Rozhovory - XXI. Jirka Lausecker

Rozhovor s králem Šumavy a momentálně naším nejlepším freeriderem Jirkou Lauseckerem..

Ahoj Jirko, zima nám už řekla svoje sbohem … Co dělá šumavský freerider, když není sníh?

No, třeba dřevo na zimu příští...

Máš v plánu nějaké cesty na léto?

Jestli to vyjde, měl bych se zúčastnit world helichallange na NZ.

K lyžování tě přivedl tvůj děda, vzpomínáš si na své úplné začátky na lyžích? 

Bylo mi asi dva a půl cvrčka, když mě děda poprvý postavil na plastový lyže, byly žlutý s vobrázkem lyžaře. Měl jsem je moc rád, akorát vůbec nedrželi na ledě, páč neměly hrany.

V ČR patříš mezi průkopníky freeskingu, kde ses poprvé s freeskiingem setkal?

V roce 1997 jsem viděl na eurosportu jedno z prvních mistrovství světa ve freeridu, bylo mi patnáct a tou dobou už jsem pomalu končil se závodním lyžováním, a čím dál tím více času trávil v lese a na malých skočkách. To, že je to sport sám o sobě mi došlo až právě v tuhle chvíli.

A po tomto „setkání“ ses rozhodl, že to bude sport, kterému se chceš věnovat nebo cesta k němu byla složitější?

Poslal jsem do světa pár fotek, co nafotil můj děda na fotoaparát za 30 západoněmeckých marek a zanedlouho už se ozval první sponzor, od té doby už věci běželi strašně rychle.

Od těch dob už, ale uběhl nějaký ten čas… Procestoval si pořádný kus světa, jaká místa tě nejvíce nadchla? 

Máš pravdu, nedávno jsem nad tím přemýšlel a uvědomil si, kolik času a peněz mi zmizelo ze života jen proto, abych si mohl dát nějakou zajímavou lajnu. Ale nelituju toho, kdyby nebylo hustý ježdění, nebyly by peníze a tím pádem bych si nemohl dovolit cestovat po světě, musel bych pracovat kdoví kde a doufat, že pojedu jednou za rok na dovolenou aspoň ke středozemnímu moři, nejlépe s nějakou cestovkou, která tě ve finále eště ojede vo ty těžce naspořený kačky. BRR. Hrozná představa. Fakt se mi nelíbí válení se na pláži... Jinak se mi líbilo skoro všude na světě. A nemůžu říct, že by bylo něco nejvíc. Spíš záleží na sněhových podmínkách a na lidech, co potkáš.

Na powderline.cz jsme si mohli přečíst report z tripu za polární kruh, jak bys tuhle cestu zhodnotil? Byla v něčem odlišná od ostatních výprav za sněhem?

Byl to jeden z nejsťavnatějších a nejproduktivnějších tripů v mym životě. Posílám pár fotek.

Díky těmto tripům ses určitě setkal se spoustou lidí, kteří v tomto sportu „něco znamenají“… S kýmsi se za ty roky potkal ze světa freeskiingu/​snowboardingu?

Hele, na těch všech invitational akcích, kam mě kdy pozvali, jsem potkal většinou ty nejlepší ve svém oboru, protože organizátoři takovejhle eventů si je tam logicky zvou. Ze snowboardingu jsem si nejvíce rozuměl s Gigi Rufem, nebo Nikolasem Mullerem na jednom city jumpu v Amsterdamu, kde samozřejmě následovala brutální party. Xavier de Rue byl zase můj parťák na závodě v Lech-​Zurs, kde jel lyžař a snowboardista jako jeden team. Zažili jsme spoustu zábavy...
Mezi lyžaři jsem si dost rozuměl s Markem Abmou, když jsme eště jezdili obá za K2 a potkali se ve Vailu a jeli pak na shooting pro časopis Freeze do megaparku v Breckenridge.

Našel se někdo, kdo ti vůbec nesedl? 

