Red Bull Illume Image Quest 2010

Pokud se věnujete focení adrenalinových sportů, pak asi víte o soutěži, kterou má pod svými křídly Red Bull. Jak už jsme zvyklí, tahle firma nedělá nic napůl, a tak další ročník projektu Red Bull Illume je opět přehlídkou toho nejlepšího, co se z celého světa fotografie extrémních sportů mohlo sejít.

Když se mi do ruky dostala bichle (nebo spíš fotografická bible!) s titulem Red Bull Illume Image Quest 2010, málem mi při listování upadla čelist. Tolik nádhernejch fotek pohromadě (celkem 250) zachycujících různé adrenalinové sporty od snowboardingu přes freestyle motocross až po base jumping, s tím vším spojenou úžasnou přírodu, unikátní atmosféru a bláznivý lidi, kteří se kolem toho všeho motaj, se nevidí často.

Letos se do Red Bull Illume přihlásilo neuvěřitelných 4 337 fotografů ze 112 zemí světa, kteří poslali celkem 22 764 fotografií! Z nich bylo vybráno odbornou porotou složenou ze zástupců Red Bull Photofiles, unikátní fotodatabanky zaštítěné Red Bullem, celkem 25 fotek v každý z deseti soutěžních kategorií (culture, playground, energy, spirit, close up, wings, SanDisk sequence, new creativity, experimental a illumination). Z těchto 250 fotografií vybere ještě odbornější porota složená z téměř 40 slavných fotografů (většinou fotoeditorů předních světových časopisů) 50 nejlepších (5 v každé kategorii). Z nich budou nakonec vyhlášeny ty nejlepší z každé kategorie plus jedna fotka jako celkový vítěz.

Součástí oficiálního webu soutěže je i interaktivní modul, díky kterému si můžete prohlédnout neskutečné množství nádherných  fotek. Tahle vychytávka umožňuje vidět mix nejzajímavějších fotek z prvního kola nebo si nechat zobrazit 250 semifinálových rozdělených do jednotlivých kategorií. Určitě doporučuju zvětšit si celou mapu na full screen! Jděte do toho, fakt to stojí za těch pár minut! (Pozn.: V tomto modulu jsou přednastavené "snowsports" fotky, na www.redbullillume.com/interactive/custom-galleries si můžete nastavit i ostatní sportovní odvětví.)

O Red Bull Illume jsme už na Freeride.cz psali, a to v roce 2007, kdy se soutěže velmi úspěšně zúčastnil pravděpodobně nejlepší český “adrenalinový” fotograf David Blažek, který už řadu let obšťastňuje naše smysly parádními fotkami z mnoha odvětví extrémních sportů, především pak snowboardingu, skateboardingu, freestyle bmx nebo freestyle motocrossu. David je zároveň už dlouhé roky dvorním fotografem našeho magazínu stejně tak jako našich kolegů z Free magazine, a zároveň dlouhodobě spolupracuje s firmou Horsefeathers. Nejen, že se v roce 2007 v Illume dostal mezi top 50 a tím si vysloužil cestu do amerického Aspenu, ale tam dokonce ve finálovém kole vyhrál se snowboardovou fotkou kategorii “sequence”!

Ještě než se vrátíme zpátky k letošnímu ročníku, máme tu aktuální rozhovor právě s Davidem Blažkem, ve kterém vzpomíná na Red Bull Illume v roce 2007: 

Soutěže Red Bull Illume ses zúčastnil v roce 2007 a vyhrál jsi kategorii "Sequence" s fotkou Pavla Brůžka z Les Deux Alpes. Překvapil tě tenhle úspěch a kam ho řadíš ve svojí "sbírce"?
Překvapilo mě to hodně. O tom žádná. Účast ve finále mi byla oznámená telefonicky a dost mi to vyrazilo dech. Pro mně osobně je to na špičce. Největší úspěch.

