Roman "Daly" Dalecký

Pro dnešek jsme pro vás vyzpovídali další českou freeski celebritu. Tentokrát to není nikdo jiný než sám Daly alias Roman Dalecký alias Ing. Roman Dalecký.

Roman Dalecký alias Daly patří již ke služebně nejstarším jezdcům u nás tak ho nějak široce představovat myslím nemá cenu. Daly se letos s českou reprezentací podíval na měsíc do USA. Stal se mistrem republiky a navíc připravuje u sebe doma v Mostě hodně zajímavý projekt. To už se ale všechno dovíte až v rozhovoru!

Čus Daly jak se zrovna máš?

Čau, mam se dobře, zrovna makám na mým projektu www.jumpark.cz a na sestavování juniorské a seniorské repre ve slopestyle. Zrovna jsem dostal informaci, že 2012 bude juniorská olympiáda v Innsbrucku, a tak jsem vybral tři kluky do juniorské repre, kteří se této olympiády zúčastní v disciplíně slopestyle. Jsou to Fanda Jetmar, Vlastimil Woznica a Šimon Bartík.

Nemůžu se hned na začátek nezeptat na měsíční trip do USA. Takže kde jste všude byli a jak jste si to užili?

No byli jsme skoro všude po celé USA. Projeli jsme asi pět států. Nejdříve jsme byli v Salt Lake City na MS slopestylu a pak jsme to vzali přes Vegas a Grand Canyons do Colorada, kde jsme trávili čtrnáct dní v Breckenridge a Keystone.

Můžeš nám něco bližšího říct o MS v Park City. Ňáky pikantnosti ze zákulisí a podobně…

No MS bylo celý pikantní už kvůli minus třiceti stupních každý den. Dopady led a rychlost nulová, takže jsme si museli zvykat na kredence. Když jsem se z USA vrátil musel jsem si dát měsíční pauzu od ježdění. 

Letos si taky vyrazil na jeden kontest do Slovinska. O co tedy šlo a jak to tam vůbec probíhalo?

Šlo o národní pohár, který se započítával do FIS žebříčku, kde jsem momentálně na 27.místě z 58. Byl to takový dětský slopestyle, skoky max 10 metrů. Ale Slovinci jsou dříči a pěkně to vyšejpovali. Tak jsem dal svoji zavodní sérku rodeo 5 japan do switch cork 9 mute a vysloužil si druhej fleklek..Zajel mě nějaký Slovinec s misty 7 do rodeo 7.

Dostalo se k nám, že se momentálně začneš hodně angažovat u ČR reprezentace. Můžeš nám o tom říct něco bližšího?

Na valné hromadě úseku akrobatického lyžování na Svazu lyžařů ČR jsem byl zvolen členem revizní komise a šéfem naší disciplíny – new school, která byla mimochodem oficiálně zaregistrována na svaze. Takže mojí náplní práce teď bude navrhovat reprezentační družstvo. Starat se o to, kam pojedou na závody a lobovat za rozpočet na repreJ. Repre už je tedy sestavena a po konzultaci s Pepem Kalenským si myslím, že je to správná volba: senioři: Pepe,  Dědek, Mário, Robhol, Fil a já, junioři : Jetmar, Woznica, Bartík

Všichni znají tvoje jasné názory na Olympiádu. Takže dostat tam někoho z Čech je třeba jedním z tvých cílů?

Jasně OH je cíl každého sportovce, a tak kdo sportuje a chce něčeho dosáhnout musí mít stejnej názor na OH jako já. Kdo si chce dělat sport jen pro radost může a nikoho to nijak neomezí. Na OH do Innsbrucku 2012 chci dostat všechny juniory a na OH do Soči 2014 chci,  aby se dostalo, co nejvíc kluků. Podmínkou je ale dva roky tvrdě trénovat a naučit se tři dably v lajně. K tomu abych toho dosáhl stavím tréninkové centrum s molitanovým dopadem, které buď bude nebo nebude naše spása!

Dříve se hodně věnoval svojí Freeskiingové škole. Jak to s ní vypadá teď? 

Škole jsem se věnoval když jsem měl zraněné rameno, teď ji chci znovuobnovit v novém areálu, kde mi bude dělat pomocníka Tomáš Kavan když budu zrovna na závodech.

Ze školy vzešel třeba Šimon Bartík, kterej je momentálně celkem dost vidět, takže s ním musíš bejt určitě spokojenej.

Ze školy vzešel Martin Kavka a Vlasta Woznica. Tito kluci skáčou korky, flaty a dablbeka na sněhuJ, Šimon vzešel z kempů, a nejen z mých hodně ho naučil i Lukin Mikula.

Aj tak to sem se malinko spletl :).Taky vím o jistém projektu, který plánuješ u sebe doma v Mostu, a který si již dnes nakousl. Povíš něco bližšího i našim čtenářům nebo si zatím musí počkat?

Nejdřív tě opravím: ne v Mostu, ale v Mostě :)

Omlouvám se Mostečákům :) (jestli se jim tak říká teda…)

Dělám skok do molitanu, který by měl být otevřen a provozován ve zkušebním provozu od září 2011 do dubna 2012, kdy by měl být oficiálně otevřen. Všechny informace o projektu získáte na www.jumpark.cz . Bude to komplexní areál – skok do molitanu pro lyže, snb, kola, trampolína do molitanu, trampolíny kruhové, raily, startovací brány pro skikros pro letní trénink, volejbal, fotbal, nohejbal, posilka a další a další vyžití.

Tak to se určitě všichni těšíme. Tak dál. Letos ses taky připojil ke klukům k natáčení Separation 2. Takže jak na tom jste a nemáš v kapse nějakou veselou příhodu z natáčení?

No ke klukům jsem se připojil a veškeré záběry mám zatím z USA. Jinde jsme nenatáčeli. Bejt s Robholem měsíc je samo o sobě veselé. Nejvíc na mě zapůsobil Robholův kvíz: Byls tam? Kde? 

Jednou větou popiš svůj ideální den.

Vstávačka, výklus, snídaně, odjezd do mýho areálu – trénink dably, oběd, odpolko posilka dobrá večeře a večer kontrola účtu a zjištění že mi sponzoři poslali zase další milion :).

Děkovačky a tak na závěr?

Děkovat bych chtěl všem lidem, kteří mě pomáhaj s JUMPARKEM, rodičům a mý holce, která má semnou trpělivostJ.  A všem lidem, kteří mě v tomdle sportu podporujou a pomáhaj mi.

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...