Niseko - japonský freeridový ráj

Pokud sledujete snowboardové nebo lyžařské filmy, pak moc dobře víte, jaký freeridový ráj je v Japonsku. Jeden z těch, kteří to z naší zemičky ví nejlépe, je i autor tohoto článku. Vojta Lím totiž pracuje v Japonsku jako instruktor lyžování a organizuje Freeride Powder Camp v Niseku.

Freeriding a Japonsko? Většina lidí si při pomyšlení na tuto zemi představí tamní chrámy, sushi a krásné geishy. Zasvěcení lyžaři a snowboardisté však ihned začnou snít o tunách prašanu, úžasných jízdách v tamních lesích a sjezdech vulkánů. Minulou zimní sezónu jsem pracoval jako instruktor lyžování v městečku Niseko, které je ve freeridovém světě známo jako místo z nejjemnějším a nejvíc konzistentním prašanem na zeměkouli. Pomocí následujícich fotografií bych vám rád představil jaké je ježdění a život v horách země vycházejícího slunce.

Ostrovu Hokkaido na severu Japonska se dostává největší sněhové nadílky na světě. Věřte či ne, ale průměrné sněhové srážky tu jsou okolo 16 metrů za sezónu. Můžou za to sněhové bouře, které s železnou pravidelnosti putují ze Sibiře na sever Japonska. Kromě toho, že z nebe padají haldy sněhu, sněží téměř pořád. Za sezónu se tak dočkáte zhruba 150 prašanových dnů.

Vulkanické prostředí, lesy a bambusový porost vytvořily z tohoto místa krásné lyžařské a snowboardové hřiště a celá oblast působí spíše jako velká freeridová aréna. Ježdění v lesích je hlavní důvod proč se do Japonska jezdí.

V reálu to vypadá jak kdyby stromy někdo nainstaloval přimo pro freeriding. Jsou totiž dostatečně daleko od sebe, aby vám dovolily rychlou jízdu, na druhou stranu stále dost blízko na to, abyste měli pocit jako ve videohře a ujížděli si na adrenalinu.

Třešničkou na dortu návštěvy Niseka je výstup na Mt. Yotei. Od vašeho prvního dne v resortu vás tahle hora bude hypnotizovat svojí přítomností. Je na ní krásný výhled téměř ze všech koutů Niseka a je jen otázkou času než začnete přemýšlet, jaké by to bylo si tu sopku sjet. Dokonce si můžete zkusit jaké je jezdit přímo uvnitř ní. Pozdější sjezd zpět do údolí je jeden z nejsilnějších zážitků, který si z Japonska odvezete.

Bambusy a další přirodní překážky vytváří z vaší jízdy lesem jeden velký „slopestyle“ v prašanu. Nohy vás páli, ale stavět se vám nechce. Nejlepší zážitek je svištět s partou kámošu lesem jeden vedle druhého a cítit jak vás míjí stromy jako ve videohře.

Objevováním nových terénů můžete lehce strávit celý den bez myšlení na ostatní potřeby jako hlad či žízeň. Poté, co na vás dopadne „hlaďák“ a už to opravdu nejde lámat přes koleno dál, si odskočíte na sjezdovce na famózní „Hokkaido Rahmen“, nudlovou polévka na 100 způsobů, která je typickým místním jídlem. 

Ježdění v nočních lesích je speciální záležitost. Jestli vám přes den připadalo, že lepší už to být nemůže, počkejte až středisko zahalí tma a sjedete si vaše oblíbené lajny v noci. Je na tom něco nevysvětlitelně krásného.

Osmá hodina odbila a noční lyžování končí. Co s načatým večerem? Co takhle nakoupit pár pivek v místním Seicomartu (obdoba Žabky či 7eleven) a vyrazit do japonských veřejných lázní - onsen? Neexistuje moc lepších způsobů jak zakončit den, než s pivem v ruce sedět ve vroucí vodě ze sopečného podloží a koukat jak všude kolem sněží a příroda už pracuje na tom, aby zítřejší prašanový den byl opět stoprocentní.

Horské středisko Niseko United se skládá z pěti resortů. V případě, že vám je to málo, proslulá střediska Rusutsu a Kiroro jsou co by pípákem dohodil. Stručně řečeno, je zde tolik míst na vyřádění, že jsme po třech měsících každodenního ježdění byli stále u vytržení jaké nově terény stále nacházíme.

Šetnáct metrů sněhu za rok. Lyžaři toto číslo milují. Lokální obyvatelé Niseka si spíše představí 5 měsíců každodenního odklízení sněhu.

Autor: Vojta Lím

Vojta Lím pracuje v Japonsku jako instruktor lyžování a organizuje Freeride Powder Camp v Niseku. V případě, že se chcete dozvědet víc, neváhejte ho kontaktovat na hello@sherpasride.com, nebo shlédněte jeho stránky www.sherpasride.com.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.