Už zítra startuje slopestyle na Olympiádě v Soči!

Den před oficiálním zahájením Olympiády v ruském Soči se odjedou kvalifikační jízdy nové olympijské disciplíny - slopestylu. Pojďme si proto shrnout nejaktuálnější informace k celé snowboardové stránce Olympiády, kdy se koukat, kdy fandit našim, co je nového nebo jak se jezdcům líbí podmínky.

Na start Olympijských her se, jak jsme vás již několikrát informovali, postaví tři české snowboardistky - Šárka Pančochová ve slopestylu a rampě, Eva Samková ve snowboardcrossu a Ester Ledecká ve slalomu. Naše jezdkyně mají nepochybně velkou šanci na úspěch, sázkové kanceláře dokonce přikládají Šárce Pančochové čtvrtou největší šanci na vítězství ve slopestylu a Eva Samková má druhé nejlepší kurzy, hned za legendou crossu Lindsey Jacobellis. Mezi muži nás ve snowboardingu budou reprezentovat pouze crossaři Emil NovákDavid Bakeš. Zajímavostí a ctí pro naší zemičku je i fakt, že je v Soči mimo našich jezdců a jejich trenérů i naše nejlepší rozhodčí Klára Suchanová, která bude soudcovat slopestyle a rampu žen i mužů. Pojďme ale k novinkám, kterých je hned několik.

Oficiální zahájení Olympijských her je sice na programu až v pátek, ale snowboardová klání startují již zítra. Proto vám jako zodpovědné snowboardové médium přinášíme přehled všeho co je v plánu, kdy se na co dívat, co nepropásnout a také kdy případně držet palce našim dámským želízkům v ohni. Hned zítra, tedy ve čtvrtek 6. února, se ve středisku Rosa Khutor Extreme Park odjede veledůležitá a ostře sledovaná kvalifikace mužů a žen v nové olympijské disciplíně, tedy ve slopestylu. Kvalifikace začne v 11 hodin místního času, tedy v 7 času středoevropského. Parametry parku byly již dávno představeny, reprezentace na místě pilně trénují. Samotnou slopestylovou trať vám nejlépe přiblíží následující video z kamerky umístěné na helmě ruského ridera Alexeje Soboleva:


Jak asi většina z vás ví, při předvčerejším tréningu si zlomil klíční kost jeden z favoritů slopestylu Nor Torstein Horgmo, více o tom najdete tady. Dnešní "breaking news" ale je úplně jiná. Ve slopestylu totiž nebude startovat ani dvojnásobný olympijský vítěz Shaun White! Ten si v trati při tréninku poranil zápěstí a nechce riskovat další zranění, bude se tak soustředit pouze na svou lepší disciplínu - halfpipe.

Médii proletěla spousta zpráv o tom, že si mnoho jezdců na trať stěžuje z důvodu její nebezpečnosti, některým se zdají skoky příliš velké a obtížné. Nejhlasitějším kritikem byl nejspíše právě Shaun White, který je známý tím, že si nikdy nestěžuje. Abychom mírnili vášně, například Mark McMorris, Max Parrot nebo Sage Kotsenburg jsou s tratí naprosto spokojení. Druhý jmenovaný, dvojnásobný zlatý medailista z nedávných X Games, dokonce prohlásil, že trať je skvělá a nedokáže si představit, že by to mohlo být o moc lepší.

Pojďme se ale podívat na největší favority a favoritky. Americký team je po odstoupení Shauna Whitea ve složení Sage Kotsenburg, Chas GuldemondRyan Stassel. Ani holčičí team USA nejsou zrovna ořezávátka, ale pěkně ostrý tužky - Jamie Anderson, Jessika Jenson, Karly ShorrTy Walker. Síla? A co řeknete na team Kanady ve složení Mark McMorris, Sebastian Toutant, Charles Reid a dvojnásobný vítěz nedávných X Games Max Parrot? Norové i bez Torsteina také nebudou zrovna bez šance, když můžou postavit čtveřici Staale Sandbech, Torgeir Bergrem, Emil Andre UlslettenGjermund Braaten. Finové spoléhají na formaci Roope Tonteri, Ville Paumola, Peetu PiiroinenJanne Korpi. Dále je tam Yuki Kadono z Japonska, Švéd Sven Thorgren, Jamie Nicholls z Velké Británie nebo Seppe Smits z Belgie. V závodě holek se určitě neztratí medailistka z rampy Torah Bright z Austrálie, norské princezny Kjersti BuaasSilje Norendal, Švýcarky Sina CandrianIsabel Derungs, holandská pankerka Cheryl Maas, Angličanky Jenny JonesAimee Fuller nebo Enni Rukajärvi za Finsko a Cilka Sadar reprezentující Slovinsko. Kompletní seznam sportovců si ostatně můžete prohlédnout sami na webu OH.


My všichni ale budeme určitě držet palce naší Šárce Pančochové, protože víme že slopestyle je její parádní disciplína a umí v něm zajet světový výsledek. Přejme si, ať zítra bez komplikací projde sítem kvalifikace, dostane se do semifinále a finále a ať jí to právě na olympiádě, jak říkají sporťáci v televizi "cinkne". A propós, semifinále a finále slopestylu mužů je na programu už tuto sobotu 8. února v 6:30 respektive v 9:45, semifinále holek pak v něděli 9. února v 7:30 a finále v 10:15 dopoledne našeho času! 

V úterý a ve středu 10. a 11. února nás pak čekají závody v U-​rampě. Vždy ve stejném schématu, 11:00 kvalifikace, 16:00 semifinále, 18:30 finále. Úterý bude patřit mužům, středa pak ženám. Podaří se Shaunovi Whiteovi otočit v rampě první triple cork a přidat do sbírky třetí olympijské zlato? Vylepší Šárka čtrnácté místo z Vancouveru? K favoritům určitě patří opět team USA ve složení Shaun White, Danny Davis, Greg BretzTaylor Gold. Za Švýcary je tam Christian HallerIouri Podladtchikov, finové Ikka Emeli Laari, Peetu PiiroinenMarkus Malin, Francouz Arthur Longo nebo nevypočitatelní Japonci s mladičkým kamikazem Ayumu Hiranem v čele. Mezi děvčaty se bude drát kupředu australská dvojice Torah Bright - Holly Crawford, samozřejmě strašně silné jsou Američanky - Kelly Clark, Kaithlyn Farrington, Arielle GoldHannah Teter a bez šance není ani spousta dalších. Jmenujme například Queralt Castellet ze Španělska, švýcarské závodnice Ursinu HallerNadju Purtschert nebo hned čtyři nevyzpytatelné Číňanky. 



Ještě jednou na závěr připomínáme, že kvalifikace slopestylu začíná již zítra ráno - muži od 7 a ženy od 11 hodin našeho času. Enjoy a DRŽTE ŠÁRCE PALCE!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!