Vojta Břeský o premiéře ve Světovým poháru

Vojta Břeský už tenhle týden poprví naskočí do kolotoče Světovýho poháru! Čas tak akorát na (závodní) interview...

Vojta Břeský už dávno není „ten nejmenší capart ve snowparku“. Letos se konečně prodrat do áčka naší reprezentace a díky bodovýmu přídělu z loňskýho roku může jako jedinej startovat ve Světovým poháru! Už tenhle týden ho čeká premiéra v italském městě módy Miláně, kde ho ale nebude zajímat Gucci a Armani ale big air! Pak ho hned čeká přesun na Stubai, kde naskočí do slopestylu. Ideální čas tak Vojcka vyzpovídat…

Čus Vojcku, tak nejprve ať se jak se říká zahřejeme. Co právě děláš a vytváříš? 

Vojcek: Čest, právě sedím v autě a jedu na Stubai, skákat skokánky a hoblovat železo...

Šťastnou cestu. Začneme loňským rokem a zimou. Jak bys hodnotil svoji minulou sezónu? 

Loňská sezóna pro mě byla super. Strávil jsem ji se svejma. Naučil jsem se nějaký nový tríčky. Třeba dub 720, což byl a pořád je můj vysněnej trik. Navštívil pár závodů, objel kus světa a poznal hodně novejch lidí. Pokud bych měl vypíchnout něco ze závodní stránky, tak asi pocit když jsem odjel svojí jízdu ve Valmalencu na Mistrovství světu juniorů, a třetí místo na bigairu v Davosu, kde skákalo hodně dobrejch lyžařů a byl to v podstatě asi můj třetí den ježdění po úrazu kotníku... 

Ještě než se vrhneme na tu následující, jak si trávil letošní léto? Nějaký pikantní summer historky?

V létě jsem byl necelý tři týdny na Hrozenkově a druhej měsíc prázdnin jsem byl doma a učil se matiku, jelikož mi chybělo pár známek, abych byl klasifikovanej. A nějaký samr storýs? Tyjo, teď mě nějak nic nenapadá :). Rozhodně bych zmínil Krom Wars, to byla taková bomba, jak kdybys skočil do kašny... 

Chápu :).Teď už k tvojí premiéře ve Světovým poháru. O víkendu startuješ na big airu v italským Miláně. Co tréning a jaký jsou tvoje cíle v Itálii? Pak hned přesun na slopestyle na rakouský ledovec Stubai. A otázka jak přes kopírák. S čím půjdeš do tohoto závodu? 

Na bigair jsem dost zvědavej. Sám nevím, co od toho čekat. Na klasickej slopestyle nějak připravenej jsem. Nemyslím si, že se to pro mě nějak bude lišit od loňskyho Evropáku (jestli si to myslím špatně, tak mě opravte:) ), jen tam sebou budou asi lidi víc mrskat. V obou případech si budu chtít dát to svoje, a když to vyjde budu za to rád :). Každopádně se na to dost těším. Bejt na startlistu mezi jménama, ke kterým už od mala vzhlížím je naprostej úlet.

Máš připravený do závodů nějaký nový tríčky?

Uvidíme, jak si to všechno sedne, ale budu chtít jet na jistotku, takže spíš ne.

Budeš v sezóně upřednostňovat právě spíše big airy nebo slopestyle?

Oboje, protože je to, je to lyžování...

Jasný. Co další závody? Jsou v plánu? Ať už FISový nebo třeba náš pohár Czech Freeski Tour... 

Asio. Doufám, že napočtvrtý už mi to v tý Peci vyjde. Určitě českou Tour, pokud nebudu někde pryč. Nejspíš zavítám na pár Evropáků, a jak už jsem zmiňoval, loni mě dost bavil bigair v Davosu, tak něco podobnýho bych taky rád objel.

Budem držet palce. Další plány na zimu kromě závodů?

Zůstat zdravej a lyžovat, jak to jen půjde. Určo Laax s Lukinem (Mikulou pozn. redakce) a nějaký tripy s repre…

Na jaký výsledky chceš dosáhnout, abys mohl zimu hodnotit kladně?

Mmmmm... Když ježíšek přinese co jsem si přál... Mam v hlavě pár triků, co bych chtěl letos dát. Nebudu jmenovat, abych pak třeba někoho nezklamal. Každopádně zůstat zdravej, a aby se to opakovalo - snažíme se, snažíme se!

Když máme tu olympijskou sezónu. Kdo podle tebe nejvíc zajebe v Pchjongčchangu?

Všech 30 rajdrů bude neskutečně nadupanejch. Ta trať bude dost přísná a podle mě bude hodně záležet na kreativitě. Moji favoriti jsou Henrik Harlaut, Riči Jurečka, Alex Hall a Vinnie $$$ (Gagnier - pozn. redakce).

Ještě jedno aktuální téma. V Hollywoody se všude rojej obvinění, ze sexuální obtěžování. Kdy se ňáky vyrojí ve freeskiingu?

Když se podíváš na některý kočičky, co se pohybujou ve světový scéně, tak nechápeš, že se to ještě nestalo. Řeknu... prstem ukážu jméno, co kdyby náhodou Silje nebo Gulia uměla česky :))…

Haha. Na závěr to jako vždycky necháme na tobě, takže děkovačky atd…

Děkovačky rodině, kamarádům, sponzorům (Armada Skis, Smith Optics), repre za support, Lukinovi za spoustu věcí, za pozvání na drink a v neposlední řadě i škole, že mi vychází vstříc. A samozřejmě tobě za rozhovor Martine.

Nemáš zač a koukej to zabít!!

Vojckova fanpage zde, Instagram tady.

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...