Ride PG leden 2011 - OPRAVENÉ VÝSLEDKY

Jak jste možná zaznamenali, po vyhlášení posledního kola Public Gallery došlo k tomu, že jsme odhalili dva podvodníky, kteří byli za “svoje” fotky vyhodnoceni na první a druhé místo. Dnes tedy přinášíme opravené výsledky a vysvětlení.

Všem se moc omlouváme, ale došlo k nepříjemné situaci, které se bohužel nebylo možné v rámci stávajícího systému PG vyhnout. Současná pravidla znamenají určité riziko podfuku vzhledem k tomu, že není zcela ověřitelné, zda vložené fotografie jsou opravdu dílem čtenářů, kteří je do PG natahují. Poprvé za několikaletou historii PG došlo k tomu, že musíme opravit výsledky.

Na prvním a druhém místě se umístili Ondřej a Martin Kučera, “shodou okolností” bráchové. Jména ale nejsou důležitá, možná šlo jen o jednoho člověka, který se takto ani nejmenoval. Ještě při předvýběru fotek, které putovaly k soudcům, jsme o autorství těchto dvou fotek zapochybovali, ale jejich kvalita nebyla až tak závratná, abysme je vyřadili z výběru. Až po nahromaděných podezřeních z několika stran po vyhlášení jsme začali pátrat po pravdě :-) Nakonec se nám “autor” ozval přes icq a po několik desítek minut trvající konverzaci se k tomuto nečestnému činu přiznal.

Rádi bysme tenhle článek využili k určité porci osvěty. Všechny “plagiátory” tímto vyzýváme, aby se už nesnažili, protože od teď budeme ode všech výherců požadovat originální fotku ve velkém rozlišení, nejlépe s EXIFem. Pro příští sezónu systém PG kompletně překopeme tak, aby už nemohlo dojít k žádným pochybením. Freeride.czRide snowboards se snaží skrz Ride Public Gallery podporovat mladé fotografické, kameramanské a jezdecké talenty a je velká škoda, že se mezi lidmi najdou takoví, kdo toho chtějí zneužít.

Vyhodnocení kategorie VIDEO zůstává stejné, najdete ho v tomto článku. Vyhlášení kategorie FOTO jsme změnili na následující pořadí. Upozorňujeme ještě, že už sepsané komentáře k prvnímu místu (až na tu od Karla Jadrníčka) jsou nezměněné a najdete je i s navazující diskusí v předešlém článku.

1.místo (snowboard Ride Crush DFC, 152) - Martin „p“ Pirek 

David Blažek - Hezky exponovaná a "vyladěná" fotka, nicméně mi připadá, že snaha dostat tam to slunce byla až moc veliká, né-​li zbytečná. Na mě ta kompozice působí nevyváženě a chaoticky. Při prvním pohledu na malou fotku jsem si dokonce myslel, že je focená horizontálně a akorát špatně uploadovaná. A to ISO400 budu dělat, že jsem neviděl ;). V tak dokonalých světelných podmínkách se snaž držet co nejníž, 100 nebo 200. Kdybys to jel na ISO100, fotíš na f9 a nemáš ze slunce tuhle kýčovou hvězdičku. Rybí oko tohle proostří i na f5.6.

Karel Jadrníček - Stojim si za svým prvním komentářem (viz článek zde), ale potom co jsem měl možnost vidět víc fotografií ze stejného spotu a četl autorův komentář v diskuzi, bych dodal pár svých nových postřehů. Z ostatních fotek je zřejmé, že jezdecky to nebyl nejstylovější počin, větší výšká jezdce na skále by také pomohla k efektnějším fotografíím, ale k tomu mohla chybět i rychlost. Většina fotek v galerii byla focená z nadhledu, který pro mě vizuálně potlačuje prováděný snowboardový trik. Jediná fotka z úrovně jezdce mi přijde kompozičně nejpovedenější, i když trik by potřeboval přefotit. Ovšem přes všechny mé výhrady jsem přesvědčen, že autor perfektně ovládá techniku i postproces a můžeme se těšit na další parádní kousky. Jen bych na závěr ještě doporučil více přemýšlet nad co nejefektnějším působením snowboardového triku a na základě toho snažit komponovat celou fotografii.

Kuba Vlček - Tahle fotka získává nejvíc bodů za světlo, nádherné protisvětlo, které dělá slunce, se povedlo výborně sladit s umělým světlem z blesku, které nasvěcuje jezdce a zvýrazňuje skálu, která by jinak byla úplně ve stínu. K tomu všemu pěkná kompozice a netradiční pohled zeshora. Kdyby byl rider o dva metry výš, tak si to umím představit jako titulku Transworldu :).

Aleš Foff - Tenhle obrázek se mi na první pohled opravdu hodně líbí, je z něj cítit velké spojení s přírodou. Vytknout nemám co.

