Red Bull Illume Image Quest 2010 - vyhlášení

Na konci srpna došlo v irském Dublinu k vyhlášení nejrespektovanější světové soutěže fotografů, kteří jsou zaměřeni na extrémní sporty, s názvem Red Bull Illume Image Quest 2010. O soutěži jsme se nedávno zmínili v obsáhlejším článku a teď vám představíme vítěze!

Nejlepší fotografové světa akčních sportů byli vyhlášeni 31. srpna 2010 v hlavním irském městě Dublinu, přimo v Trinity College. Celkově vyhrála nádherná surfová fotka od Chrise Burkarda (USA), která ohromila mezinárodní porotu a byla vybrána jako celkový vítěz soutěže Red Bull Illume Image Quest 2010.

Snímek 24letého profesionálního fotografa, zachycující surfera jménem Peter Mendria krotícího vlnu v zlatém slunci na západním pobřeží Chile, byl vyhlášen celkovým vítězem největší světové fotografické soutěže zaměřené na akční a extrémní sporty. Fotka Chrise Burkarda byla vybrána z celkového počtu 22 764 fotografií od téměř 5 000 fotografů.

"Jsem tak nadšený," řekl Burkard poté, co zvedl nad hlavu největší cenu ve světě fotografie adrenalinových sportů. "Cítím se opravdu, ale opravdu šťastný, prostě být tady, obklopen lidmi, ke kterým vzhlížím, a zároveň jsou mými vrstevníky. Pro mě je to obrovská, opravdu obrovská čest. Jsem opravdu vděčný. "

"Jako fotografové extrémních sportů jsme zvyklí se přiblížit k akci co to jde, a devětkrát z deseti to je to, co uděláme. Já jsem se ale rozhodl dostat co nejdále od akce, jak to jen šlo, abych mohl ukázat celou krajinu, tak aby lidé mohli ocenit vše, co se děje, a ne jen surfaře."
 
Burkardova fotografie se ukázala být velmi populární mezi kolegy fotografy a také veřejnosti během noční výstavy se líbila nejvíce. "Vítězný snímek od Chrise Burkarda je úžasný," řekl finalista kategorie New Creativity Silvano Zeiter. "Když jsem si prohlížel náhodně zobrazované obrázky vystavené na webových stránkách Red Bull Illume, uviděl jsem ten jeden obrázek od Chrise Burkarda. Udělal jsem si screen shot a ukázal ho kamarádovi se slovy, 'Tohle bude vítěz!'"

Fred Montagne, předchozí vítěz Red Bull Illume Image Quest v roce 2007 je také názoru, že Burkard je zasloužený vítěz. "Moje nejoblíbenější fotka byla právě ta vítězná od Chrise Burkarda, opravdu. Mám rád tenhle druh fotek, kde vidíte sportovce ve velkém přírodním prostředí. Nejde jen o tu akci, je to o sportovní akci v nějakém šíleném prostředí. Mám rád, když je ten jedinec na fotce opravdu malý. Tahle fotka by byla vlastně hodně dobrá i bez surfaře."

Jak zapadalo slunce, bylo nejlepších 50 snímků v letošním kole Image Questu - pět nejlepších z každé z deseti kategorií - vůbec poprvé odhaleno, a to na osvětlených dva metry vysokých lightboxech. Energetický obřad, který se zaměřil na uvedení fotografů do centra pozornosti, se konal v nádherné a historické Trinity College jídelní hale, která byla mimochodem použita ve filmech o Harrym Potterovi. 


Padesát tři soudců z různých respektovaných časopisů a novinových titulů z celého světa hlasovala ve třech kolech tak, aby určili vítěze deseti kategorií, stejně jako celkového vítěze. Vynikající kvalita fotografií udělala pro soudce z hlasování velmi těžký úkol. "Myslím, že snímky jsou fantastické, v každé kategorii bylo opravdu z čeho vybírat. Bylo těžké se rozhodnout mezi ty, které vyhrály, a těmi, které nakonec cenu nedostaly," řekl soudce Alan Sparrow (UK). "Hranice mezi nimi byla opravdu velmi těsná." 


Chris Burkard vyhrál za svůj snímek zařízení Leica včetně foťáku S2 a objektivy plus 20 SanDisk 64GB Extreme Pro flash paměťových karet a Lowepro ProRunner x450 AW brašna, to vše v hodnotě 30 000 EUR.

Tady je deset vítězů všech kategorií, kteří obdrželi SanDisk flash paměťové karty a fotografickou tašku Lowpro jsou:


Experimental - Daniel Grund (GER)

New Creativity – Eric Berger (CAN)

SanDisk Sequence - Miguel Lopez-​Virgen (MEX)

Energy - Stuart Gibson (AUS)

Illumination – Chris Burkhard (USA)

Playground – Tim Korbmacher (GER)

Culture – Vincent Perraud (FRA)

Spirit – Adam Kokot (POL)

Wings – Marcel Lämmerhirt (GER)

Close up – Nathan Smith (AUS)

Nathan Smith byl také jmenován vítězem kategorie Athletes' Choice.

Součástí oficiálního webu soutěže je i interaktivní modul, díky kterému si můžete prohlédnout neskutečné množství nádherných fotek. Tahle vychytávka umožňuje vidět mix nejzajímavějších fotek z prvního kola, nechat zobrazit 250 semifinálových rozdělených do jednotlivých kategorií, 50 finalistů nebo jen 10 výherců. Určitě doporučujeme zvětšit si celou mapu na full screen! (Pozn.: V tomto modulu jsou přednastavené "snowsports" fotky, na www.redbullillume.com/interactive/custom-galleries si můžete nastavit i ostatní sportovní odvětví.)

50 nejlepších snímků bylo pro veřejnost zdarma k vidění v lightboxech na Trinity College v Dublinu do 11.9.2010, kdy vyrazily na světové turné. Na závěr se můžete podívat na videjko z vyhlášení v Dublinu: 

Zdroj: Red Bull

Více info: www.redbullillume.com

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!