Vyhlášení Ride Public Gallery za březen 2011

Dnes vám přinášíme vyhlášení Ride Public Gallery za měsíc březen. Opět jste nelenili a posílali své fotky a videa, z kterých porota vybrala ty nejlepší. A jak toto poslední měsíční kolo dopadlo? To se dozvíte v následujícím článku…

Z dvanácti nejlepších fotografií porota vybrala pět nejzdařilejších do semifinálového kola, z kterého po bodovém rozdělení vzešla následující trojice vítězů. Zde jsou ti, kteří mohou očekávat příchod pošťáka s výherním balíčkem.

FOTO: 1.místo (snowboard Ride Agenda 159) – „eMeT“

Kuba Vlček - Líbí se mi, že je fotka braná z nadhledu a díky tomu je trochu jiná a dynamičtější než většina ostatních fotek z kickeru. Rider je tak místo standardní blechy nad obřím skokem o něco větší a je dobře vidět provedení triku, takže palec nahoru hlavně za pozici fotoaparátu. Kromě toho tady funguje i pěkné světlo a zajímavé nebe, i když to je na můj vkus až trochu moc do modra a asi by té fotce víc slušely o něco přirozenější barvy.

David Blažek - Bez výhrad první místo. Funguje to všechno parádně včetně postprodukce. Palec nahoru.

Aleš Foff - Fotografie z jiného než běžného "lidského" úhlu jsou vždy zajímavé, a mám pocit, že je to i případ tohoto snímku. Autor se zde o dvě tři žebříkové příčky povýšil nad běžného člověka, což v kombinaci se širokoúhlým objektivem přineslo své ovoce. Jezdce se mu přitom podařilo umístit lehce nad horizont do pozadí pěkné dynamické oblohy tak, že na snímku jasně dominuje. Další důkaz toho, že i malé parkové skoky se dají vyfotit krásně a s noblesou. 

Karel Jadrníček - U prvního místa bych ocenil především snahu o hledání nových úhlů pohledu. Záběr z vyšší perspektivy výborně zachycuje trik a jezdce přibližuje divákovi, zatímco široké pozadí dává jasnou představu o velikosti skoku a celkové situaci. Pohled rybím okem z úrovně jezdce není nic nového, ale v PG jsme zatím nic takového neviděli a je třeba ocenit snahu o netradiční pohledy. Jezdec zde hraje také platnou roli se svou stylovou bs1. Jediný problém mám s převrhnutým kýblem cyan barvy na fotce. 

FOTO 2.místo (kalhoty Ride S10 Attica – black/​linone XL) - Lukáš „pireklukas“ Pirek

Kuba Vlček - Tuhle fotku dělá hlavně krásné světlo a dramatické nebe, které během převodu do stupni šedi získalo opravdu šťávu. Jinak klasická, ale pěkná kompozice, já sám bych se snažil být o něco blíž, aby byl rider větší a o kousek výš a snažil bych se zabrat trochu míň té rampy v dolní části fotky, která je tady trochu zbytečná. Obecně pro tyhle fotky většinou platí, čím širší objektiv a blíž k riderovi, tím líp, na druhou stranu takových fotek fisheyem už jsme asi všichni viděli tisíce :). 

David Blažek - Krásně upravená fotka do B&W. To komponování je možná až moc v úhlu, ale proti gustu... Já osobně bych využil tý parádní oblohy, fotil horizontálně a nacpal to tam úplně všechno.

Aleš Foff - Na druhém místě máme snímek hodně podobný tomu vítěznému a hodnotím ho defakto úplně stejně.

Karel Jadrníček - Klasická rampovka, která rozhodně neurazí, ale výrazně ani nenadchne. Focení rampy širokým objektivem od kopingu není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. To správné místo, kde by se měl fotograf s rybím okem nacházet, aby dosáhnul nejlepší kompozice, se mění v podstatě při každém dropu. Největší výšky na fotce dosáhneme v momentě, když se s objektivem dostaneme přímo pod jezdce v nejvyšším bodě airu. V tomto konkrétním případě bych onen "sweet spot" tipoval cca 2m nahoru po rampě. A právě u rybího oka platí víc než u kteréhokoliv jiného objektivu, že jakmile stojíte o metr dva vedle, snímek radikálně ztrácí výšku, i kdyby jezdec letěl sebevíc. Na můj vkus by mohla být fotka i celkově světlejší a kontrastnější, ale to už je čistě subjektivní záležitost.

