Prosinec 2015

Rok 2015 máme úspěšně za sebou a teď už nás čeká jen to lepší, což jak doufáme bude zasněžená část zimy. Pojďme si ale ještě shrnout to podstatné, co se událo v prosinci minulého roku. Vyšlo plno videí, došlo k pár přestupům a také se otevřelo plno snowparků, i když zatím ne těch českých. Nezapomeňte číst až do konce, kde na vás čeká Throwback.

TOP ČLÁNKY MĚSÍCE

Jak už to tak bývá, učený z nebe nespadl. Ani Mára Ježek, i když fs blunt 270 out mu jde, jak kdyby se s ním už narodil. Mluvíme o dalším příspěvku do naší rubriky Trick tip, kde se s tím Mára nepáral. Na Stubaii natočil jeden z těch povedenějších trick tipů a pokud jste nestihli, máte možnost ještě nahlédnout do tajů bluntů.

Dalším prosincovým Márou byl Mark McMorris, který vydal popravdě asi druhé nejlepší video z letošní Burton Presents série. Názor je čistě osobní a nikoho tím nechci ovlivňovat, ale Danny Davis, který vydal svůj letošní part v listopadu, je prostě legenda všech kopců a prašanů.

Dostáváme se k mému highlightu měsíce a tím je Top 3 Shymonkeyho. Tenhle člověk mě baví svou otevřeností a pozitivní energií. Pokud jste nestihli, zaručuji, že se budete dobře bavit. Jakubovy odpovědi vás dostanou do kolen.

Určitě velkým pozitivním překvapením prosince bylo vítězství Darka Bergmanna v polském Lublinu. Ne každý by to v tak silné konkurenci čekal a o to je jeho vítězství cennější. Darka jsme se zeptali na pár otázek ohledně jeho vítězství a samotného závodu. 

Kdo neviděl vrátit Bonusův transfer 540 do bora na živo, má možnost dát si ho právě teď! Nevíte o čem je řeč? Píšu zde o vrcholné akci roku 2015, která se uskutečnila na českém území. Horsefeathers City Jib 2015 proběhl po dlouhých osmi letech opět v Plzni a byla to jedna velká jízda a hitparáda světových riderů. Dorazili Halldór Helgason, Denis Leontyev, Eiki Helgason, Sparrow Knox a plno dalších a předvedli nám to, co český divák už hodně dlouho neviděl. Neváhejte a čtěte report z celé akce a pokud jste neviděli video, tak tady je!

Když se řekne exotická země, každý si vybaví místo někde pod palmou a s drinkem v ruce. Ale co když se jedná o exotickou zemi pro snowboarding. O jeden takový výlet se s námi podělila slovenská riderka Máťa Molnárová, která vyrazila jezdit a učit snowboarding do Afriky. Přidala i pár fotek a edit ze snowparku. Musím uznat, že se jedná o velice zajímavý počin. Čtěte tady.

Během prosince jsme vám přinesli i plno full length videí. Určitě stojí za to je zkouknout, protože každá produkce má svůj osobitý styl, vnímání snowboardingu, různé jezdce a odlišná prostředí pro natáčení. A v neposlední řadě, zima je tady a inspiraci potřebuje jak začátečník, tak i pokročilý jezdec. Přejeme příjemené pokoukání.

Slováků není na naší scéně nikdy dost, teda aspoň na té snowboardové, těch skejtových tady máme už dost. Zoltán Strcuľa se nám pochlubil svým profilem za rok 2015, který se objevil i ve slovenském videu The Way We Are Connected. Kousek je to určitě povedený a hodně ceněný. Zolo se za poslední dobu celkem vyjezdil a snaží se objíždět závody co to jde. Na konci ledna odjíždí na dva měsíce na Big Bear a vy se tak určitě můžete těšit na našláplé edity. Přejme mu hodně odjetých věcí a hlavně ať si nezapomene zabalit svou Horsefeathers modrou mikinu, jinak by ho už nikdo nikdy nepoznal.

Sehnat kvalitní rozhovor se světovým profíkem není vůbec jednoduchá věc. Našemu kolegovi Honzovi Plesníkovi se to ale povedlo a my vám tak mohli přinest rozhovor s lokálem z Mammothu Harrisonem Gordonem. Doufám, že si článek přečtete a dozvíte se, jak to chodí za velkou louží.

