Nitro Boom! - Špicberky

Eero Ettala, Torgeir Bergrem a Sam Taxwood si pro záběry do nového filmu Boom! od Nitro Snowboards zajeli i do opuštěného hornického města na Špicberkách. Pojďme si společně jejich putování za polárními medvědy a neotřelými streetovými spoty příblížit.

Nový film od Nitro Snowboards s názvem Boom! je od této značky v pořadí již třetím filmem za poslední čtyři roky. Tentokrát se Nitro tým místo natočení partů s nejlepšími a nejtechničtějšími triky zaměřil spíše na exotičtější a méně vyhledávané lokality. Jako první si v sérii článků o Nitro Boom! představíme Špicberky.

Opuštěné město Pyramiden nacházející se na norském souostroví Špicberky poskytuje výjimečnou kombinaci historie, scenérií a dobrodružství pro urban snowboarding. Nenajdete zde žádné příslušníky oboru „pomáhat a chránit“ a ani žádné sekuriťáky. Místo toho si musíte dávat pozor na lední medvědy, kteří zpovzdálí pozorují lidské bytosti, pohybující se na zvláštních, na sněhu klouzajících prknech. Těmito bytostmi máme na mysli zkušeného finského jibbera Eero Ettalu, kterého na této dobrodružné výpravě doprovázel rodák ze Salt Lake City - Sam Taxwood a parkový jezdec z Norska - Torgeir Berghem, který má s extrémními severskými podmínkami bohaté zkušenosti. 

Osada Pyramiden získala své jméno podle kopce ve tvaru pyramidy, který se nachází kousek za tímto opuštěným místem. Pyramiden, nacházející se vysoko za polárním kruhem, byl založen v roce 1910 norskými velrybáři a v roce 1927 prodán Sovětskému svazu, aby zde se svými tisíci horníky pomohl „nakrmit“ bývalý marxistický režim těžbou uhlí. Místo bylo opuštěno až v roce 1998, poté, co poslední ruští horníci uzavřeli uhelné doly a šachty. Dnes se na tomto místě už netěží. Nachází se zde pouze malý hotel s několika málo turisty a vědci. V zimě je tato lokalita kompletně opuštěná. Hlavní dominantou v Pyramidenu však nadále zůstává monumentální socha Vladimira Lenina, která je stále ve velmi zachovalém stavu. Při „životě“ ji (ho) udržuje mrazivé severské podnebí… Toto zajímavé místo vám však ještě lépe přiblíží následující "behind-​the-​scenes" minidokument od Nitro Snowboards:

Špicberky jsou norským souostrovím nacházejícím se v Arktickém oceánu. Toto souostroví bývalo před staletími během letních měsíců obýváno norskými rybáři. Nyní to jsou pouze turisté (a snowboardeři) vyhledávající dobrodružství v překrásné krajině plné ledovců a fjordů.

Film Nitro Boom! vycházející v koprodukci s Red Bull Media House bude mít online premiéru již příští týden 5. září na RedBull.TV. Přesně o dva měsíce pozdějí 5. listopadu 2016 se pak můžete těšit i na pražskou premiéru filmu v P.M. Clubu v Trojické ulici. O všem vás budeme s dostatečným předstihem informovat zde na stránkách Freeride.cz a na našem facebooku.

Zdroj: RedBull
Foto: Markus Rohrbacher

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!