To je úplně samozřejmý, i když je tenhle sport o brutálně pohodovejch lidech, vžycky se najde někdo, kdo tě prostě nebaví. 

Za svojí kariéru jsi objel dost závodů a měl jsi řadu úspěchů, kterého si nejvíce ceníš? (proč?)

Myslim, že každej úspěch je úspěchem a nejvíc si cenim sezon, kdy se mi nic nestane.

Sponzoruje tě firma Line Skis, jaká byla tvoje cesta do jejich týmu?

Line skis, je vlastně K2, kde jsem byl devět let, když nabídli mýmu kámošovi z K-​dvojky, ať jim de dělat teammanagera, hned mě vyzval, ať jdu taky. Na K2 sem nikdy nedal dopustit, ale Line maj super lyže a hlaně i Design, konkrétně na letošek jsou fakt krásný.

Prosazuješ názor, že freeskier by měl být co nejuniverzálnější (jezdit jak v parku, tak i v prašanu), ale kde ty osobně strávíš víc času? 

Já už ten park zas tak nehrotim...

V tvém videjku od joyride.cz, který jsme mohli vidět i na FR.cz/ski, jsi v parku jezdil s motorovou pilou. S tímto „novým stylem“ jsi přišel ty nebo je to nějaká šumavská specialitka?

Zatím sem to neviděl ani na youtubu, takže si myslim, že je to taková malá premierka, na víc na jednom z těch záběrů je nastartovaná a třikrát přidám plyn než ten rail přejedu. V létě sem s ní skákal na trampolíně backflipa a tak vůbec s ní furt něco kutim, většinou jde ale o dřevo než o lidi.

Udělal sis na lyžích někdy nějaké važnější zranění?

Hele, právě že jo, byla to páteř a od tý doby, si sakra rozmejšlim, co že to vlastně jdu hrotit.

Jak bys hodnotil českou scénu v porovnání se zahraničím? V čem bychom se měli poučit/​zlepšit a naopak, je něco, v čem by se lidé ze zahraničí mohli učit od nás?

Myslim, že za poslední tři roky přibylo pár opravdu talentovanejch parkařů jako třeba Robin Holub, Taraba, atd. Dělal jsem letos rozhodčího na czech freeski open a byl jsem fakt nadšenej z výkonu spousta mladejch týpků, moc jim fandim a doufám, že budou mít časem i řádný úspěchy. Podle mě maj teď ideální podmínky pro trénink, ve skoro každym středisku vyrostl park, takže hurá do toho. Ve freeridu jsme stále ještě hodně pozadu, ale to je naprosto jasný. Naučit se číst velký hory a plynule je jezdit je fakt těžký a většina lidí k tomu dospěje mnohem dýl, než si vůbec myslí. Jel sem svůj první pořádnej freeridovej závod v St. Moritz, na startu byly fakt hvězdy jako Seb Michaud, Svere Liliequist atd. Bylo mi dvacet a nezajel jsem vůbec špatně, rok nato jsem byl dokonce šestý a zajel jsem i bednová umístění v jiných závodech. Myslel jsem si tenkrát, že rozumím horám, ale dnes dobře vím, že v horách se člověk musí učit celý život!

Máš už nějaké plány na další sezonu nebo tomu necháváš volný průběh?

Plánuje se S.Amerika-New Mexico, Kanada a Aljaška- Letos mi utekla jen o fous, protože jsem utratil většinu budgetu za jiné tripy a s Aljaškou přišel Vítek Ludvík v době, kdy už jsem měl jiné plány. Bohužel je tu taky ta skutečnost, co se např. Aljašky týče, že u nás velké firmy podporují spíše mediálně známé sportovce, než lidi, co umí jezdit a furt vo tom všude akorát nekecaj nebo nepíšou na facebooku.

Chtěl bys říct něco na závěr našeho rozhovoru?

Check out for Gamberz reprz- song Zlej Kluk.

Dík za tvůj čas.

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...