FOTO: 3.místo (mikina Ride Series Print – white zig zag L) - Miloš „stafek-​foto “ Štáfek

Kuba Vlček - Zajímavá kompozice, ale na můj vkus je ta hlava asi až moc velká a i tím jak je nasvícená tak příliš dominuje a není jasné co je hlavní motiv, jestli hlava nebo jezdec. Možná by bylo zajímavější udělat záběr dlouhým ohniskem přes hlavu, která by byla trochu neostrá a klidně by mohla zabírat většinu fotky, na ridera, který by byl zaostřený a nasvícený, ale to je určitě jen jeden z tisíce způsobů jak by se s touhle lokalitou dalo pracovat. Každopádně si zasloužíš body za to, že ses nezaměřil pouze na jezdce a jeho trik ale i na to, co je v okolí.

David Blažek - Abych pravdu řekl, já jsem tuhle fotku do top 3 nedal. Na můj vkus je rider odstrčený moc do pozadí. Je samozřejmé, že ve fotce nemusí převládat, ale v tomhle případě se to nehodí. Volil bych jiné ohnisko a fotil víc ze strany. U toho zábradlí jsem byl několikrát a vím, jak malá mezera tam je a jak fotogenická je ta zvlněná trubka. Pokud chceš mít externí blesk, nepoužívej ho ve stejné ose s fotoaparátem. Vzniknou ti tyhle hotspoty v popředí a výsledná fotka bude "placatá".

Aleš Foff - Fotografie na nejnižším stupni vítězů mě nejdříve mile přikvapila. A musím se přiznat, že zklamání se dostavilo až po několika vteřinách. Plastika v popředí je totiž natolik výrazná, že v souboji s ní jezdec prostě nemá šanci obstát. Dokonce jsem přesvědčen, že v důsledku toho autorovi i jezdci přineslo tzv.: "víc škody než užitku". Těším se ale na další snímky této dvojice!

Karel Jadrníček - Tato fotografie na třetím místě dokazuje, že březnové kolo PG mělo rozhodně vysokou laťku :). Už na první pohled je jasné, že fotograf není žádný začátečník a rozumí si s technikou i blesky. Přesto se pokusím napsat pár svých postřehů. Jako jeden z hlavních důvodů, proč se fotografie umístila až na třetím místě, bych viděl v momentu stisku spouště neboli načasování. Jezdec se nachází na úplném začátku překážky, čímž je jeho výkon v podstatě znehodnocen. Věřím, že při nějakém dalším pokusu dojel dál a je škoda, že to není na fotce. Druhá věc, která mi na fotografii zcela neštymuje, bude příliš velké a výrazné popředí na úkor jezdecky zajímavějšího pozadí. Při použití delšího objektivu by se velikostní poměry více srovnaly a menší hloubka ostrosti by ještě více vypíchla důležitější pozadí. I přes výtky je tato fotografie z mého pohledu spíše druhé, než třetí místo. 

Kategorii FOTO máme úspěšně za sebou a nyní se přesuneme k vašim videím. V tomto kole jsme porotě, kterou rozšířil náš redakční kolega Mike Straka, zaslali deset těch nejlepších videí a o příčky nejvyšší se popraly následující tři. Kdo nakonec získal medaile, se dozvíte dále. Přejeme příjemné pokoukání.

VIDEO: 1.místo (bunda Ride Cappel Norwich – opal steel weav L) - Miloš „Porky“ Stonjek

Cvachi - Opět velice povedenej GoPro edit. Na tomhle videjku výborně funguje souhra muziky, jezdeckýho umění herců a taky rychlej střih. Spoustu záběrů bych tam sice osobně nedal, některý zkrátil, ale budiž. Každopádně super sonda do whistlerskýho ježdění, kluci si krásně jezděj v parku i prašanu a zábavně to točej. Mně se tyhle rychlý edity líběj, co dodat? Snad si jen občas pohrát s barvama, ruchama,… ale to bych po SNPX partě chtěl asi moc :-))).

