Shaun White 3.0

Dozajista nejznámější snowboardista světa a člověk, který se velkou mírou podílel na prezentaci snowboardingu mainstreamovému publiku. To je Shaun White. Neskutečné množství talentu, kterým oplývá, mu přineslo dvojnásobné zlato z olympiády a nepřeberný počet medailí z X Games, Dew Tour, US Open a dalších contestů. Na druhou stranu tohoto jezdce velké množství riderů nerespektuje – minimálně za jeho způsob vystupování a egocentrismus. Nenáviděný i obdivovaný, to je Shaun White, který se nedávno rozhodl pro svůj, v pořadí druhý comeback.

Shaun White ve „třetí verzi“. Nyní již třicetiletý snowboardista z jižní Kalifornie se nedávno rozhodl, že se opět naplno vrátí ke snowboardingu a tentokrát má v úmyslu do toho šlapat mnohem více, než kdy dřív. Shaun se rozhodl změnit i svůj osobní život a svoje obchodní aktivity. 

Jeho hlavní inspirací bylo zhlédnutí dokumentu o tenisové legendě Bjornu Borgovi. Ten se extrémně zaměřoval na přípravu fyzičky, a na jeho vítězství se velkou mírou podílela účast silného realizačního týmu. Shaun White dále ke své inspiraci dodává: „Bylo nutné hledat i sebe sama. Po patnácti letech profesionální kariéry, kdy vyhrajete téměř každý závod, který se vyhrát dá, je třeba hledat v závodním snowboardingu i něco více.“ Shaun dříve vyhrával díky svému obrovskému talentu, nyní ve vyšším věku je však nucen do snowboardingu šlapat mnohem více i po fyzické stránce.

Fyzickou kondici Shaun nyní zlepšuje místo předešlých dvou tréninků týdně, dvěma tréninky denně, a to čtyři až pět dní v týdnu. Změnou je i nový coach, kterým se stal JJ Thomas. White také ukončil finančně zásadní spolupráci s obchodním řetězcem Target a namísto toho představil novou kolekci oblečení u řetězce Macy´s. A aby toho nebylo málo, jeho skupina Bad Things, ve které zastával roli kytaristy, se rozpadla. Tvrdí se, že hudebně ho nyní naplňuje zpěv a hra na klavír. Ti, kteří na Instagramu sledují účet @shaunwhite si rovněž povšimli, že Shaun vymazal veškeré své dřívější příspěvky (včetně těch placených a komerčních, které propagovaly jeho sponzory) a začal postovat příspěvky, které jsou dle jeho slov více zajímavé pro cílové publikum. 

Celý tento „restart ve třiceti“ není však jen a pouze výplod emocí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde o promyšlený business plán, ve kterém se Mr. White zaměřuje na tři své klíčové aktivity. První z nich je snowboarding a fyzická příprava, druhou je vlastnictví střediska Mammoth Mountain a třetí je řízení snowboardových eventů Air & Style, které se konají v Pekingu, Innsbrucku a Los Angeles.

Stále je řeč o „třetí verzi“ tohoto amerického jezdce. Která ale byla ta druhá? Tou druhou je na mysli období kolem olympijských her v Soči 2014, do kterých White vstoupil ve svém prvním comebacku jako závodník v superpipe i slopestylu. Ruská olympiáda mu ale příliš podle očekávání nevyšla - z disciplíny slopestyle se na poslední chvíli odhlásil a v superpipe skončil „až“ na čtvrtém místě. Jeho profesionální příprava na olympijské hry v Soči je zfilmována v dokumentu „Russia Calling“:

Nyní se White hodlá zaměřit pouze na disciplínu superpipe, která se pomalu ale jistě mezi veřejností i jezdci stává méně a méně populární. Jistým překvapením byl i fakt, že letos Shaun White nefiguroval mezi pozvanými jezdci na X Games, a to i přesto, že v roce 2016 vyhrál každý contest, kterého se zúčastnil. Na jednom závodě dokonce překonal svůj osobní rekord nejvyššího backside airu. Potencionální neúčast na X Games 2017 jeho ego „poškodila“ natolik, že okamžitě kontaktoval vedení ESPN a po několika telefonátech se nakonec objevil na soupisce pozvaných jezdců… Na letošních X Games se však moc nepředvedl, skončil až na spodních příčkách superpipe contestu. Týden poté však ve svém domovském středisku Mammoth Mountain získal zlatou medaili na závodě US Grand Prix, který je součástí kvalifikace na příští olympijské hry v roce 2018. Shaun tak potvrdil, že stále patří mezi světovou špičku.

Sám White se ke svému velkému comebacku vyjádřil následujícími slovy:  „Budu se snažit mít věci více pod kontrolou - ať už jde o snowboarding nebo o každodenní život. Chci se držet svoji vize a chci, aby věci, které dělám, měly nějaký smysl. Je mi přes třicet, už bylo načase.“

Článek převzat z www.foxnews.com

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!