Obereggen letos i s osvětleným snowparkem

Další zimní středisko, které si na našich stránkách před začátkem sezóny představíme, je italský Obereggen, který se nachází v regionu Jižní Tyrolsko / Südtirol. Místní snowpark patří mezi nejvyhlášnější široko daleko, disponuje i u-rampou a letos slaví 20 let provozu, což zní až neuvěřitelně! Jako novinku k narozeninám místní přichystali dokonce menší osvětlený parčík.

Lyžařské středisko Obereggen /​ Latemar se nachází pouhých 20 minut autem ze známého města Bozen /​ Bolzano, centra kraje Jižní Tyrolsko /​ Südtirol. Tenhle resort na severu Itálie se může pochlubit parádními výhledy na Dolomity, jedněmi z nejlépe upravovaných sjezdovek v Evropě a s Bolzanem na dosah. Zdejší areál navíc získal několik mezinárodních ocenění za dokonalou údržbu a vynikající kvalitu sněhu. Právě tady totiž začínal celosvětově známý výrobce sněhových děl - firma TechnoAlpine.

Obereggen Snowpark Setup 2014/​2015

Samotný Obereggen Snowpark má na starosti italská firma F-​Tech Construction, která se stará o nejlepší parky v Itálii jako například Seiser Alm, Val Senales či Kronplatz, a je zárukou té nejvyšší kvality. Pro letošek se připravuje více než 30 překážek, u-​rampa a boardercrossová trať. Park se nachází v nadmořské výšce kolem 2000 metrů na sjezdovce "Pampeago", kterou obsluhuje sedačková lanovka "Obereggen". Každodenní úprava překážek probíhá jak ručně místní shapers crew, tak strojově rolbou. Místní 80 metrů dlouhá a 4,5 metru vysoká u-​rampa je upravována 2-​3krát týdně profesionálním rolbovým "nástavcem" Zaugg Pipe Designer. Všem návštěvníkům parku je samozřejmě k dispozici pohodlný chill-​out s reprodukovanou hudbou, lehátky a wi-​fi připojením.

Celý park bude rozdělen na několik částí, a to Easyline, Mediumline, Proline, dále Boardercross, Banked Slalom a zcela nový Kids Setup pro ty úplně nejmenší. Letošní projekt počítá nejen s u-​rampou, ale také celkem s až 11 skoky (o délce plošin 2 - 16 metrů) a s nespočtem railů a boxů pro milovníky jibbingu. Jen namátkou se můžete navnadit plánovanými platformami, kde by měly po sobě následovat tyto hračky: Fun Box /​ Mini Spine /​ Roller - Flat Box /​ Down Box - Kinked Box /​ Rainbow Box - Up Box /​ Straight Box - Kinked Box /​ C-​Box - A-​Frame Box /​ Rainbow Box - Kinked Rail /​ Down Rail - Straight Rail /​ Wallride - Mila Milk Box - Up Double Tube /​ Fun Tube. Úplně novou překážkou pak pro letošek bude tzv. Starship ve tvaru pyramidy.

Obereggen Nightsnowpark 2014/​2015

Parádní novinkou je pak chystaný "noční" park, který bude lemovat sjezdovku "Obereggen" a bude v provozu denně od 8.30 do 16.30 a také v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 19 do 22 hodin večer. Díky umělému osvětlení budete moci krásně vidět na shredovou sérku Down Box - Kicker Bank - Down Tube - Butter Rail - Wave Box - Rainbow Wave Box - Kids Up & Down Box - Up & Down Tube. Myslíme, že super bonus!

Novinky a večerní lyžování

Buďte první na sjezdovce, to je název novinky v lyžařských střediscích ObereggenKarersee. Jedná se o brzké ranní lyžování na nedotčeném manšestru. Vždy ve středu od 4. do 25.března se sjezdovky otevřou nedospavcům už v sedm hodin ráno. A začne to rovnou snídaní. Už v lanovce totiž budou podávat kafe a briošky, od devíti si pak můžete dopřát pořádnou snídani v restauraci nahoře na kopci. V sousedním Karersee je novinkou sedačková lanovka Tschein NeubauFamily Fun Park, první svého druhu v Dolomitech. Ten také nabízí nejrůznější skoky, překážky a boxy. Zdejší sjezdovky si můžete (společně s Nightsnowparkem) užít i za umělého osvětlení. Jak bylo napsáno výše, večerní lyžování se v Obereggenu koná v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 19 do 22 hodin. Každé úterý tu navíc mají speciální akci - ženy si mohou koupit skipas za polovinu ceny!

Après-​ski a dobré jídlo

Až dojezdíte, můžete vplout rovnou do nočního života. Pod hlavní sjezdovkou tu stojí jeden z nejvyhlášenějších jihotyrolských après-​ski barů "Tipi". Zpestřit pobyt si můžete i noční jízdou na sáňkách, a to buď přímo v Obereggenu nebo v Deutschnofenu /​ Nova Ponente. Obě tratě jsou dlouhé cca 2,5km, první překonává převýšení 280 metrů, na druhé spadnete dokonce o 450.

Za dobrým jídlem doporučujeme vyrazit například na Mayrl Alm. Krásná dřevěná chata tu stojí už třicet let, provozuje ji druhá generace rodiny Eisathů a z její terasy je krásný výhled na Latemar. Posedět můžete uvnitř v restauraci, na baru nebo ve venkovním sněžném baru. Majitel Mark Eisath dává dobrý pozor na to, aby jeho gastronomie byla klasická a moderní zároveň. 

S městem za zády

Určitě nesmíte zapomenout vyrazit do jihotyrolské metropole Bozen /​ Bolzano, která leží jen 20 minut autem od Obereggenu. Malebné město s úzkými uličkami láká návštěvníky na náměstí Walther Platz se spoustou kaváren a katedrálou z 12. století. Dámy se jistě vydají na nákupy, zatímco zbytek si může třeba prohlédnout mumii pravěkého muže Ötziho v místním Archeologickém muzeu.

Čtěte nový on-​linový magazín Dolomity:
www.suedtirol.info/magazindolomity

Zaregistrujte se do soutěže a získejte šanci vyhrát sedmidenní lyžařskou dovolenou pro dva. Vítěz získá pobyt v jednom z vybraných hotelů a dva skipasy Dolomiti Superskipass.
www.suedtirol.info/soutez


Tipy na zajímavé a prověřené ubytování najdete zde:
www.suedtirol.info/obereggen-cz

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.