Snowmonkeys Park Karolinka

Na východní Moravě byla poslední dobou o kvalitní parky nouze. Snad jen na Bílé se dalo a dá díky S4F partě pořádně pojezdit, ale jinde nic moc. Až do letoška, kdy se daly hlavy dohromady a skiareál Karolinka mezi Vsetínem a slovenskými hranicemi zainvestoval do snowparku, který vypadá hodně slibně.

Pravděpodobně nejakčnější osobou na Valašsku co se týče aktivit na poli snowboardingu a skateboardingu je už spoustu let Pavel Kupčík aka “taťka Kupča”. Právě ten se spolupodílel několik let na stavbě a údržbě Foshna snowparku Jasenka (kousek za Vsetínem) a letos připravil společně s Aďou Kovákovou a resortem Karolinka park, který má našlápnuto na přízvisko “nejlepší na východní Moravě”. Na Karolince se minulý víkend konal ofiko opening, na místě pro nás fotil Robert Franek, a k tomu jsme právě Kupču vyzpovídali...

Kupčo vaše parta je známá svými aktivitami na poli snowboardingu i skateboardingu v okolí Vsetína. Do nedávna byl vaším největším zimním projektem park na Jasence, ale momentálně se hodně mluví o Karolince. Můžeš čtenářům přiblížit o co přesně jde a jak se situace vyvíjela i kolem Jasenky?
Po problémech s původním majitelem, který nedokázal pochopit podmínky fungování snowparku, jsem se po loňské sezoně rozhodl, že s Jasenkou končím. Letos mě na začátku poprosil nový majitel, otec Pavla Vyroubala, abych jim ještě pomohl s výstavbou parku. Tak jsem ji s Pavlem postavil a teď se o ni stará v omezenější formě on. A na podzim za mnou přišel spolumajitel Karolinky, kterého znám ještě z doby šejpování mini parčíku na Soláni, jestli bych Karolinku spolušejpoval s Aďou Kovákovou. Takže jsem na začátku sezony stavěl dva parky zároveň :-)

Takže se v Beskydech blýská na lepší časy?
To doufejme! Každopádně má Karolinka velký potenciál v podobě zázemí, vleku 850m dlouhého a ve středisku chtějí kvalitní park.

Pověz nám víc o Karolince. Jak to vzniklo, co tam už je ready a jaký jsou vyhlídky?
Už před dvěma roky se tam konala akce Live Freestyle Session, která měla pokračování i loni. Letos s příchodem Adi do společného resortu Soláň-​Karolinka se nastartovaly změny k většímu parku. Aďa domluvila s vedením převezení pár překážek ze Soláně, přidaly se překážky ze snowparku Vranča a spolu ze stávajícíma překážkama se snížily a upravily za pomocí omladiny z Karolinky a freeskiera Chozého. Já jsem pak po domluvě přijel a poskládal překážky, jak by asi byly vhodné, aby park byl jezditelný a zábavný. Takže v současné době je park po celé délce sjezdovky a má 800m. V lajně si tak můžete dát celkem 12 překážek včetně dvou skoků v jedné jízdě. Park je dokončen, probíhá testovačka na camp od 14.2. do 18.2. a na následné závody 19.2.

Tak to je paráda. Často se ale v ČR dějou tak trochu hurá akce... Myslim tim, že resort zjistí, že by v portfoliu potřeboval park a pak když jim dojde, kolik stojí provoz a úprava, tak to jde všechno zkopce. Myslíš, že tohle na Karolince bude ok? Areál sám zaplatí rolbu a všechno, případně další překážky? S žádným snb sponzorem se zatim nepočítá?
Aďa už jednala s pár sponzory, někteří se ozvali i sami, ale zatím se nic nekoná. Vedení  areálu ale ví za ty roky, co si může dovolit a co ne, takže dávají k dispozici, co je potřeba k výstavbě a fungování parku. V tom je to opravdu super. Pokud by se ale našel sponzor z řad snowboardových firem, určitě to bude jen ku prospěchu ;-) Navíc je ted opravdu vidět, že když je park upravený, tak v něm jezdí dost lidí. V neděli při session jezdilo půlka návštěvníků střediska v parku a půlka byli turisté na sjezdovce.

Řekni těm co nevědí kde se přesně Karolinka nachází, kolik stojí permice a kde lidi najdou bližší informace.
Karolinka leží nějakých 25km od Vsetína mezi známým Novým Hrozenkovem z BigAirem.cz a Velkými Karlovicemi. Ceny jsou 390,- za celodenku, půldenní stojí 290,- Kč a večerní se skvělě osvětleným parkem je taky za 290,- do 20.30 hod. Více info na stránkách střediska, případně ve vašem Parks Infu ;-)

Jak často bude v parku probíhat shaping a jaký přesně překážky v parku momentálně jsou?
Shaping probíhá téměř denně, problém je jen, když celý zmrzne na beton, jak je zvykem tuto zimu při střídání počasí. Jinak park šejpujeme pořádně v pátek na víkend, kdy tam jezdí nejvíc lidí, a pak podle toho, jak je potřeba. Setup parku k dnešnímu dni je: začíná se S-​railem, potom jsou široké bedny do lomena, následuje společná platforma úzké bedny do hokejky s kink mailboxy a mírná část parku končí rovným dvojtrubkovým railem. Po 150m dlouhé prudké části je lomená dvojbedna, po které si dáte na společné platformě street bednu nebo rail a prášíte to buďto na společně osazený skok 6m nebo na dřevěný kanón. Potom je platforma pro dlouhou streetovou bednu a rail, po kterých máte dost času se nachystat na hlavní skoky. Ty jsou umístěné na platformě před prudkým místem sjezdovky, takže se dá lítat do hodně dlouhého dopadu na skocích s minimy 7 a 11m. Ve spodní části parku je pak za sebou rainbow, sestava jednotrubek do kinku a široká doublekink bedna. Po dobu campů 14.2. až 19.2. a druhého campu 14.3. až 18.3. bude na dojezdu stár Big Air Bag na trenink různých motanic.

To zní víc než dobře! Děkujeme moc za rozhovor a ať se vám v Karolince daří!

My jen dodáváme, že kromě kempu, který se koná už příští týden (informace ZDE), se na Karolince odjede i první závod, ve kterém je ve hře dokonce 40 000Kč prize money (!), a to je na české poměry opravdu hodně. Veškeré info o akci najdete TADY. A na závěr ilustrační videjko od Péti Jurečkové:

Další zajímavé články

Rychlovka "Homeruns" s Markusem Ederem

Markus Eder se nám připomíná backcountry jednohubkou "Homeruns"...

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!