Na konci roku, přesněji poslední den v roce, jsme pro vás měli nachystanou třešničku na chlebíčkovém dortu. Ondra Bauer a spol. dali dokupy první epizodu ze série Rusty KneeSodes, kde Ondra zachycuje své cestovatelské zážitky z uplynulého roku. Určitě vás pobaví sekce z Vencovy zahrádky, kde si postavili provizorní překážky a pobaví vás svými lajnami. No ono to Vencovo jméno nepřišlo asi jen tak náhodou, po tom co jsem viděl tu jeho povedenou zahrádku. (Venca Kutil - pozn. redakce).

BUSINESS & NEWS

Halldór Helgason rozjel ve spolupráci se Stigma Distribution novou značku na oblečení s názven atrip. Na celé kolekci se teprve pracuje a bude k dostání až v druhé polovině roku 2016.Více informací zde.

Ledové koryto a tisíc šílených asiatů, kteří nechápou co se děje. Ano i letos proběhl megalomanský Air n Style v čínském Pekingu, kde první místo bral Max Parrot následován Markem McMorrisemSvenem Thorgenem.

V americkém Breckenridge se v prosinci odjel letošní třetí podnik známé série Dew Tour, a to v kategoriích Slopestyle a Halfpipe. Celému slopestyle závodu od začátku do konce kraloval Mark McMorris. V rampě si první místo vycorkoval flying tomato, samotný Shaun White. Dámský slopestyle ovládla Anna Gasser a rampu Liu Jiayu. Zajímavý koncept měl i městský Streetstyle, kde bral první místo Darcy Sharpe.

Konečně! Tak bych komentoval rozhodnutí Rome snowboards o tom, že udělali z Ozzy Henning Pro ridera. Nevím proč jim to tak dlouho trvalo. Ozzy je talentovaný rider a patří k těm nejlepším, co má Rome SDS ve svém teamu.

Největší český snowboardshop Snowboard Zezula slavil v prosinci úctyhodných 20 let své existence. Celých 20 let ve fotografické dokumentaci můžete vidět v následujícím sestřihu. Jak Brno oslavilo toto výročí pak v tomto videu.

Dylan Thompson vydal svůj full part za rok 2015 a je to opravdu stylová bomba.

Enni Rukajavi - vítězka X Games, druhá na Olympijských hrách a světová šampionka, se stala novou posilou Vimana snowboards.

Velká jména se stěhují do Shred Optics teamu. Kevin Backstrom, Antti Autti, Jake Welch a Shin Biyajima se tak stali novými členy již hodně nabitého teamu.

Burton jmenoval svého nového CEO a stala se jím manželka zakladatele Jakea Burtona Donna Carpenter, která současně zastává pozici spolumajitele firmy.

Marko Grilc vypustil do světa svůj full part za rok 2015, který se skládá jak z backcountry záběrů, tak i ze streetu. 

Bývalý pro snowboarder a sběratel snowboardů Kurt Heine se rozhodl prodat svou kolekci 41 vzácných prken. Svou nabídku umístil na eBay a ta začíná na částce $ 8.000.

Největší akce na Slovensku Snowboard Fest 2016 se přesouvá na nové místo. Bude jím Ski Šachtičky nedaleko Bánské Bystrice. Termín akce byl stanoven na 12. - 13. února.

Novou posilou mezinárodního teamu značky Jones snowboards se stala legenda Sammy Luebke. Tento big mountain rider tak doplnil další velká jména v teamu. 

Začátkem měsíce byly zveřejněny termíny a lokality našeho eventu Freeride Just Ride 2016! Na Just Ridu můžete zkoušet, testovat a prohýbat prkna od předních českých a světových výrobců, čeká vás opět i výuka snowboardingu zdarma nebo contesty o ceny. To vše a mnohem více jako každý rok zcela zdarma (jen ten tiket na lano si musíte koupit). Takže si pište do deníčku a vidíme se! Freeride Just Ride 2016

Posledním příspěvkem tady máme Throwback o 4 roky zpátky. Tehdy jsme vám v našem FReview přinesli edit od Torsteina Horgma. Přesněji v prosinci 2011. Nyní si to dejte znova, protože toto video je pořád nadčasové!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!