Red Bull Film Your Ride 2007

Filmový festival ušitý na míru vyznavačům FREESKIINGU, SNB, BIKE a SK8, tady čtenářům www.FReeride.cz. Jste-li kreativní odrůdou milovníků těchto sportů a neustále sebou taháte kamery a foťáky, neváhejte a pošlete svá videjka na druhý ročník filmového festivalu Red Bull Film Your Ride. Ve hře je mimo jiné, stejně jako minulý rok, velmi slušná kamera Sony!    

Jistě si pamatujete na loňský první ročník soutěže pro všechny z vás, koho baví snowboarding, skateboarding, freeskiing nebo kola, a kdo svoje, nebo svých kamarádů ježdění občas i natáčí a věnuje se trochu střihu. Ano, řeč je o Red Bull Film Your Ride, kterého se FReeride.cz stal opět oficiálním mediálním partnerem. Veškeré informace si můžete přečíst na následujících řádkách:

Hlavním elementem je jízda

Red Bull Film Your Ride 2007 - vizuál plakátu
„Festival je najmä pre jazdcov a kameramanov, ktorí majú k filmovaniu a športu vzťah a videá by mali byť najmä o nich,“ přiblížila myšlenku festivalu Jana Šeďová. „Minuloročná premiéra festivalu sa tešila obrovskému záujmu česko-slovenskej športovej scény a do súťaže bolo prihlásených 57 videí, ktoré zastupovali všetky súťažné športy. Veríme, že tento rok bude mať počet videí i kvalita stúpajúcu tendenciu,“ doplnila Jana.

Hlavní platformou na prezentaci vašich videí je stránka www.redbullfilmyourride.sk, přes kterou můžete video ukázat světu, nebo se podívat, co se na česko-​slovenské sk8, snb, freeski a bike scéně děje, popřípadě vyjádrit svůj názor k jednotlivým videím.

Najlepší videa budou vybrána speciální porotou do finále a premiérově promítána na velkém plátně na záverečné párty v Bratislavě koncem léta. Porota bude opět, tak jako minulý ročník, složená z domácich i zahraničných porotců z oblasti sportu, filmu a médií. V loňské porotě byly jména ako BMX star Patrick Guimez (FRA), či Bernd Hupfauf (AUT) nominovaný na cenu Best director na Extreme Awards v L.A..

V loňském finále, když se osm nejlepších videí promítlo na plátně ve stínu betonových pilířů a grafitů pod mostem Lafranconi, zvítězil se skateboardovým videem „5 chicos eslovacos en Barcelona“ Lukáš Karásek. Pár slov o vzniku jeho debutového videa: „Matúš Rendek mi volal niekedy v polke marca, či by sa mi nechcelo ísť jazdiť do Barcelony. No ja že hej. Nejakou zhodou okolností som zobral aj kameru, keby náhodou a nakonec dobre. Chcel som spraviť video, na ktoré sa bude dať pozerať. Chcel som, aby z videa bola cítiť atmosféra Barcelony. Určite som nechcel, aby to bolo video iba o sk8boardingu, aj keď to tak asi je. Do veľkej miery ma motivoval Mat, ktorý veril, že viem urobiť pekný záber a že to viem dať aj slušne dokopy. Bolo to vlastne moje prvé video, ktoré som aj točil aj strihal.“ Lukáš vyhrál hlavní cenu, kameru Sony, na kterou točí o 106. „Nemám moc času, ale do druhého ročníku asi video prihlásim. Tento rok som bol v mekke skateboardingu v Barcelone, vznikli tam celkom pekné zábery.“ 

I tento rok je ve hře kamera Sony HDR-​SR1E, PlayStationvěcné ceny od DCDa Kine. Soutěží se ve třech kategoriích. „Best Video“ jako hlavní cena za absolutně nejlepší video, „Internet Winner“ se stane finálové video, které bude vybrané porotou a získá nejvíc hlasů během internetového hlasování těsně před finále. Speciální kategorií je „PlayStation Special Award“, cena za nejoriginálnejší video. Tato kategorie je i pro ty, kteří nemají k dispozici špičkovou filmovou techniku, ale mají nápady a umějí video kreativně zpracovat.

Jezděte, filmujte, stříhejte a posílejte videa, všechny informace a stejně tak finálová videa z prvního ročníku najdete na www.redbullfilmyourride.sk.

Pravidla

Red Bull Film Your Ride je otevřený filmový festival pro videa, jejichž hlavním elementem je jízda a objektem snowboarding, freeskiing, skateboarding nebo biking (mountainbiking, BMX...). Do finále postupují videa, která nejvíce zaujmou porotu, složenou z aktívních jezdců a filmových specialistů. Hodnotit se bude nápad, scénář, jeho realizace a celková kvalita videa jako je práce s kamerou a střih.

Maximální délka filmu: 6 minut (i s titulkami)
Formát: miniDV nebo AVI
Deadline pro zaslání filmu: 16.7.2007

Jeden autor může přihlásit více filmů. A jeden film může obsahovat záběry více sportů. Každý film bude prezentovaný v sekci „Showroom“ na stránce www.redbullfilmyourride.sk do 7 dní od doručení do studia 727. K videím uveřejněným na stránce bude otevřená diskuse. Do soutěže nebudou zařazena ani zveřejněna videa, která nebudou splňovat minimální požadavky na kvalitu záznamu (zvuk, rozlíšení...) a tak nebudou moci být prezentované na stránce v přiměřené kvalitě.

Každý autor videa musí mít vyřízená autorská práva. Ty se vztahují hlavně na použitou hudbu, účinkujúcí, spoluautory, převzaté názvy či nápady, grafiky, jiné použité audiovizuální díla apod. Pokud potřebujete víc informací ohledně autorských práv, mailujte na jana@xtm.sk. Dříve než začnete svoje video stříhat na svojí oblíbenou hudbu, mrkněte na www.soza.sk (www.osa.cz).

Ještě jednou shrnutí kategorií:

Best Video“ - hlavní cena
Nejlepší film, nápad/​kreativita (příběh, lokalita), realizace, práce s kamerou (jedinečnost záběrů), střih... jednoduše nejlepší video.

Internet winner“ - vítěz internetového hlasování
Vítězem internetového hlasování se stane video, které vybere porota jako finálové a získá během dvoutýdenního hlasování před finále nejvíc hlasů.

PlayStation Special Award“ - speciální cena za nejkreativnější a nejoriginálnější video
Hodnotit se bude především nápad a jeho realizace. 

Videa by měla být hlavně díly jejich autorů a účinkovat v nich by měli jezdci, kteří se na tvorbě videa podíleli. Do soutěže nebudou zařazena reklamní videa, ve kterých se budou prezentovat loga nebo názvy firem. Vztahuje se to i na titulky a názvy videí. Do soutěže nebudou zařazeny ani dokumenty ze závodů nebo z jiného oficiálního eventu.

Více na: www.redbullfilmyourride.sk

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...