

My taky díky a ať se daří!!

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...