Karkys - Lokalita jako je Whistler je pro filmování luxusní. Pak samozřejmě musíte mít nějaké jezdce, kteří před kamerou něco předvedou a samozřejmě někoho, kdo to všechno natočí. Tomuto videu od Snowpunx punkáče nic takového nechybí a proto je na prvním místě. Porkyho backcountry polety zaslouží velkej respect :). Hned v první vteřině mě bouchl do uší použitý track. Když poprvé slyším nějaký track v nějakém filmu, už navždy ho mám s tím filmem spojený, bohužel tento track mám spojený s jiným video počinem, což mě na tomto videu trochu mrzí.

Sentral - Tak a je tu poslední letošní zimní hodnocení. Osobně pokud by zde ta možnost byla, tak dám na první místo všechny tři final účastníky, protože všechna tři videa maj kus něčeho, co druhému chybí. No k prvnímu místu. Přestože tuhle skladbu slyším už asi po 12té v snb editu a nikdy mě nechytla tak asi jako ostatní, tak video bylo super nasazený na beat, super ježdění a celkové atmo super, kór koncová pasáž s dropem a bekošema, to nemá chybu a super dýlka přesně akorát na skuk. Co se týče kumštu kamery tak v podstatě 95% followcam, takže není moc co hodnotit ovšem folloučka v tomhle případě čistý a to je taky um natočit. Ale super, užijte si výhru a keep editing jou. S4F.

Mike Straka - Klukům z Whistleru se podařilo vystihnout atmosféru jejich ježdění ve "Snowboarders Paradise". Našláplej song a úroveň ježdění videu taky rozhodně neubírají. Je fajn, že se střídají dva jezdci a triky nejsou tak monotónní, stejně tak jako vystřídání snowparku/​freeride/​backcountry, který má taky pozitivní efekt. Přece jen bych do úvodních dvou minut plných jibbingu zkusil nacpat nějaké lifestyle záběry, nějaký detail nebo naopak širší záběr. Dal bych tři hvězdičky a čtvrtou bych přidal za ten double... Props Porky!

VIDEO: 2.místo (kalhoty Ride S10 Attica – black/​linone XL) - Petr „suchar“ Suchý

Cvachi - Moc hezkej edit ze snowboardový akce pro lokály na Špičáku. Mrknul jsem se na stránky kluků, co to stříhali a točili a vůbec bych se nestyděl takovou práci nabídnout sponzorům nebo organizátorům akce. Fakt povedenej, klidnej, pohodovej sestřih pojatej jako report. Vytknul bych snad jen příliš tmavý záběry v průseku (vytáhnul bych trochu levely bílé v midtones a shadows), pak bych oficiálně zakázal efekty typu "vracečka" skoku, a občas bych plonkový záběry zkrátil. Líbilo se mi citlivý používání stativu, pěkný kompozice a zkombinování se záběrama z rybího oka. Jak říkám, zasloužené druhé místo - přeci jen se jedná o report z akce a ne vlastní výmysl. Kluci, určitě v točení pokračujte, jste na dobrý cestě, Už jsem viděl mnohem horší edity z akcí, kde za to tvůrci dostali slušně zaplaceno. 

Karkys - Azurko, super pojezd a dobrá nálada. Takhle na mě působí toto video dílo. Potěšila mně neopakovatelnost kompozice, příjemný střih a dobře vybraná hudba. Postrádám nějaké odjeté věci a lépe bych zakomponoval tu vracečku, nebo bych ji vůbec nepoužíval. Je to zbytečně překombinované a moc mi to nesedí do hudby a kontextu.

Sentral - Osobně jsem toto video myslím označil za numero uno, a to z důvodu né úplné dokonalosti, ale protože mi přišlo, že zde se musí hodnotit nebo je možnost hodnotit snahu hlavně střihu a kamery, což já rád. Navíc ta snaha zde byla a jak jsem zkoukl i ostatní videa této party, tak jsem si řek, že je i první místo hecne a budou dál zlepšovat svoje skillzzzz. Ale k věci, závod mě úplně nebere, ale strašně mě bavily střihový věci jako týpci hned na dalším skoku. Příště se pokus až budeš nebo budete mít slepený tyhle fígle, tak to ještě rozhejbat třeba jemným post-​nájezdem kamery do obrazu. Pak ty statický věci nebudou tak nedynamicky vypadat. Myslím, že tě nebo vás kamera baví, takže jen tak dál. A těším se na další edit třeba z ježdění někoho kolem vás. 