Jak soutěž probíhala, v podstatě jsi odeslal fotky a pak jenom čekal co se stane?
Ten koncept byl velmi dobře vymyšlenej. Vytvoření profilu na webu contestu a možnost průběžného nahrávání fotek do jednotlivých kategorií. V případě digitálních fotoaparátů byla limitace 8GB a nahoru. To nastavilo laťku kvality. Odeslal jsem fotky a na soutěž skoro zapomněl. Pak přišel email, že jsem ve výběru 250 v semifinále a za nějakou dobu ten telefonát.

V soutěži se potkali a změřili síly nejlepší "adrenalinoví" fotografové světa a ty jsi vyhrál jednu z pár kategorií, kdy se vybíralo z několika tisíců fotek. Znamenalo to pro tebe určitě mimo radosti z úspěchu i pořádný zviditelnění. Bylo pak třeba jednodušší najít práci nebo dostat další zakázky na focení?
Radost z úspěchu byla obrovská. Nejde to popsat. Nicméně s prací jako takovou mi to nijak nepomohlo a u nás se skoro nic nezměnilo.

Pokud vim, tak jsi jel na vyhlášení do Aspenu v Coloradu, kde to bylo celkem velkolepý. Jak to probíhalo a co ti to přineslo?
Aspen byl ve velkym stylu. Letadlem až tam, v hale (jestli se to dá tak nazvat) chlapík s cedulí, odvoz do hotelu. Prostě masakr. Dostali jsme i permice na dva dny. Třetí den bylo finále. Organizačně a vizuelně asi nejvíc zmáklá akce, co jsem kdy viděl. A pak už to jelo. Speaker, obálka, "and the winner is...". Bylo to supr. Pak strašná kalba o vodkách s RB. Ráno vstávačka a cesta domu na tři přestupy s životní kocovinou. Jóóó, to byly časy :D

Letos jsi pokud vim žádnou fotku neposlal? Neni to škoda? Nebo se pletu?
Posílal jsem, ale nedostal se do předvýběru.

Pokud se chcete mrknout na práci Davida Blažka, otevřete si stránku www.davidblazek.cz.

Škoda, že se David letos do závěrečných kol soutěže nedostal, i tak ale máme ve finálových kolech jednoho zástupce, a to dokonce se dvěma fotkami. Je jím Dan Vojtěch, dvorní fotograf časopisu Board. Danovi tak letos budeme držet palce, aby to dotáhl co nejdále.

Pomoci mu v tom určitě může i další zástupce naší republiky v tomto projektu, kterým není nikdo jiný než známý český fotograf Jan Šibík jakožto člen odborné poroty. Toho jsme se také zeptali na pár otázek: 

Pane Šibíku, jak jste se dostal do poroty Red Bull Illume, nejuznávanější soutěže určené pro fotografy, kteří zachycují adrenalinové sporty?
Já už jsem se vlastně této soutěže zúčastnil v roce 2007, kdy bylo finále v Aspenu. V českém Red Bullu patrně znali mojí práci a fotky, takže to asi někdo navrhl a já dostal nabídku, jestli nechci být členem poroty. Potom jsme jeli poslední třetí kolo jako porotci vyhodnotit do amerického Aspenu. A myslím, že na základě této minulé zkušenosti jsem dostal nabídku soudcovat znovu i letos.

Vy jste se proslavil především válečnými fotografiemi, ale ani zachycování sportovních výkonů pro vás není cizí. Nedá mi to - máte nějaké zkušenosti s focením adrenalinových sportů?
Já tento žánr nefotografuju, fotím reportáže, ale v Reflexu zároveň dělám obrazového redaktora, což znamená, že vybírám fotky různých žánrů a často se tam setkávám i s tímto typem fotografie. Obecně mě hodně baví vybírat fotky jiných žánrů, než které sám fotím. 

