Woodward Copper

Většina snowboardového světa asociuje Spojené státy americké a letní snowboarding se sopkou Mt. Hood, respektive střediskem Timberline. To také byla donedávna správná představa, až do té doby, než na scénu vstoupila společnost Woodward, která se zaměřuje na provoz lokalit pro praktikování „extrémních sportů“ jako např. skateboardingu, bmx a ostatních. Nás zajímalo, jaké jsou jejich aktivity spojené právě s letním snowboardingem?

Společnost Woodward si vzala poměrně velké sousto do pusy, jelikož chtěla proniknout i do světa snowboardingu a freeskiingu. Na tom by ale zprvu nebylo obzvlášť nic zvláštního. Woodward se však rozhodl zřídit hned dvě letní snowboardingové lokality, a to k tomu na místech, na kterých (i po dobrých zimách) není v letních měsících po sněhu ani památky.

Řeč je o místech Woodward TahoeWoodward Copper, respektive střediscích Boreal Mountain (Kalifornie) a Copper Mountain (Colorado). A právě do druhého jmenovaného si uděláme takovou malou exkurzi.

Všechno začalo vhodným výběrem ski areálu. Jelikož na sopce Mt. Hood je již „obsazeno“ (Windells, HCSC a MHSCC) museli být pracovníci z Woodwardu s výběrem střediska a lokality poměrně kreativní. Zároveň muselo být splněno několik požadavků:
1.) Středisko mělo být nakloněno freestylu
2.) Středisko mělo umožnit výstavbu tréninkové haly (skoky do molitanu, trampolíny, skatepark) v bezprostřední blízkosti sjezdovky (snowparku)
3.) Vhodná lokalita (stát), ve které je dostatečná kupní síla a zároveň populární snowboarding
4.) Možnost letního (červen - srpen) provozu na sněhu, i přesto, že se místo nenachází na žádném ledovci
5.) Celý projekt vyřešit z právního hlediska (nájemní smlouvy na sjezdovku atd.)
6.) A v neposlední řadě „sehnat“ několik milionů dolarů

Zaměřím se převážně na bod č. 4. Ačkoli se obě lokality nacházejí ve vysoké nadmořské výšce (Copper Mountain až 3600m.n.m.), přírodní sníh byste zde v léte hledali marně. V obou lokalitách (Tahoe, Copper) se jedná o zbytky technického sněhu, způsob jakým se získává pro letní parky je však lehce odlišný. V Borealu „klasicky“ shrnou většinu sjezdovky včetně skokových platforem, tak, aby byla vytvořena nová letní sjezdovka, kterou obsluhuje čtyřsedačková lanovka - tato varianta se v posledních letech ukázala jako poměrně neefektivní, a to z důvodu mírných a suchých kalifornských zim. Proto ve Woodward Tahoe přišli letos s „průlomovou novinkou“ (zařízení již pár let funguje ve švýcarském Zermattu a rakouském Pitztalu a letos poprvé i na Monínci). Jedná se o výrobnu sněhu, která není závislá na vlhkosti ani teplotách, jak je tomu u klasických sněhových děl. S trochou nadsázky řečeno - v létě při 25°C vás napadne si zajezdit, a tak si za pár dní nastříkáte celou sjezdovku, zatímco se v povzdáli opalujete nebo skejtujete.

Ve Woodward Copper již snow-​harvesting není až tak sexy, jako u kalifornských kolegů. V kolorádském Copperu jsou však hned dva letní snowparky. Menší park s názvem Big Island Park se nachází ve spodní části areálu, hned vedle hotelů, kongresových budov a restaurací. Větší Pipeline Park je dostupný pouze pro kempery a pozvané profíky a lze se k němu dostat pomocí autobusů a horské cesty, která je v zimě schovaná pod sjezdovkami. Co se týče snow-​harvestingu, tak spodní Big Island Park tvoří v některých bodech až 20 metrů nakupeného sněhu (shrnuté sjezdovky), což dovoluje tomuto parku fungovat celé léto až do října. Pipeline park je vytvořen převážně z pozůstatků technického sněhu Copperské superpipe, která je jedna z nejlepších a největších v USA.

Rozdíly mezi dvěma snowparky ve Woodward Copper spočívají nejen ve velikosti, ale i v samotném provozu. Hlavní Pipeline Park funguje v pracovních dnech pondělí - pátek, kdy probíhají kempy. Obsluhuje ho speciální vysokorychlostní koberec. O víkendech je naopak v provozu Big Island Park, ve kterém se scházejí coloradští lokálové na hiking sessions, jelikož v tomto parku žádný vlek není. Celé dění vám však již přiblíží všechny fotografiem které naleznete v tomto článku (vyfoceno na začátku července 2016).

Jak se dá do Woodward Copper dostat? Pokud máte zájem si zajezdit v hlavním Pipeline Parku, musíte se přihlásit na letní camp, což znamená mít poměrně hluboko do kapsy. Levnější variantou (kterou nejčastěji provozují všichni lokálové) jsou víkendové sessions v Big Island Parku, které vás vyjdou na (20USD/​1 den; season pass 200 USD) - což není moc, ale ani málo, obzvláště když jde o šlapání pár jibbových překážek. Každopádně vytvořit tento obrovský ostrov sněhu bylo jednoznačně finančně náročné a platy v Coloradu jsou někde jinde než v ČR, takže pro lokály se jedná o zhruba necelý hodinový plat...

Prvenství v Severní Americe stále drží sopka Mt. Hood a kanadský Whistler. Pro ty, co se na tato místa nemohou dostat, zde však vyrůstají další lokality jako Akamp, Snowflex v Liberty Mountain a v tomto článku zmiňované lokality Woodward. Troufám si však říct, že podmínky pro letní snowboarding v Evropě jsou stále lepší, což jsme pro vás nastínili v tomto článku.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!