Mike Straka - Tohle video super využívá různých úhlů kamery, od rybiny až po dlouhý sklo s akcí v pozadí, to je rozhodně chvalitebný, zvlášť pokud jste to stihli během pár hodin závodu. Pro nezúčastněnýho diváka, kterej nezná jezdce atd. je video až zbytečně dlouhý, rozhodně přespříliš triků na duze. Muzika je super, ale pokud jí už člověk viděl v snb videu, trochu mu to zoškliví celej zážitek. (Pokud si nejste jistí, čekněte ridertunes.com, jestli se už vaše pecka neobjevila v nějakém slavném kousku.) Každopádně ale na začátek slušná práce a zasloužený ocenění, pokud zkusíte ještě oživit ježdění něčím dalším, nebude to mít chybu...

VIDEO: 3.místo (mikina Ride Series Print – white zig zag XL) - Kuba „Haribo“ Nikodym

Cvachi - Tak tohle je snad první video, kde tvůrce trochu poladil barvy, kontrast, poladil vinětu (vignette). Stativ, ruka, follow cam, kvalitní herci střídaj kempery - výsledkem je pěkný pocitový video, na který se každej vydrží dívat až do konce. Akorát podle výčtu sponzorů na konci videa pochybuju, jestli se ještě jedná o amatérskou tvorbu :-). Každopádně pochvala za velmi pěknej počin.

Karkys - Na to, že to je video z kempu, tak je to moc povedená práce. Hodně se povedlo zabarvení celého videa a některé kompozice záběru. Začátek videa mega masakr nástup, hudba nastřelená jako hovado, bohužel se to v 50sec změní a video už není tak dynamické jako na začátku. Pro příště bych určitě použil jen jeden z těchto tracků. Aby si divák nenahodil atmosféru, kterou mu videomaker hned utne. Asi takhle. Mega nástup prvního tracku, luxusní záběry, track graduje, na konci to zapálit a nechat bouchnout. Divák bude mít takovou husí kůži, že se z toho po..re :)))))).

Sentral - Tož kurde a tretie miesto je takmer naozaj poloprofesionálný teaser na DonovalySIMO, nové freeskisnbvideo 2016/​17. Super nástup, takový jako že haluz kolorkorekce, super GOpro editek, když už GOpro. Má to štávu, takže super. See ja nechste sezónu. Jestli ovšem ještě nenakydá a vlekaři to nerozjedou v druhém dílu.

Mike Straka - Tomuhle videu asi nemám co vytknout, je krásně vidět, že i z průměrnýho ježdění se dá udělat super matroš. Střídá se tu ježdění se záběrama, který doplní atmosféru. Barvy a světlo jsou pěkně vyvážený v celým videu (možná vinou konstantně dobrýho počasí). Poukázal bych i na použití GoPro, kde není jen jeden úhel, ale záběry shora, zblízka, zdálky, za jízdy... chválím. Dobře vybraná hudba, která pěkně padne do střihu. Jen intro je trochu delší, ale neurazí. Takže celkovej dojem rozhodně dobrej. Good Job!

Všem výhercům gratulujeme! Ceny vám budou zaslány poštou na adresy, které jste vyplnili ve svých profilech, a to přímo distributorem značky Ride Snowboards.

Letošní měsíční vyhlašování Ride Public Gallery je za námi, ale rozhodně to není úplný konec. Jak jste se mohli dočíst v úvodním článku k letošní Ride Public Gallery, čeká nás ještě vyhlášení celkového vítěze jak v kategorii FOTO, tak v kategorii VIDEO. Výherci se mohou těšit na kompletní vybavení „od hlavy až k patě“ od značky Ride Snowboards, každý v celkové hodnotě 29.600,- Kč. A kdo bude tentokrát v porotě? Porotou se stanete vy. Z vašich hlasů vzejdou právě tito dva vítězové. Přesný koncept tohoto posledního hlasování vám přineseme v brzké době takže STAY TUNED! 

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!