Vyhlášení Ride Public Gallery za únor 2011

Po měsíci se opět dostáváme k vyhlášení Ride Public Gallery. Tentokrát zasáhly do boje o hodnotné ceny od Ride Snowboards fotografie a videa, která jste nahráli v datech 1.2. - 28.2.2011. Bylo jich opět požehnaně a porota se s tím poprala následujícím způsobem...

Do semifinálového kola tentokrát postoupilo pět fotografií a po bodovém rozstřelu vzešly následující tři vítězné. Zde jsou tři výherci, kteří mohou očekávat ceny od Ride Snowboards.

FOTO: 1.místo (snowboard Ride The Crush 152cm) - Míra Ječmínek

David Blažek - Konečně tu máme nějakou fotku "snowboardingu" a ještě k tomu hned takovej hammer. Pro mě to funguje kompletně, kompozice super. Lehce bys mohl v postprodukci zesvětlit a přidat kontrast, ale to už je jenom detail. Jen tak dál.

Karel Jadrníček - Míra Ječmínek zabil :) Tohle je prostě snowboardová fotka jak má bejt. Není nijak fotograficky výjimečná, spíš standardní dovolenkový cvak, ale to co se na ní odehrává, zaslouží respekt. Pro mě první místo hlavně za výkon a hromady sněhu.

Aleš Foff - Tomuhle snímku jsem dal nejvíc bodů nejen proto, že je mi blízký prostředím, ale hlavně kuli brutálnímu provedení triku! Dostat z některých tuzemských powder pro-​riders trik v takovýmhle wassupu je v Čechách velmi často na samý hranici možností, ne-​li za ní. Věřte, že vím o čem mluvím. Abych se vyjádřil i směrem k fotografovi (a o tom by tahle soutěž měla být především), trik jsi zachytil perfektně, kompozičně k tomu lze mít hodně výhrad - zejména k podivnému výřezu. V neposlední řadě je fotka dost tmavá, stačilo by zesvětlit a trochu si pohrát s maskou. Nic co by nešlo vyřešit pod zvětšovákem v temné komoře během několika minut (v digitální době tudíž během pár vteřin…)! Trochu mi přijde, že vám to dáváme moc lacino! Další věc, která nepůsobí až tak vábně je celkem dost "rozdováděnej" dopad. Z mého pohledu to bylo i dost "na flet" (což je ale věc vaše a vašich kolen). Ovšem to hlavní, zachytit výšku, se ti povedlo na jedničku!

Kuba Vlček - Tuhle fotku dělá hlavně trik, který je na ní vyfocený, ale to kolikrát stačí. Jinak by všechno mohlo být lepší, kdyby tam bylo zajímavější světlo. Kompozice dobrá, i když by tomu určitě prospělo ještě delší ohnisko, ale chápu, že to není vždy možné.

FOTO: 2.místo (boty Ride Anthem, black, vel. 9,5US) - Míra „YouKnOW“ Kube

David Blažek - Technicky hezky povedená fotka, ale zbytečně komponovaná na takový detail. To zámecký schodiště je nádherný a určitě mohlo ve fotce hrát větší roli. O zámku nemluvě, když si vybavím reklamu s Richardem Skanderou před x lety...

Karel Jadrníček - Ha, tenhle spot už jsem někdy viděl. Na rozdíl od první fotky je tady vidět daleko větší produkce, tím pádem můžeme kritizovat i technickou stránku fotografie. Co mě praští jako první do očí, je ten necitlivě stáhnutý jas na sněhu v popředí. Doporučil bych kontrolovat histogram přímo na spotu a předejít tak těmhle přepalům, v následný postprodukci už to nezachráníš. Pro noční shooting se vyplatí přesvědčit jezdce, aby si vzal spíš světlejší oblečení. Líp pak na fotce "vyleze". Pro příště bych se nebál širšího záběru, ty schody jsou přeci zajímavý, proč je na fotce nemít vidět.

