Šimba o uplynulý a následující sezóně

Léto je ideální čas poklábosit s někým o uplynulý zimě, a co se chystá na tu další. My jsme si jako oběť dneska našli Šimona Bartíka, kterej se stal terčem našich všetečných otázek!

Pokud potřebujete představit Šimona Bartíka, tak jste nejspíš na špatným webu. Tenhle pražskej čahoun patří k naší totální špičce a hlavně má taky stylu na rozdávání. Následující sezóny se navíc společně s Vojtou Břeským bude snažit v „A“ reprezentaci ukořistit, co nejvíc FIS bodů. Loni měl celkem smůlu, když mu zranění zabránílo vyrazit za oceán na finále SuperUnknown. No, prostě témat na pokec je hodně, a tak tady máme čerství letní interview právě se Šimbou!

Čís Šimbo, tak nejprve trochu letní nálady. Jak užíváš letošní horký měsíce, a kde se momentálně nacházíš?

Šimba: Ahoj Maty, zrovna lyžuju v německým mrazáku Snowpark Bispingen se SLVSH rukama. Je tady skvělej railovej park, kterej můžu jedině doporučit. Předtím jsem byl s českou bandou v Les 2 Alpes, kde to bylo super, akorát se sněhem to bylo dost bledý, bohužel asi jako na všech ledovcích letos. Ještě jsem byl s Dalasem lehce skákat do vody a s přítelkyní a kamarády jsme prochodili Srbsko, takže si zatím nemůžu stěžovat.

Teď už k minulý sezóně. Ke konci si měl smůlu, kdy sis poranil rameno. Jak k tomu došlo a jak dlouho si byl mimo hru?

Stalo se tak na Mistrovství světa ve španělský Sierra Nevadě. Počasí moc nepřálo, neustále foukal vítr, takže nám posouvali a rušili tréninky. Když se to jakž takž zlepšilo a pustili nás na trať, tak mě jednu z prvních jízd zradila tučná plynovka u bs cork 6 a dopadl jsem do štorcky - zlomená klíční kost a nutnost operace. Díky panu doktorovi Hospodárovi, kost mi sešrouboval a teď po čtyřech měsících můžu zase vesele lyžovat.

Díky tomu si přišel o účast na finále SuperUnknown za oceánem. Otázka jestli tě to mrzí je asi zbytečná. Cejtil by si šanci na vítězství, kdyby si mohl jet?

Co si budem povídat, potočit si s Level 1 byl odjakživa sen. Superunknown edit jsem si dělal někdy v roce 2014, kdy jsem se nedostal ani do semifinále a přišlo mi úplně unrer, co předváděli finalisti, takže jsem na to na pár let rezignoval. Až letos jsem si pod nátlakem Mária a Pečáka ve Flachau v den deadlinu poslepoval pár záběrů a v noci to poslal. A co se nestalo, zadařilo se. Pro celkovou výhru by asi člověk musel vypnout mozek a celej tejden to na všech překážkách bez rozmyslu zabíjet, všichni tam jsou proklatě dobrý a hladový. Co jsem tak viděl na videích, tak letošní vítěz Oliver dával nesmyslně a asi zaslouženě vyhrál. Jinak jsem bohužel přišel i o hry SLVSH, který se měly uskutečnit hned po Level 1 natáčení.

Ať si tu tvoji smůlu z uplynulý zimy vybere na začátek všechno. Velkou smůlu jsi měl taky na Svěťáku v Silvaplaně, kde to možná mohlo být i finále, ale poslední překážka všechno zhatila. Co se tam stalo a kolik padlo sprostých slov?

Noo, co k tomu říct :D na poslední překážce spadnout u Zera?! Připadal jsem si jak v noční můře. Dopad tý spiny nebyl z nejlepších, bylo to celkem plochý a na dopadu jsem se prostě kousl hranou a šel jsem. Sprostých slov padlo 42 a tak 58 od Dalyho, vyjmenovávat je nebudu.

