Pepé Kalenský o Akademii freestyle lyžování

Pepé Kalenský rozjel ve spolupráci s českou reprezentací Akademii freestylového lyžování a to je ten nejlepší důvod, abychom ho vyzpovídá, o co se vůbec jedná a další a další podrobnosti!

Pod vedením našeho zkušeného reprezentanta Pepého Kalenského a za spolupráce naší slopestylové reprezentace v čele s Romanem Daleckým nedávno začala fungovat Akademie freestyle lyžování určená zejména pro mladý jezdce. O co vlastně jde, kdo se tam může přihlásit a další informace Vám v našem dnešním rozhovoru neprozradí nikdo jiný než sám Pepé! Jdeme na to...!!

Čís Pepé, tak než začneme s Akademií, jak jsou na tom ty tvoje porouchaný kolena?

Pepé: Koleno se už pomalu lepší, sice to všechno trvá dlouho, ale snad to bude brzo v pořádku. Minulý rok jsem byl na transplantaci menisku a ačkoliv jsem nečekal, že ta rekonvalescence bude takhle dlouhá, tak můžu být rád, že ta operace vůbec byla možná, protože tahle operace se nedělá jak na běžícím pásu jak např. plastika kolene. Chce to čas.

Teď už tedy k tomu dneska hlavnímu. Jak vznikl nápad založit Akademii freestyle lyžování pro mlaďochy? 

Ten nápad jsem měl v hlavě už dlouho. Poprvé mě to napadlo v Rakousku na závodech, kdy přijelo několik teamů mlaďáků na závody z Rakouska, Švýcarska atd., každý měl trenéra nebo člověka, který se o děcka staral a jezdil s nimi. Ty děti už v 15 letech i klidně mladší jezdili na slušný úrovni. Ten progress je prostě znát, když s vámi někdo jezdí a trénuje vás. Přesně v ten moment jsem si uvědomil, že v Čechách přesně tohle chybí, sice tady funguje juniorská reprezentace, ale pokud se ten sport v Čechách má nějak vyvíjet, tak potřebujeme začít pracovat s dětma už od mala. Bohužel jsem v posledních letech prodělal několik operací kolene a došel jsem k názoru, že možná bude lepší svoje zkušenosti předávat dál, než se honit za výsledky.

Pro koho je Akademie určená, a kdo všechno se tam může přihlásit?

Akademie je určená hlavně pro mladý (10-​19) let a přihlásit se může prakticky kdokoli. Prozatím jsou limitující příspěvky, ale do budoucna bychom rádi peníze sháněli z dotací lyžařského svazu, sponzorů atd. Aby činnost trenéra mohla být hrazená z jiných zdrojů a rodiče platili jen výjezdy a náklady spojené s lyžováním. Protože co si budeme povídat, lyžování není zrovna laciný sport.

Jakou formou zatím tréninky probíhají a kolik času s klukama trávíš?

Tréninky fungují hlavně formou soustředění. Všichni jsou ještě školou povinní, takže se snažíme maximum výjezdů absolvovat o víkendu a nezasahovat tak do školní docházky. Jednou až dvakrát týdně se scházíme na trampolínách v Kolbence. Soustředění jsou různá, skákání do molitanu v Jumparku, do vody, teď jsme se akorát vrátili z ježdění na ledovci na Dachsteinu a děláme i kondiční soustředění. S klukama se zatím vidím 10-​15 dní v měsíci, ale v zimě to bude asi častěji.

Nedávno jsme v Jumaprku viděli tvoje kluky v akci, takže kdo všechno je zatím po tvým drobnohledem?

V akademii jsou prozatím Štěpán Hudeček, Vojta Ševeček, Jakub Roj, Dan Urban, Jakub Woth a Míra Herman.

Všechno je samozřejmě na začátku, ale jakej máš zatím z kluků pocit?

