Zlatá Eva Samková pohledem Jakuba Flejšara

Mediálního zájmu hned po olympijském vítězství Evy Samkové bylo logicky mnoho. A protože jsme vám chtěli přinést i něco kapku navíc, vyzpovídali jsme Evy kamaráda a trenéra, Jakuba Flejšara. Pojí je zvláštní přátelství plné recese, vtipu, špičkování, ale vládne mezi nimi i trenérské pouto „učitel – žák“.

Nedělní dopoledne přineslo Česku zlatou radost. Emoce, slzy štěstí, splnění snů! Dvacetiletá dívka z Vrchlabí získala zlatou olympijskou medaili. A to v zemi, kde letos žádná snowboardercrossová trať nevyrostla. 

Přestože se Freeride.cz zaměřuje přeci jen více na freestyle snowboarding, tak zlatou olympijskou medaili Evy Samkové můžeme označit jako největší úspěch českého závodního snowboardingu vůbec. Úspěchy Evy SamkovéŠárky Pančochové na Olympijských hrách v Sochi tento sport neuvěřitelně zpopularizovaly. 

Eva se ve vteřině, kdy projela cílovou fotobuňkou, stala miláčkem národa. Její veselá impulzivní upřímná povaha pohltila národ. Evy facebookový profil od jejího vítězství atakujue hranici 45.000 „fans“ místo původních pěti tisíc.
Za touto chvilkou plnou úspěchu se skrývá dlouhodobá práce celého realizačního týmů ( trenéři Marek Jelínek a Jakub Flejšar, servismani JP Trottier a Jakub Schimmer, fyzioterapeutka Hana Strachotová, manager Martin Huleja...) a mnoha dalších tváří, jejichž jména zůstávají známá jen úzkému okruhu lidí. Zní to jako klišé, ale je to fakt. Ten dokazují Evy věty z jejího facebookového profilu i náš následný rozhovor s Kubou Flejšarem.

„ DĚKUJU VŠEM PŘEVELICE!!! Je to úlet a ještě to pořád vstřebávám, ale sem moc ráda, že to všichni okolo tak prožívaj!!! Ta medaile nepatří jenom mě, ale celýmu TÝMU, všichni mi moc pomáhali a vychovávali mě. Myslím, že na mě mají dobrej vliv. :) Za tu dobu, co jsme spolu jsme toho hodně prožili a byla to pořád sranda. Jsou moje druhá rodina a jsem ráda, že jsem je mohla poznat! Takže ta medaile je spíš z týmovýho závodu!!! Děkuju ještě jednou. :) A ať náš tým zůstane takovej jakej je a já s nim!“

Zlatá jízda Evy byla neuvěřitelná. Od kvalifikačních jízd nedávala soupeřkám šance. Byla to Světovými poháry prověřená strategie. Nedat soupeřkám na záludně trati šanci, a tak se vyhnout nebezpečným kontaktům a dojet si pro vítězství. Dobrá teorie, která ne vždy lze proměnit v praxi. 

Eva byla velkou favoritkou a tuto nelehkou pozici zvládla skvěle za pomoci svého typického nadhledu a smíchu, a tak se zapsala již na začátku své kariéry do historie českého sportu.
Nezbývá než vykřiknout „Eva ForEva“ a popřát ji i celému týmu spousty sportovních úspěchů a mnohá další dobrá budoucí rozhodnutí.

Jakub „Flaška“ Flejšar – trenér Evy Samkové, sochař, snowboardista – www.flejsar.com

Kdy a kde si potkal prvně Evu?
Když jsem juniorky bral na první soustředění na Hintertux. Čekaly na mě v Praze na domluveným místě a já to nestíhal. Napsal jsem jim, ať si daj zatím padesát dřepů a dvacet kliků. Netušily, kdo je nabere a jak bude vypadat a měly pocit, že mi bude padesát let a budu „typickej trenér“. Trochu jsem je překvapil.