2.místo (vázání Ride Contraband, rally blue, 9-​11) - Jiří “Novass” Novotný

David Blažek - Oceňuji "totální nasazení" v potoku. Padající horizont funguje. Nicméně jsou tam silný přepaly ve sněhu a možná až zbytečně je vidět ten blesk. Z vlastní praxe ti můžu poradit, že fotit v těchhle světelných podmínkách s bleskem proti nebi je strašně riskantní a skoro nemožný. Pokud jde o to dostat z toho správnej "freeze", kolikrát je lepší nezmatkovat s bleskama a vystřelit pořádně kontrastní nadupanou černobílou fotku.

Aleš Foff - Na tomhle snímku mě zaujaly barvy a místo. Škoda, že fotograf nestál o deset metrů blíž. Detail s krásně zasněženým klacíkem v popředí je sice fajn, ale ten jezdec je tam spíš jakoby náhodou .) Fotka by se tam dala udělat přímo skvostná, za to dávám ruku do ohně!

Kuba Vlček - Líbí se mi zajímavá kompozice, nelíbí se mi barvy - přijde mi to celé trochu přesaturované, nevím jestli jsi nějak vytahoval červenou nebo jestli se stala nějaká chyba při ukládání fotky, ale celé to trochu moc řve. Jinak bych dal příště pozor na přepaly od blesku ve sněhu (levá strana potoka je skoro celá vypálená) a taky myslím, že by pomohlo dát pryč blesk, ať už si s tím nějak pohrát při focení nebo klidně v postprodukci. Jinak za nápad zabrat potok s kládou v popředí a ridera umístit jen malého do pozadí dávám palec nahoru :)

Karel Jadrníček - Z mého pohledu typově hodně podobná fotografie jako první místo. Snowboarding je potlačen do pozadí a nechává na divákově fantazii, aby si sám vymyslel o co tam vlastně běží. Moji poslední větu o kompozici z předešlé kritiky bych mohl v podstatě okopírovat. Když se fotí s rybím okem, je většinou potřeba být velmi blízko u jezdce a i tady by slušelo udělat pár kroků dopředu. Z kompozice by nám zmizel blesk, jezdec by dostal výšku, zvětšil/​přiblížil by se v políčku a trik by byl jistě evidentnější. Přitom potuček v popředí by mohl být v podstatě zachován. Ještě bych doporučil zkontrolovat expozici blesku dřív, než se jede "naostro", podle histogramu se dají odhalit ty masivní přepaly na zasněženém levém břehu. 

3.místo (mikina Ride Series Print, white zig zag, vel. L) - “Gaida”

David Blažek - Hezká práce s bleskem, horší práce s počítačem. To nebe máš fialový jak Milka krávu... Večerní focení s vícero bleskama je vždycky dobrý. Pokud máš ridera, na kterýho se můžeš spolehnout (třeba že ti neskočí na hlavu), neni vůbec od věci jít se širokoúhlym sklem nebo fishem úplně k railu a mít to víc "dramatický". Hrát si s časama a tak. Tahle kompozice je na můj vkus až příliš fádní. Když máš dva blesky, zkus je dát přímo proti sobě v jedný ose. Docílíš tim mnohem větší hloubku fotky. Podle triku (levá/​pravá noha, boro/​fronboro) akorát šteluj úhel, ve kterym bude tahle "osa" světla proti tobě.

Aleš Foff - Třetí místo, a to za práci se světlem. Vadí mi kompozice a parková překážka. Zbytek je fajn.)

Kuba Vlček - Pěkně barevná fotka, kontra světlo zleva by mohlo být o dost silnější, ale potom by bylo potřeba dát pozor, aby nešlo světlo do objektivu - už teď mám pocit, že se tam objevuje "prase" u místa, ze kterého jde blesk - ideálně se to dá vyřešit klapkami, které se nasadí na reflektor blesku, a nasměrují se tak, aby světlo šlo tam kam má a ne do objektivu... Jinak kompozice je trochu nezvyklá, ale musím říct, že mi to nijak zvlášť nevadí, trik a pozice ridera - super!

Karel Jadrníček - Tahle fotografie mi přijde v hodně ohledech povedená. Autor tu za použití blesků efektně vypíchl jezdce oproti podexponovanému pozadí a i samotné umístění blesků vytváří zajímavé plastické světlo. Nebál bych se trošku přidat expozici i kontrast, ale to vnímám jako maličkost. Jako hlavní a pro mě v podstatě jediný nedostatek bych zmínil kompozici, která mi přijde velmi neštastná a z mého pohledu je to i důvod, proč se fotka neumístila lépe. Fotografie je poskládána tak, že většina děje se odehrává na spodní pravé půlce a levá horní půlka je prázdná a v podstatě zbytečná. Kompozice je tak nevyvážená, těžká na pravý spodní roh a nepůsobí vizuálně dobře. Příště bych se držel jednoduchého pravidla třetin a nebál se fotit na šířku. Dobře komponovat na výšku je obecně obtížnější.

Výhercům gratulujeme, jejich ceny jim budou zaslány na poštovní adresy uvedené v jejich profilu.

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!