Jak bys jinak hodnotil zbytek tvoji loňskou sezóny. Přidal si nový dably do svýho portfolia, takže určitě tam budou i pozitiva…

Jinak jsem si sezónu moc užil, podzim byl ve znamení Innsbrucku, kde jsme s Danem Hankou strávili víc než měsíc na gauči u felláka z Freeski Crew Jurgena Nigga, což mu nikdy nezapomenem, skvělěj čas. Začátkem 2017 se konečně vrátil Mario po dlouhý pauze na lyže a shredili jsme spolu Vítkovice, Kaltenbach nebo Flachau, co to šlo. Taky jsem odkoučoval spolu s Pepkem Czech Freeski Camp ve Vítkovicích, už teď se těším na další ročník! A jo, i pár nějakejch těch tríčků jsem se naučil, takže celkově spokojenost. 

Kdybys měl z uplynulý sezóny vypíchnout top:

Park: Flachau, v ČR Vítkovice-
Tvůj trik: Asi double 12 japan nebo kejfed na bedně.
Trip: Sierra Nevada i přes moje zranění, ve Španělsku jsem nikdy předtím nebyl a ohromně se mi tam líbilo, dokonce jsme se tam v březnu koupali v moři (a bylo celkem teplý). Jo, a bylo tam asi milion koček, takže za to další plusový body.
Zážitek: Šáhl jsem si na Harlautovu zdrátovaou klíční kost z X Games
Mejdan: Shred Vacation ve Vítkovicích, odkud mám tuny nepublikovatelnýho materiálu v hlavní roli s Radanem, Máriem, Mitasem a nebo s tebou Maty jestli si pamatuješ :) (snad radši ne – pozn. redakce :D)
Úlet: Že mám konečně papíry. A tání ledovců a jejich postupný zavírání. Myslím, že k Dachsteinu nebo Val Senales budou bohužel v relativně blízký budoucnosti přibejvat další.
Akce/​závod: Festival Glacier Love na Kaprunu, kam nás s Danem pozval Tom Ritsch, všechno nám zařídil a ještě jsme si vyjeli slušnej keš v keš for tricks, večer pak následoval příjemnej večírek s diskžokejema a veselkou.
Veselá příhoda: Asi bych taky zmínil něco z Vítkovic ale pro dobro všech to neudělám :D

Co všechno tě čeká v letní a podzimní předsezónní přípravě?

Byl jsem tři tejdny v Les 2 Alpes, teď lyžuju v hale v Bispingenu, budou následovat nějaký skokánky do vody včetně Krom Wars. V září bych chtěl jet do Saas Fee pokud tam zbyde nějakej sníh a říjen klasicky Tyrolsko - Hintr/​Stubai/​Kaunertal.

Příští zimu si s Vojckem v hlavním „A“ týmu naší reprezentace. Jaký jsou hlavní závodní cíle pro zimu?

Kvůli zranění a pár nezdarům potřebuju nejdřív vyjet body na Evropskejch pohárech, pak bych rád udělal výsledek na nějakym Světovym poháru a zkusil si i Svěťák v big airu, na to bych se rád ještě naučil pár triků, který mám v hlavě.

Co nějaký další plány jako třeba vysněnej trip, zkusit natočit nějakej menší film nebo něco takovýho. Rýsuje se něco?