Myslíte si, že na fotkách zachycujících extrémní sporty je něco výjimečného, co se v jiných oblastech fotografie nedá najít?
Mně nejvíc zaujmou takové fotky, kde se přes tu fyzickou náročnost a v podstatě i velké riziko, které musejí fotografové podstupovat, jim často podaří nejenom zachytit výjimečný okamžik, ale dostat tam i nějaké výtvarno. Vidim, že ten fotograf nejen, že zachytil určitý vrcholný moment, ten nejakčnější okamžik, ale podaří se mu tam dostat i něco víc. A musim říct, že když jsem postupně hodnotil všechny ty kola soutěže, tak takových fotek tam bylo opravdu dost. Celkově mě úroveň opravdu překvapila a pokud porovnám minulý ročník a ten letošní, je tam velký nárůst nejen v počtu, ale i v kvalitě.

Kdybyste tuhle soutěž porovnal s jinými soutěžemi, co si myslíte o její úrovni a třeba i o systému, je to podobné jako některé jiné soutěže?
Tak vlastně částečně jsem o tom mluvil, tahle soutěž je jasně vyprofilovaná, je tam prostě jasný zaměření, takže se nestává to, co třeba nám v Reflexu, kdy jsme měli soutěž Akta X a byly tam fotografie, které se už blížily i pornografii... Tahle soutěž je přesně pro lidi, kteří dělají ty sporty a mají je rádi, je to na ně přesně nastavené. Proto se nestává, že by tam byly úplně nesmyslné fotky. Co se týče tohodle žánru, tedy adrenalinových sportů, tak mi to připadne jako jasně nejlepší světová fotografická soutěž. Myslim si, že taky získala velkou prestiž ve světě díky počtu zúčastněných z celého světa a taky tomu hodně napomáhá marketing, hodně se o tom ví, jede to na internetu, facebooku... a je to prostě velmi dobře organizačně zvládnuté.

V minulém ročníku jednu z kategorií vyhrál náš fotograf David Blažek. Seznámili jste se, určitě jste se v tom Aspenu potkali. Pamatujete si tu vítěznou fotku a co řikáte na jeho práci... jestli jste pro ní třeba i hlasoval?
Samozřejmě jsem pro tu fotku hlasoval, pamatuju si jí, ta fotka je prostě skvělá. Je to obrovský úspěch, protože v těch prvních kolech byly tisíce fotografíí, je úžasný, že se dostal takhle daleko. Samozřejmě jsem se tam s ním setkal, povídali jsme si, vyměnili si kontakty a jednou jsme se i setkali v Praze. Je to fajn kluk :) 

Jaký máte vy osobně vztah k adrenalinovým sportům? Vyzkoušel jste si někdy něco?
Tak adrenalinové sporty jsou už mimo mojí věkovou kategorii... Já lyžuju, ale samozřejmě nedokážu sjíždět z vrcholů tak, jak je zachyceno na těch fotkách. A když se na ty fotky koukám, tak si řikám že to není možný, zkoumám to, jestli tomu není nějak pomoženo ve photoshopu. Jsou to prostě neuvěřitelný šílenci, co ty lidi dokážou na těch lyžích nebo na vodě dělat. Když vidim třeba ty neuvěřitelný vlny, takový jsem v reálu vlastně nikdy neviděl, protože jsou pouze na určitých místech. Nicméně jsem fotografoval následky tsunami a to muselo být něco podobnýho, i když samozřejmě ne v takový velikosti, a ty lidi to ještě dokážou fotit. Obdivuju lidi, který dokážou ten sport aktivně dělat, ale neméně obdivuju ty lidi, co to dokážou ještě fotit. Hrozně rád se na to vždycky podívám, i když je to pro mě už trochu moc divoký.

Pokud vás zajímá více o našem předním fotografovi Janovi Šibíkovi, mrkněte na jeho web www.sibik.cz.

Soutěž Red Bull Illume Image Quest 2010 pokračuje 31. srpna, kdy bude v irském Dublinu rozhodnuto o 50 finalistech. Veškeré informace můžete sledovat na www.redbullillume.com. Na závěr se můžete kouknout na krátké video uvádějící tento parádní projekt:

Text: Martin "Márty" Večerka

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...