Freestyle.ch

První update z letošního patnáctého ročníku největšího festivalu freestyle sportů v Evropě je tady.

Freeride.cz team vyrazil o tomto víkendu do země Helvétského kříže, aby pro vás přivezl materiál z největšího festivalu freestyle sportů v Evropě. V následující krátké reportáži se podíváme na průběh páteční kvalifikace a povíme si trochu o celé akci.

Tento festival se koná letos už po patnácté a opět ho hostí město z nejlepší životní úrovní na světě (podle nezávislého studie během let 2006 - 2009). Zurich má zhruba půl milionu obyvatel a další půl milionu žije v okolních připojených částech. Ty obklopují jezero se stejným názvem a tvoří dohromady opravdovou idylu. Rozhodně se ale nejedná o levný kraj, což si jistě všimnete na jakékoliv cenovce. I když je pro našince poměrně nedostupný, tak nic nemění fakt, že je zde rozhodně co vidět a poznat. 

Po zdlouhavé a trochu komplikované cestě z naší hlavní metropole jsme se na místo konání dostavili až v pozdních hodinách. Doslova jsme z našeho ubytování utíkali až k areálu, abychom pro vás stihli zdokumentovat první kvalifikační skupinu snowboardistů. Naštěstí zde nebylo tolik komplikací s akreditacemi, jak to bývá jinde a vše proběhlo se švýcarskou precizností. Díky tomu jsme se konečně mohli podívat na zoubek tomu monstru, které se před námi tyčilo do výšky dobrých 40 metrů. Big air byl pokrytý 190 tunami sněhu, které se vyráběli speciální technologií přímo na místě. 

Program tedy začal v 21:00 a na plánu byla hodinová session, kdy každý jezdec měl možnost předvést tři triky ze svého arsenálu. Hned od prvních skoků při tzv. style session, kdy jezdci mohli předvádět rotace jen do 540 jste stáli s otevřenou pusou. Elias Elhardt se hned na začátek proletěl v obří FS 540 Double Tailgrab a rozproudil dav, který čítal několik desítek tisíc lidí, to už se za ním ovšem pouštěli další a další. Během hodinové session, která se volně střídala z formy Style na Tech( tedy povoleno vše) a v které se představili jezdi první kvalifikační skupiny jako Nicolas Müller, Peetu Piiroinen, Chas Guldemond či Hampus Mosesson se odehrálo opravdu hodně. Padali zde Double BS Rodea, Double Cork rotace, ale i krásné dlouhé BS 180 Japan. Stáli jsme v opravdovém úžasu, co vlastně tito jezdci bez jakékoliv možnosti se rozjezdit dokáží. Je samozřejmě jasné, že většina z nich moc času mimo sníh netráví, i tak ale stály jejich výkony zde opravdu za to.

Během několika minut se otevírá lyžařská kvalifikace a v 18:00 poté druhá kvalifikační skupina snowboardistů, kde nebudou chybět jména jako Eero Ettala, Stefan Gimpl, Iouri Podladtchikov či Sebastian Toutant. Sledujte tedy web Freecaster.tv, kde bude probíhat přímý přenos a během zítřka se opět ozveme. 

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!