Jo, chtěl bych se konečně podívat do jůesej (USA – pozn. redakce), zalyžovat si tam a lehce pocestovat, tak snad to letos konečně klapne. Film nevím, bylo by to hezký, ale taky drahý a muselo by se tomu obětovat spousta času, kterej nevím jestli zbyde. Líbila se mi iniciativa snowboardistů a jejich crowdfunding kampaň na Hithitu v rámci Never Too Late Movie, to je určitě jedna z cest, jak v dnešní době pomoct se zafinancováním projektu. Jinak mám několik vymyšlenejch věcí, který bych chtěl zrealizovat a určitě bych chtěl udělat pár starejch dobrejch parkovejch full editů, mám taky rozstříhanejch několik editů, který snad brzo vypustím. Rád bych taky dal nějakej pořádnej prašanovej trip a uskutečnil akci na českejch horách, kterou už mám taky nějakej ten pátek vymyšlenou (ale je to zatím tajný tak psst jo)

To zní zajímavě. Co v oblasti sponzoringu. Jsou u tebe nějaký novinky? Přece jenom firmy peněz na rozdávání nemaj..

Hlavní novinka je, že mě vzali do týmu italský značky brejlí a helem Out Of, za což jsem moc rád. Jsou to lidi, se kterými je dobrá domluva, mají dobrý produkty a jsou otevřený novejm nápadům. Je to přesnej opak značky FASC, kde mají jezdce úplně na háku, snaží se je jen využít a vyždímat, co to jde a na oplátku jim nedaj téměř nic. Řekl bych, že jsem jedinej rider na světě, kterej má promodel oblečení a ani ho nedostal. A to není rozhodně všechno. Musel jsem z týhhle spolupráce vycouvat, stejně jako třeba Lukas Müllauer nebo Markus Föhr, který oba zažili podobná příkoří, ale to je na delší povídání. Radši si budu oblečení kupovat než abych byl součástí nečeho takovýho jako je FASC. Jinak bych chtěl poděkovat dalším, kteří mě supportují: telefony Honor, lyže Armada, freeski obchod Snowpanic, hůlky a rukavice Leki a v neposlední řadě Svaz Lyžařů ČR. 

Nesmím opomenout tvoje edity, který jsou dost populární, hlavně díky různejm sranda věci jako různý kočičárny atd. Kde bereš na tyhle kravinky inspiraci?

Miluju různý bizáry. Moc rád se dívám na dobrý filmy, ale někdy taky na béčkový až zetkový bizarní random weird snímky. Jmenovitě třeba Toxický Mstitel, Atomové Gymnázium, Sharknado, Zombeavers, filmy Eda Wooda a podobný trashový symfonie. Dále mě baví český televizní klenoty jako Rande, Kolotoč, Doremi, AZ kvíz, různý věštci od Jolandy, Vlastíka Plamínka po Stanleyho Bradleyho, TV Regina nebo třeba legenda Hroznový lhoty - rapper Metrix. Na youtube mám playlist, kam si ukládám velkou část všech Bihárů, co vidim a z toho všeho mě občas uhodí do očí nějaká věc, kterou bych mohl použít do videa. Mimochodem - mám rozstříhanej Shitty Edit 3 s Máriem Skálou, Honzou Ferbrem a pár kamarádama, tak se na něj můžete těšit (a nebo mi poslat nějakej bizár kterej by se tam třeba hodil:))

Haha tak to už se začínáme těšit. Jinak kdo je tvůj oblíbenej tvůrce editů a videí mezi současnýma top jezdcem.?

Zjistil jsem, že mě baví hrozně moc riderů, ale zkusim udělat výběr:: Antti Ollila, Henrik Harlaut, Kai Mahler, Tom Wallisch, Torin Yater Wallace, Parker White, Joona Kangas, Quin Wolferman, Viktor Moosman, Alex Hall, Sammy Carlson atd. atd. atd…

Dííík na závěr klasika, takže tvoje poslední slova a děkovačky…

Já taky díky za intervjů Maty. Díky moc všem, co při mě stojí - rodině, přítelkyni, kamarádům, sponzorům. Nemám rád motivační kecy, takže to bude bez závěrečnýho životního moudra, sory:/ Ale všechny moc zdravím a doufám, že se někde uvidíme, nejlíp na horách! Peace!

Tak to je tutovka jako, že prd hoří! Měj se a úspěšnou sezónu! 

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...