Kdo všechno stojí za úspěchem Evy na Olympijských hrách?
Primárně Marek Jelínek, hlavní trenér SBX, který byl i můj trenér, když jsem ještě jezdil. To je hlavní veličina. Je to člověk, který vymyslel, jak se správně v SBX trati hejbat. Nikdo na světě před ním nad tím takhle nepřemýšlel. On je důvod vítězství Michala Novotnýho ve svěťácích a teď i Evky na Olympijských hrách. 

Marek je člověk, který dal ráz současnýmu ježdění, jen o tom nikdo neví a nikdo to nebyl doposud schopen docenit. Potom je to řada lidí, na plno z nich určitě zapomenu, fyzioterapeutky Hanka, Pavla, Terka, kluci, co pomáhali s mazáním, firmy, které nás v začátcích podpořili materiálně, metodik Zdeněk Tůma, který pomáhal Markovi s výzkumem jednotlivých pohybů. Asi by byla nuda a nemožný vyjmenovat všechny. Všichni, kteří nám pomáhali to dělali zadarmo a bez vidiny jakýhokoliv zisku, jen z nadšení a zapadli do „skládačky jménem Evka“ . Eva má talent, ale bez všech okolo by nedokázala to, co dokázala.

Co jsou Evy nejsilnější stránky?
Jaj, kdybychom probírali techniku jízdy v jednotlivých částech trati, tak to taky bude pěkná nuda. Tak řeknu jen jednu, i když je toho mnohem víc. Evka má „hlavu tam, kde jí má mít“, poslouchá a přemýšlí, dokáže se poučit a věří trenérům. Moc se nestresuje a bere život jak přichází. Výhra na olympiádě je super, ale to co jí teď čeká, by jí záviděl jen blázen. Doufám, že zůstane pořád stejná. ( Takový klišé, kterýmu jsem předtím nerozuměl a teď ho už chápu. )

„Počítali jste“ se zlatou medailí ze Sochi?
Jo, já teda jo! Vím už dlouho, že je nejlepší, vůbec jsem o tom nepochyboval, mám její soupeřky „nakoukaný“, Evka je jinde. Mohla porazit jenom sebe samotnou.

Čekal si takový po-​olympijský humbuk? Je to příjemné nebo spíš neuvěřitelný „masakr“?
To nevím, ještě nejsem doma, naštěstí mě se to vyhne. Eff to nezávidím , zasáhne to její osobní život, nebude mít klid. Když udělá nějakou blbost, každý jí to hned vmete do obličeje. Vítězství může být někdy i prohra, zdá se mi... Asi sem už starej, ale nezávidím jí to.

Je Evy zlatá olympijská medaile pro tebe splněný sportovní sen?
Ne, není. Pro mě by byl splněný sen zlatá olympijská medaile Jakuba Flejšara. Ta Evky medaile je pro mě krásnej konec snowboardovýho života, završení jedný životní cesty. Přesně tak, jak jsem si to naplánoval a popravdě, ač jsem drsoň, tak mi ta představa, že to tak vyšlo a já letos končím, vhání slzy do očí. A to pokaždý, když na to pomyslím.

Opravdu s trénováním Evy končíš? Není to škoda?
Je! :-) Jo končím, chci zkusit jinou životní cestu, nejsem typickej trenér a nemám to v krvi. Mám pocit, že je čas začít dělat něco, co mám pocit, že mi je souzeno. Možná se mýlím a budu brzo zpět... Nikdy jsem to nedělal pro peníze - leda tak, abych je utratil – a nechci zůstat kvůli tomu, že se to teď asi otočí.

Jakou jinou cestou by ses chtěl vydat?
Budu doma a budu sochařit. Zkusím jakej je život bez cestování s rodinou a uvidím, jak se to vyvine...

Brečel si, když Eva projela cílem jako olympijská vítězka?
Ne, to ne, to jsem se radoval, ubrekl jsem pak na vyhlášení, když mi došlo, že to pro mě končí...

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.