R.I.P. Superpark Dachstein

Dny nejoblíbenějšího ledovce všech českých a slovenských příznivců freestylu jsou s největší pravděpodobností nenávratně sečteny.

Již několik týdnů před ukončením sezóny kolovaly různé mýty o tom, že Superpark Dachstein bude s největší pravděpodobností nadobro končit. Důvody byly různé, nejčastěji se však mluvilo o finanční situaci - prý chyběly peníze na provoz parku. To se jevilo jako docela logické - ikdyž jste na ledovec přijeli o víkendu a venku panovalo absolutní azůro, na kopci se fronty na vlek netvořily. Většinu jezdců stejně tvořili lokálové nebo pravidelní návštěvníci, kteří disponovali sezónkami. A je známo, že hlavní zisky střediskům přicházejí z jednodenních nebo několikadenních permic…

I přesto, že na Dachsteinu panovaly relativně dobré sněhové podmínky, ukončil provozovatel Planai-​Hochwurzen Bahnen snowpark již 9.7.2017 - o týden dříve oproti plánované uzavírce. Vedení střediska vydalo 24.7. tiskovou zprávu, která potvrzovala ukončení provozu snowparku, ovšem jako oficiální důvod bylo uvedeno tání ledovce Dachstein Glestcher… Ať už je pravda jakákoliv, jisté je jen to, že si na tomto skvělém místě už nezajezdíme.

Byť se o Superpark Dachstein starala všem známá firma Qparks, skutečným vlastníkem ledovce a vleků je společnost Planai-​Hochwurzen Bahnen. A právě ta o po 15 letech provozu parku o ukončení činnosti snowparku rozhodla. Běžkařská dráha a sjezdovka však nadále zůstávají v provozu. Oficiální stanovisko vedení Planai-​Hochwurzen Bahnen zní takto:

V posledních týdnech jste z různých stran mohli slyšet domněnky o nejisté budoucnosti Superparku Dachstein. Oficiální stanovisko provozovatele Planai-​Hochwurzen Bahnen zní takto: „Po mnoha povedených rocích provozu Superparku Dachstein musíme s těžkým srdcem oznámit, že tento podzim již nebudeme snowpark budovat. Jedním z hlavních důvodů je ubývání ledovce v oblasti, kde se nachází park. Již při budování letního parku jsme byli nuceni poškodit ledovcovou strukturu. Prosím respektujte vyjádření ochránců přírody. Obzvláště děkujeme za návštěvu všem věrným zákazníkům. Nadále se budeme plně věnovat již pouze Superparku Planai.“

Této události předcházelo zrušení světoznámého Camp of Champions v Kanadě, o kterém jsme vás informovali v této novince. Oficiální vyjádření mluvilo o nedostatku sněhu a tání ledovce, proto bylo pro všechny překvapením, že toto léto vyrostl na stejném místě snowpark pod záštitou Whistler Snowboard Club. Aby toho nebylo málo, poslední dny na sociálních sítích koluje informace o zrušení nejznámějšího snowboardového kempu - High Cascade Snowboard Camp na sopce Mt Hood v Oregonu. Podle nejčerstvějších informací to vypadá, že camp HCSC jako takový formálně opravdu končí. Mělo by však dojít k jakémusi spojení s Windells a jednotnému campu jak pro lyžaře, tak i snowboardisty. Důvodem je klesající počet camperů a tudíž slabší finanční situace celého HCSC. Dle slov majitele campu Kevina Englishe za to může celkový "úpadek" snowboardingu a vyšší konkurence ze strany Woodward campů. Uvidíme, jak si s tím vedení společnosti WeAreCamp nakonec poradí…

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.