Burton European Open 2012 - Day 6

Vesmírná mise jménem Burton European Open 2012 je v tuto chvíli minulostí, ale mi vám pochopitelně servírujeme report z vrcholu celého podniku – finále halfpipe...

“The Eagle has Landed” znělo slavné hlášení posádky Apolla 11, když se svým modulem úspěšně přistála na měsíci. Stejnou hlášku bychom mohli vyslat z Laaxu, protože modul BEO 2012 včera také přistál víc než úspěšně. Po týdnu bojů došlo na samotné vyvrcholením – finále rampy. Hluboké koryto místní půltrubky přivítalo okolo desáté dopolední osm finalistek. 

Každá z nich měla tři runy na to, aby ukázala, co v ní je. V prvním kole tam Japonka Yuki Furihata namrskala McTwist, Crippler, bs air, fs 7 a cab 3, díky čemuž šla na první místo. Tedy jen do doby, než se do rampy rozjely dvě Američanky. Nejprve Grechen Bleiler která na prvním hitu opálila fs 9, se kterou by se neztratila ani mezi chlapy a po své jízdě šla na první místo právě ona. Jenže pak se do koryta pustila veteránka Kelly Clark.

Na prvním hitu Kelly dala svou devítku v žízaloidním stylu, pak ale také bs 9, fs 7, cab 7 a rázem byla první. No a tomto duchu se to odvíjelo i dál. Kelly do své jízdy zařadila misto fs 7 rovnou fs 10 a i když se ostatní holky snažily, konečné pořadí po třech runech Kelly Clark, Gretchen BleilerYuki Furihata. Až za nimi skončila Cilka Sadar, která si zaslouží respekt kromě svých jízd také za to, jak se dokázala otřepat z dost strašidelného pádu z prvního kola a nakonec doletět až pro tuto bramboru. 

Dvě tři jízdy, pivko a už přišel čas těch nejlepších astronautů a jejich balistické dráhy nad kopingem. Jeden z prvních, kdo dal super jízdu, byl Tore Holvik, který jako první odtočil doubla. Chvíli po něm jel místní frajer Christian Haller, kterého tlačil řev fandů, narval tam fs 10, cab 10, fs 9, bs 5, na posledním hitu fs 10 double. Peetu Piiroinen zkusil roztočil 10 double hned na prvním hitu, ale šel moc do radiusu a v měknoucí rampě trik neodjel. Pak se ale dostal ke slovu jediný amík ve finále, fousáč Danny Davis, který tam napral cab 10, fs 9, bs 5, fs 10 double a na závěr switch alleyoop rodeo. 

Místní roštěnky napjatě čekaly, co předvede jejich miláček Iouri Podlatchikov, ale ten si v prvním kole ustlal na vrcholu rampy. Luxusní jízdu plnou techniky, ale hlavně výšky a super flow si dal vítěz kvalifikace Markus Malin. A ještě jednu věc si neodpustím. V záplavě rotací byl podle mě nejhezčím trikem naprosto dokonalý aleyoop na prvním hitu, který tam protahoval v obří výšce Fredrik Austbo, za což byl pokaždé odměněn pořádným řevem publika.

Do druhého kole se mocně nahecoval japonský ninja Ryo Aono. Ten v mega výšce dal fs 10, cab 10, fs 12!, bs 9 a najednou byl první. Jenže jen na chvilku protože Podlatchikov po něm odjel svou nadrcenou jízdu včetně fs 10 double a cab 10 double a nebylo co řešit. Třetí run odstartoval Peetu Piiroinen, ale ani napotřetí mu jeho úvodní double nevyšel. Jak čas ubíhal bylo jasné, že trojku Davis, Podlatchikov, Yono už nikdo nedostane a záleželo, jak si to mezi sebou rozhodí. Danny zajel super jízdu, díky které zajel pojídače sushi, na Ipoda to ale nestačilo a ten si tak mohl dát oslavnou jízdu plnou stylovek. Druhý flek bral tedy Danny Davis a třetí byl Ryo Aono. Kompletní výsledky najdete ZDE.

Letošní BEO se tak stalo minulostí. Ovšem minulostí, která si zaslouží tučný zápis do historie snowboardingu, kdyby ne kvůli ničemu jinému, tak díky famóznímu finále slopestylu, které podle mého názoru trumfnulo i finále Mistrovství světa. Více informací o celém Burton European Open 2012 najdete na ofiko stránkách www.opensnowboarding.com.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.