Jak si vybrat freestyle lyže?

Tuhle otázku řeší snad každý začínající freeskier. Oslovili jsme pro vás pár kluků ze scény, aby nám řekli svůj názor.

Původně jsme chtěli článek sepsat sami, ale i u výběru lyží platí otřepaná fráze "co člověk, to názor". Místo toho jsme tedy oslovili kluky ze scény, aby nám řekli, co jezdí oni a jak postupovat při výběru. Na vás už bude si z toho poskládat obrázek a vybrat si tu nej výbavičku.

Jirka Volák:
Za těch dlouhých 16 let co jezdím na freeski lyžích jsem vyzkoušel už nespočet modelů jak lyží, tak lyžařských bot nebo hůlek. Z lyží jsem vyzkoušel Rossignol v mých raných začátcích, což byly super lyže. Pak jsem měl krátkou zastávku u Scottu a ty lyže se neskutečně zlepšily, když tam přišel Tom Wallisch. Značku K2 jsem jezdil 3 roky a jak freestyle tak freeride lyže mi neskutečně seděly. Jen konstrukce lyží byla trochu měkčí než bych potřeboval. Momentálně jsem dostal možnost reprezentovat na starý kolena lyže Faction, konkrétně Candide 1.0 a bleskurychle jsem si na ně zvykl. Bez nadsázky jsou to nejlepší lyže do parku, co jsem kdy měl. Co se týká freeride lyží, tak jsou pro mě č. 1 K2 Petitor.

Pokud bych se měl vyjádři k lyžařským hůlkám, tak jsou ideální nějaké vysouvací, které použijete jak v parku, tak na sjezdovce. Horší je, když hodně padáte, tak se vám rychle ohnou a potom nefunguje vysunování:) Já mám hůlky uřezané na délku 95cm a perfektně mi to sedí jak do parku, tak na normální lyžování.

Boty okomentuju jen stručně a jasně Salomon SPK flex index 100. Nic není a nebude pro mě lepší kombinace, jak do parku tak na sjezdovku a menší freeride. Už se bohužel nedělají, tak ještě rychle mrkněte po netu, kde se dají sehnat starší modely !!! Vyplatí se to. Brýle Oakley mi zachránily ksicht, když jsem to poslal při double 12 přímo na ksicht a rozdýchal jsem to, jako když Rocky dostal pořádný pravý hák od Apola:) Airbrake s vyměnovacíma sklama jsou dražší, ale super funkční brýle. 

Ondra Beneš:
Já preferuju lyže užší. Současný trend je bohužel přesně opačný a do snowparku se nyní používají lyže, které ještě před pár lety byly výhradně na freeride. Uznávám, že širší lyže mají něco do sebe. Například na jarní měkký sníh jsou super. Jsou to prostě univerzálnější lyže, jak do parku, tak i trochu do prašanu. Ale šířka lyží přináší také váhu. A já mám radši lehčí a užší lyže. Musejí být hlavně hravé a pro mě spíše měkčí. Osobně mi nejvíc vyhovovali lyže Armada Pipe Cleaner v délce 171cm. Pro mě akorát měkké i široké a navíc se závodní skluznicí. Bohužel tyto lyže již Armada přestala vyrábět, a já tak vůbec nevím, jaké další lyže zvolím. Podobně to mám také s lyžáky. Nemohl jsem si vynachválit Salomon SPK Pro. Freestylové boty s vyměkčeným místem na špičce boty a gelovou podložkou pod patou. Navíc se stahovatelnou vnitřní botičkou a dostatečnou tvrdostí skeletu (flex 110 pokud se nepletu). Bohužel i tyto lyžáky Salomon přestal vyrábět a já opět nevím co obout. 