Přesně tak, všechno je zatím na začátku, ale už za ten měsíc a půl, co spolu trénujeme, kluci udělali obrovský progres. Naučili se spoustu nových triků jak na trampolíně tak hlavně na lyžích. Takže pocit zatím dobrý. Uvidíme, jak se klukům podaří pak dávat ty triky i na sněhu.

Jaký máte nebližší plány ať na léto, podzim, popřípadě na nadcházející zimu?

Plánů je celkem dost. Na trampolínách už kluci dávají skoro všechno na všechny strany, takže hlavně teď ty triky přenést i na lyže. Budeme jezdit skákat do vody a molitanu. Chtěl bych udělat ještě jedno soustředko na ledovci a budeme jezdit do haly do Německa na sníh. Chtěl bych pořídit Tirolky, takže na podzim výjezdy na rakouské ledovce a v zimě budeme jezdit podle podmínek v Čechách a samozřejmě i v zahraničí. Účastníme se Českého poháru, ale rád bych vyrazil i na nějaké závody do zahraničí, aby se kluci neporovnávali jen mezi sebou, ale i se zahraniční konkurencí a sbírali zkušenosti.

Jak si vůbec ty sám užíváš roli trenéra a toho, kdo předává zkušenost? A jsi na to zatím sám nebo pomáhá zbytek realizačního týmu repre?

Mě to samozřejmě baví. Ve freeskiingu se pohybuju už více jak 12 let, takže zkušenosti s přípravou, tréninkem, závody mám, a když můžu svoje zkušenosti předávat dál a někomu to pomůže tak je to super. S tréninkem a celou organizací mi pomáhá šéf trenér repre Roman Dalecký. 

Na co bys nalákal rodiče, kteří třeba uvažují, že ti svěří jedno z ratolestí do Akademie?

Hlavním přínosem Akademie je profesionální trenérské zázemí a zajištění celoroční komplexní přípravy dětí a mládeže. Tréninky a soustředění nemáme jen v zimě, ale trénujeme celý rok. Takže pokud by se děcko chtělo naučit nové triky nebo se freeskiingu věnovat naplno v Akademii má šanci. Na každém soustředku sebou máme tablet, GoPro, foťák a každý trik poté analyzujeme. Co bylo dobře, co špatně a jak ho například zlepšit. To je obrovské plus, když vám někdo vysvětlí, jak se ten trik dělá a ještě vás u toho natočí. Ten progress je pak o 100% větší, než když si jdete jen tak sami zajezdit do snowparku. Dalším velkým plusem je, že akademie funguje pod slopestylovou reprezentací, z níž je částečně hrazená a hlavním úkolem je vychovávat nové reprezentanty ČR, takže děcka jsou pod stálým drobnohledem a mají šanci se dostat do reprezentace. I tím, že jsme pod slopestyle repre a fungujeme jako tým, máme šanci dosáhnout na různé slevy na materiál (lyže, vosky, vybavení) vstupy a pernamentky. Z každého výjezdu děláme fotky, videa, které pak prezentujeme dále na FB a v médiích, takže i děcka mají možnost se zviditelnit a pomůže jim to pak v dalším kariérním růstu.

Teď ještě jedna otázka k tobě. Co tvoje zavodní kariéra? Už si ji zaťukal na hřebíček?

Úplně ještě ne, nerad bych končil kariéru zraněním, ale uvidím prostě, co mi koleno dovolí a taky jak budeme fungovat s Akademií. Rád bych ale dále natáčel videa a dělal fotky, což mě vždycky bavilo mnohem víc.

Last slova…

Rád bych poděkoval sponzorům K2, O’Neill, Shred, Haxa, Swix a Red Bull a všem co mě podporují v tom, co dělám.

My tobě taky dík Pepku a ať Akademie jede jak po másle!!

Akademii freestyle lyžovaní můžeš sledovat na Facebooku zde.

Foto a video by Akademie freestyle lyžování

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...