Aleš Foff - V podstatě hodně povedená věc! Dost to i vypadá, že rider zavdává první dobrou, dost možná až od shora, jednoznačně props pro ridera! Co se fotografa týče, mně osobně vadí zvolené ohnisko objektivu, je to takový nemastný neslaný.) Kompozičně to docela jde, je vidět, že o snímku přemýšlel i trochu dopředu. Trochu škoda, že rider vrhá stín na vrchní část zábradlí, ale to je opravdu maličkost. Možná bych zkusil i B&W variantu… 

Kuba Vlček - Hodně zajímavý prostředí, ale tím to bohužel končí. Myslím, že hlavní problém je volba ohniska, kdyby to bylo foceno delším nebo naopak kratším objektivem, mohl by být záběr o dost zajímavější. Kromě toho by to chtělo nějaké to světlo navíc, aby udělalo kontury na jezdci a oddělilo ho od pozadí, zvlášť když je celý v černém, což je málokdy dobrá volba. Co mě ale asi vadí nejvíc je ve Photoshopu ztmavený sníh a vlastně celá spodní část fotky, což je sice dobrý záměr, ale provedený tak, že je to hodně poznat.

FOTO: 3.místo (mikina Ride Split, black, vel. XL) - Lukáš „pireklukas“ Pirek

David Blažek - Na dlouhých railech jako je tenhle já osobně radši fotím lidi níž a ne hned po náskoku (pokud by se jednalo o focení odspodu), ale to je hlavně záležitost vkusu. Když je rider takhle na začátku, nemůžu se zbavit pocitu, že dál prostě nedojel. Dávej si taky pozor na splývání s pozadím (prkno vs. kicker). A rada na závěr, za šera a tmy není potřeba exponovat časem 1/​250. Blesky udělají svojí práci i při 1/​20. Záleží na okolním světle a světlosti pozadí. Určitě se vyplatí to párkrát zkusit i na delší expozice.

Karel Jadrníček - Z Lukáše už se pomalu stává stálý účastník na pomyslné bedně naší soutěže. Víme, že po grafický stránce má parádně vymazlený fotky. Třetí místo je to hlavně proto, že fotka je vyfocená hned v prvním okamžiku co se dotknul železa, a to přinejmenším vzbuzuje pochyby, jestli vůbec dojel dál. Pokud rádi fotíte přírodu, máte jistě v zásobě řadu delších objektivů. Nebál bych se příště jeden z nich vyzkoušet. Přináší jinou perspektivu a dokáže z mála vytáhnut zajímavý kompozice.

Aleš Foff - Bohužel tady je asi největší prohřešek to, že se rider nachází půl metru za náskokem (nájezdem). Jinak světelně to není vůbec špatné!

Kuba Vlček - Krásný světlo, kompozice, barvy, úhel záběru, všechno tohle dává dohromady fotku, která působí hodně vyrovnaně, hlavně díky tomu, že má nejvíc světla uprostřed a směrem ke krajům a v popředí se ztmavuje, což táhne pozornost směrem k hlavnímu motivu Nevím co bych tu mohl vytknout, good job!

Z únorových videí porota vyhodnotila následující tři kousky. I tito tři výherci mohou čekat ceny od Ride Snowboards.

VIDEO: 1.místo (snowboard Ride Agenda 156cm) – „Žebrák Holding ORAVA“

Cvachi - No nekecej, pankáči vyrazili na freeride!!! :-) Ne, vážně, na týhle partičce cením s jakým nadšením a vervou jezděj někdy až po nesmyslnejch spotech, náramně se u toho bavěj a celý to ještě ne vůbec špatně natáčej. Co se technické kvality záběrů a střihu týče, tak tohle video by bylo tak na třetím místě. Ale videu strašně pomohli samotní jezdci a hlavně výběr spotů a vůbec celková snaha partičky vytvořit kolektivní dílo (a taky u toho vypít mraky piv a zdlábnout babiččin štrůdl). Na tomhle videu tedy musím vyzdvihnout hlavně originalitu a snahu jezdců. Tohle video opravdu není o tom vyrazit odpoledne do vyšejpovanýho parku a postavit se k bedně. To je prostě true life a tihle borci si na nic nehrajou. Modrý záběry na konci jejich videí už beru jako autorskej podpis... PROPS!

Karkys - Tohle video se mi na jednu stranu líbí, na druhou nelíbí. Ježdění a kreativita na spoty je super, sice mě trochu praštil do očí přechod ze streetu do parku, ale zvykl jsem si. Co mi vadí na tomto videjku je rozklepaná kamera a žádný nápad na kompozici záběru. Když se tohle dovychytá, mohl by vzniknout dobrý projekt. Je vidět, že se jezdci při natáčení baví.