Marek Skála:
Určitě je podle mě důležitý určit si jasně, jestli chci spíš jibbovat, lítat skoky nebo jezdit prašan. Pokud mám malý budget na jedny lyže, tak je nejlepší vybrat si nějaký allmountain model, který se dá využít v prašanu i ve snowparku. Pokud jsem jen jibber, a stačí mi šmrdlat víceméně jenom trubky, tak jsou lepší měkčí a kratší lyže. Pokud chce někdo spíš lítat na skocích, je lepší pořídit si delší lyže. Například do výšky vašeho čela nebo stejně dlouhé, jak jste vy. Samozřejmě je možný si vzít delší lyže, ale občas vám bude dělat problém je utáhnout a trochu to roztočit. Na druhou stranu je mnohem jednodušší pak něco ustát, protože je víc člověk stabilnější, než když má krátký lyže. Pokud jde o mně, mám radši tvrdší lyže. V podstatě čím tvrdší tím lepší, aby mě co nejvíce podržely. Měřím 183cm a lyže si vybírám většinou kolem 181cm a do prašanu 191cm. Předtím jsem jezdil na lyžích značky APO model Paragon délka 179cm. U této firmy jsme skončil a momentálně mám model Armada ARV 96 délka 181cm. Opět jeden z tvrdších modelů lyží od značky Armada. Současný model lyží jsem si vybíral opět podle délky a tvrdosti. Chtěl jsem si vzít lyže od značky, které se nejvíce přibližuje mojí vizi freeskiingu, což je Armada nebo Faction. Ale vzhledem k tvrdosti a kvalitě lyží jsem se rozhodl spíše pro Armadu. Někomu stačí při výběru pouze filozofie dané značky nebo jen design lyže.

Šimon Bartík:
Dřív jsem jezdil většinou ůzký a tvrdý parkovky, loni jsem ale otočil o 180° a začal s harloutovým promodelem Edollo od Armady, který jsou pod patou široký 100mm a nose i tail je hoodně měkkej. Tím pádem jsou lyže neskutěčně hravý, na nolliečka, buttery, pressíky a různý hračičkování jsou jak dělaný. Taky lajkuju širší provedení lyže, který nezklame, když napadne nějaký ten čerstvý pow, propluju na nich boulovatou sjezdovkou a hlavně v jarnim sleši se lyže chová perfektně a baví mě nejvíc. Letos jezdím nový Armadní model ARV 96 - malinko užší (96mm pod patou) a trošku tvrdší, takže líp podržej na dopadech skoků, zároveň mají pořád rocker, takže nezklamou ani na buttříky a další vylomeniny. Kdybych měl někomu doporučit lyže, tak to budou tyhle dva modely - mám rád variabilitu, takže se kromě hopsání a slajdování želez v parku rád projedu i v terénu a vím, že mě tyhle lyžáky u toho podržej. Peace!

Robhol:
Jezdím K2 10 let a ski doporučuji model Poacher a k tomu vázko Marker Jester - víc není. Jakou doporučuji délku? Na čelo člověka! Hadry si kupuju dle svého stylu - buď si niga nebo špon! Letos jsem tam poslal DakineOakley hadry!

Pepe Kalenský:
Jezdím na lyžích K2 Poacher 177cm. Lyžáky používám Salomon SPK, které se bohužel už neprodávají. Ohledně výběru lyží bych doporučil délku o 3-​5cm kratší než je vaše postava. Pro úplné začátečníky bych doporučil raději měkčí, popř. středně tvrdé, které vám odpustí drobné chybičky na dopadech. Lyžáky vám hlavně musí sedět na noze, není zde nějaký specifický návod. Je to potřeba vyzkoušet, ale určitě bych doporučil nějaké freestyle lyžáky (Full Tilt, Dalbello, Nordica, Salomon).

Míša Peč:
Lyže vybírám
- podle tvrdosti (mám radší tvrdý lyže a ne žádný žvejky)
- podle délky ( na jibing vůbec nevadí, když jsou lyže o něco kratší než výška postavy, kdo na nich jezdí. Na skoky bych bral ale určitě delší, ideálně stejně dlouhé jako výška postavy)
- taky rád přihlédnu i k designu, jak lyže vypadají, ale pokud nejsou vyloženě odporný, dám klidně přednost jejím vlastnostem, na obrázek to nejezdí ;)
- upřednostňuji česku firmu Lusti, lyže jsou dělaný jako poctivý dřevěnný sendwich, kvalitou bez problému konkurují ostatním světovým firmám a troufám si říct, že jsou svou výdržností i lepší než lyže řady firem. V čem se Lusti dá těžko konkurovat, je rozhodně cena! Lyže jsou výrazně levnější než u jiných světových firem, kde platíte především za značku...

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...