Snowboarding na Sportovním gymnáziu v Jilemnici

Již delší dobu funguje Sportovní Gymnázium v Jilemnici, jenž je zaměřeno na sporty - běžecké lyžování, biatlon, atletiku, skoky na lyžích, severskou kombinaci, alpské lyžování a snowboarding. Osobně si myslím, že o téhle možnosti věnovat se snowboardingu a přitom ještě studovat na gymnáziu moc lidí neví, a tak v následujícím článku trochu přiblížím jak na to.

Trénování snowboardingu na Gymnáziu v Jilemnici bylo již pár let v běhu. Takže když jsme s Márvinem (Martinem Matoušem) začali řešit snowpark Freestyle Area ve Vítkovicích v Krkonoších, byla informace o Sportovním gymnáziu se snowboardingem jasná výzva o propojení. Při představě spojení studia a ježdění ve snowparku pro beginners až po pro line bych se hned vrátil do školní lavice.

Jedna z nejdůležitějších věcí jsou finance. Tím, že se jedná o státní instituci, se pole působnosti otevírá pro širokou veřejnost. Student si platí jídlo a pobyt na intru s posilovnou. Ohledně tréninkových podmínek v suché přípravě je zde k dispozici tréninková hala, trampolína, posilovna, tělocvična s gymnastickým náčiním, slack line, balanční pomůcky, venkovní sportovní areál a v rámci regenerace bazén a sauna. 

V zimě se jezdí trénovat do snowparku Freestyle Area Vítkovice v Krkonoších (www.freestylearea.eu), kde díky podpoře Ski Areálu Aldrov (www.skialdrov.cz) a dotace ze strany Sportovního gymnázia má tréninková skupina snowboardistů celosezonní permice zadarmo. Letošní zimu rozšíříme pole působnosti pro trénink ještě na snowpark Freestyle Area v Peci pod Sněžkou (www.skiresort.cz), ve kterém se dá trénovat díky umělému osvětlení i ve večerních hodinách. 

Nejvíc finančně náročné jsou týdenní soustředění na ledovcích a závody, kde si tréninková skupina musí zaplatit permanentku a ubytování. Doprava je zajištěna školním WV transportérem. Za školní rok se jezdí cca na 2 - 4 soustředění na ledovce a 4 - 8 závodů v ČR i v zahraničí. Vše se řeší dle individuální finanční situace jednotlivce.

Novinkou nadcházející sezóny je podpora ze strany organizací Czech Snowboarding (www.czechsnowboarding.cz) a Svazu Lyžařů ČR - Úseku snowboardingu (www.czech-ski.com) o vytvoření Sportovního centra mládeže a tím vytvoření lepší materiální a finanční podpory pro talentované snowboardisty.

Pro ty zájemce, kteří stále přemýšlejí, že by se chtěli dál posunout ve freestyle snowboardingu a nepřeklikli na Facebook hltajíce stovky videí o zásadních událostech dne, jsou tu další informace o poměru škola versus trénink. 

Pravidla jsou celkem jasná. Máš dobrý prospěch a zvládáš školu, můžeš trénovat čili v zimě jezdit. V praxi to znamená: 

Pondělí - škola
Úterý - škola, trénink, škola, trénink
Středa - škola, trénink, škola, trénink
Čtvrtek - škola, trénink
Pátek - škola, trénink

V zimě se snažíme trávit co nejvíc času na sněhu, a proto se škola trochu upozadí. Ale jen pro ty, co splňují stanovená kritéria. Výsledky i progres se za léta dřiny a odříkání dostavují. Radek Šťastný se umístil na 3.místě v juniorské kategorii série MČR Snowboard Zezula Tour, Lucie Badalíková se umístila na 2.místě v kategorii ženy série MČR Snowboard Zezula Tour a Klára Janíková i přes zranění na podzim dokázala vyhrát celkové vítězství v Evropském poháru v kategorii ženy.

Pokud máte stále zájem o studium oboru "gymnázium se sportovní přípravou" na Gymnáziu Jilemnice, tak pošlete do 30. listopadu vyplněnou přihlášku, kterou najdete na stránkách www.gymjil.cz. Kritéria k talentové zkoušce a informace najdete na tomto odkazu.

Video z letního soustředění na Dachsteinu:

Ve snowboardingu si každý hledá své místo a vyznání, tak proč mu trochu neukázat tu jeho cestu. "In Progress We Trust".

Text: Michal "Migi" Ritter
Foto a video: Filip "Křesy" Křesálek

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.