Sentral - Dobře sedí střih s hudbou, dynamická kamera, jinak pro mě osobně nic moc zajímavýho k překvapení, ale dá se na to v pohodě koukat. Nicméně opět mé doznání, já měl jako favorita druhé video. Tuto partu vidím nějak často. Je to opět na bázi rockpunku, kde se dá v celkovým měřítku v rámci divokosti odpouštět jak barvy, tak úroveň kamery a podobně. Nevím proč, ale připomíná mi to nějak dokola videa, co pořád figurujou v publicu poslední měsíce na prvních pozicích, takže buď to je tak super nebo je to důkaz kvality konkurence v Public Gallery.

VIDEO: 2.místo (bunda Ride Pekin, white, vel. L) – Ondra „Risto13“ Hušek

Cvachi - Po dlouhé době velmi povedené videjko, které nestojí jen na rytmickém střihu a kvalitně sladěné hudbě. Moc se mi líbí používání stativu, pěkně natočené detaily, které s citem střídají celky nebo jízdu. Ale hlavně, na spoustě záběrů je vidět, že autor dopředu přemýšlí o kompozici a že má celkem jasnou představu, jak by mělo video vypadat, už když ho natáčí. Líbí se mi natočení a následný střihnutí jednoho triku v několika pohledech, s dynamikou střihu by si určitě chtělo ještě pohrát, ale je to správná cesta. Pěkně vyšel i připravenej záběr všech tří jezdců na překážkách v úvodu. Na některý zpomalovačky bych se asi vykašlal nebo použil time remap, přeci jen Art of Flight to není, že. Ještě bych tam rád slyšel nějaký ruchy, zvlášť když tam jsou záběry, že prkno jede v bezprostřední blízkosti kamery. Ideální stopáž, takže přeju kameramanovi, ať si užije cenu a pokračuje směle v práci.

Karkys - Konečně video s koukatelným obrazem a s čistými záběry. Po jezdecký stránce to není stoprocentní, ale videomaker to dohnal hudbou. Hudba příjemná, bohužel už v dosti videích použitá. Příště bych volil ne tak profláklej track. Při dalším videu by střihač měl zkusit rozhýbat ty statické záběry (lehký zoom/​scale atd...). Přidá to dynamiku a video to více nakopne.

Sentral - Tohle video je můj favorit, baví mě barvy, střih, prostřihy, časozběry, zpomalený záběry, prostě si cením snahu jak u počítače, tak na svahu. Co bych trochu vytknul, ale může to být náhoda, je výběr hudby. Denně vzniká na naší planetě tolik novejch kousků, tolik autorů se snaží prosadit a sakra tady se jedou dokola nevím prostě čtyři songy. Zrovna tahle skladba, a to se mnou nemůžete nesouhlasit, je slyšet tak po sto Xtý. Takže prosím pokuste se lovit i víc s hudbou a nosit divákům spolu s nově zajímavým editem i třeba vyražený dech v podobě skladby, co není tak obnošená. Jinak super.

VIDEO: 3.místo (mikina Ride Split, black, vel. L) - Michal „Olí“

Cvachi - Moc se mi líbí úvodní a závěrečnej motiv u titulků, okropovanej detailní záběr s ruchem. Fakt pěkný... hlavně ten závěrečnej záběr jak je kamera ostříkaná sněhem a krop ukáže jen takový ledový pruh. Samotný video už tak nadupaný není. Úvodní streetovej spot je bohužel v celém videu jediný a pak už jsme jen v parku (a to ještě na třech překážkách). Každopádně ze zaslaných filmečků to bylo zaslouženě třetí místo.

Sentral - Hodně mě baví ten vstup do videa a výstup. Mám rád takový vynálezy, jen možná by mohl být malinko kratší, ale na délku čehokoliv ve videu zrovna já moc mluvit nemůžu. Jinak opět sedí v celku střih na beat. Rád bych však alespoň občas viděl stabilnější obraz. Nějak to prokombinovat. To jest asi vše.

Všem výhercům gratulujeme! Ceny vám budou zaslány poštou na adresy, které jste vyplnili ve svých profilech, a to přímo distributorem značky Ride Snowboards.

Vy ostatní, kteří jste v tomto kole neuspěli, nesmutněte a i nadále posílejte své materiály. Přímý link na Ride Public Gallery naleznete ZDE.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.