Splitboard camp s lavinovým kurzem na Žiarské chatě

Do redakce nám dorazily informace o blížícím se splitboardovém campu, který se uskuteční ve dnech 24. - 26. února 2017 v Žiarskej dolině na Slovensku. V následujícím článku se dozvíte nejen potřebné informace, cenu a program, ale můžete zkouknout i krásné fotky, které nafotil sám pořadatel campu - Vítek Ludvík, na stejné akci před dvěma lety v Lizumer Hutte.

Poznejte nový úžasný rozměr snowboardingu pod vedením zkušených instruktorů a horských vůdců. Nasadit pásy, vyšlápnout si vlastní stopou na kopec a užívat si kreslení oblouků v neposkvrněném prašanu... To bylo donedávna výsadou skialpinistů. Teď je řada na vás!

Cílem tohoto kurzu je seznámit vás se základy splitboardingu, dát vám možnost vyzkoušet si potřebné vybavení a hlavně užít si to všechno v terénu Západních Tater. Navíc vás seznámíme se základy bezpečného pohybu ve volném terénu, dostanete základní znalosti o lavinové problematice, naučíte se pracovat s lavinovými přístroji, shlédnete prezentaci lavinových batohů. 

Program campu a lavinového kurz:
1.den: v podvečer sraz na chatě (bude upřesněno v potvrzení přihlášky), večer přednáška.
2.den: pohyb v terénu, večer přednáška.
3.den: pohyb v terénu, konec okolo 15 h.

Aktuální informace sledujte na stránce události na facebooku.

CENA - 4.690Kč.

Závaznou přihlášku pošlete na e-​mail: vludvik@hotmail.com, my vám zpětně potvrdíme účast a platební podmínky. Přihláška vám bude závazně potvrzena mailem po zaplacení zálohy.
Doplatek proběhne na místě. Při neúčasti na kurzu je záloha nevratná, účast na kurze je ale možno převést na jinou osobu. Při počtu menším jak 5 lidí se camp ruší.

V ceně je zahrnuto: instruktor splitboardingu, služba horského vůdce, zapůjčení splitboardů, materiál k přednáškám v tištěné podobě a malý praktický dárek. 

V ceně není: doprava, ubytování a strava.

Ubytování:
www.ziarskachata.com

Doporučené vybavení na camp:
Lavinový set (vyhledávač - dostatěčně nabité baterky, sonda, lopata), teleskopické hůlky, batoh na zimní túru 30-​45l, vhodné nepromokavé oblečení (budeme se hrabat ve sněhu), nepromokavé rukavice, brýle sluneční, krém proti slunci, pokud budeme venku postávat, bude se hodit péřová vesta či zateplená bunda. Psací potřeby na poznámky, pojištění, čelovka a přezůvky na chatu.

S jakymkoliv dotazem se můžete obratit na mail vludvik@hotmail.com nebo telefon 773789391.

A kdo se o vás bude na tomto campu starat? Zde si představíme dva hlavní představitele.

Pavel Žofka - horský vůdce
Narodil jsem se 14. 3. 1969 v Ostravě. Už jako dítě jsem většinu volného času a víkendy trávil s rodiči v rodných Beskydech na chalupě, v zimě to byly pravidelné lyžařské zájezdy do moravských a slovenských lyžařských středisek. Natrvalo mne k horám přivedla vysoká škola a výborná parta, kterou jsem na studiích potkal. Už ke konci studia na vysoké škole jsem s kamarády provozoval jednu z prvních komerčních lezeckých stěn v České republice. Lezení po skalách, hory, skialpinismus a lyžování ve volném terénu se stalo mojí drogou. V devadesátých letech to byly extrémní sjezdy na lyžích v Tatrách, skialpové přechody, v létě skalní výstupy na českých pískovcových skalách, vícedélkové lezení v Alpách a Dolomitech. Ke konci devadesátých let jsem se poprvé seznámil s povoláním horský vůdce. Pár let se mi všechny tyhle zážitky a sny převalovaly v hlavě, a pak už nebylo daleko, abych se v roce 2007 přihlásil do vzdělání IFMGA. To jsem v roce 2010 úspěšně ukončil a získal mezinárodní licenci Horský vůdce IFMGA.

Vítek Ludvík - fotograf a dlouholetý vyznavač splitboardingu.
Na snowboardu jsem kopce sjížděl od roku 1988, ale v té době jsme k výstupům do kopců používali sněžnice. Poprvé jsem se se „snowboardem přeříznutým na dvě půlky“ setkal na Aljašce v roce 1996. Od té doby jsem kombinoval sněžnice se splitboardem a od výletu do Kanady 2001 jezdím už jenom na splitu. Ten jel se mnou znovu na Aljašku v roce 2007 i 2010, a každoročně vyrážím do Tater i Alp. Jezdit se ale dá i v českých horách, když to podmínky dovolí.

Během doby, které se tomuto sportu věnuji, se výrazně změnila kvalita konstrukce splitboardů. Zejména v posledních letech si splitboarding pro své možnosti získal mnoho příznivců a to umožnilo řadě firem přijít na trh se systémy vázání, která jsou snadno použitelná a skvěle funkční a s novými typy prkem. Co se nezměnilo, jsou pocity a radost, kterou nám snowboarding v opuštěných horách přináší a podmínky a rizika, ve kterých se v horách pohybujeme.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!