HateFree Zone - místa bez násilí a nenávisti

HateFree Culture minulý rok představila vznikající síť míst po celé České republice, která nesou značku HateFree Zone. Je jich už víc než stovka a jsou mezi nimi také sportovní kluby.

HateFree Zone je deklarativním označením prostor, které chtějí dát svým návštěvníkům najevo, že se v jejich prostředí nemusí bát žádných nenávistných útoků ze strany zaměstnanců ani hostů. Deklarují, že je u nich vítán každý bez ohledu na příslušnost k etnické, náboženské, sexuální, subkulturní nebo jiné sociální skupině.

Tato síť zón zahrnuje prostory rozličných zaměření, které zasahují do různých sfér a situací každodenního života. Proto jsou například mezi prvními jak brněnský bar Super Panda Circus, tak pražské Centrum současného umění DOX, ústecký klub Hraničář, Radio Wave nebo Artyčok TV, královohradecké kino Bio Central nebo písecký kostel Církve československé husitské.

Přestože to může působit překvapivě, potýkají se často příslušníci různých skupin se strachem při návštěvách sportovních zařízení. Cílem je proto zařadit do této sítě také sportovní kluby, fitka nebo sportoviště, ve kterých se mohou cítit příjemně a bezpečně všichni bez rozdílu.

„Naše komunita vítá každého. Jsme součástí HateFree Zone, protože je nám jedno, jak vypadáš nebo v co věříš, pokud jsi dobrý člověk a chceš pracovat tvrdě,“ uvádí důvody zapojení pražský sportovní areál Crossfit Committed, která je největší CrossFit tělocvičnou v Praze a pomáhá ostatním se zlepšovat pomocí funkčního tréninku. 

Značku HateFree Zone oblékl také stadion Sokol Brno I, který mimo jiné sdružuje řadu úspěšných českých sportovních reprezentantů. „Rozhodli jsme se být HateFree zónou, protože k nám mohou chodit lidé bez rozdílu, to znamená z jakýchkoliv menšin,“ popisuje důvody zapojení stadionu Kristýna Pálešová, reprezentantka České republiky ve sportovní gymnastice na Olympijských hrách v Pekingu a Londýně.

Členové HateFree Culture registrovaní na webu si mohou jednoduše vytvořit HateFree Občanku, kartičku, se kterou ve vybraných zónách získají slevu či jinou výhodu. Kartička také umožňuje zvýhodněné vstupné na některé kulturní akce, které s HateFree Culture spolupracují.

Všechny HateFree zóny postupně přibývají na mapě HateFree Česko. Uživatelé mohou jednoduše podle města, ve kterém se pohybují, lokální zóny vyhledat. Každá z nich má pak na webu vlastní profil, na který má možnost přidávat události nebo zveřejňovat aktuální slevy pro členy. Každou ze zón také na výloze nebo na vchodových dveřích označuje růžová nálepka HateFree Zone.

Pokud chcete dát i vy najevo, že jsou u vás vítáni všichni bez rozdílu, neváhejte se jako HateFree Zone registrovat buď na webu www.hatefree.cz, nebo piště přímo na zone@hatefree.cz.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!