S Josephem o Road Gapu by Big Shock 2013

Stejně jako minulý rok i letos se chystá u Erlebachovy boudy Road Gap Session 2013. Co nás čeká vám prozradí sám képo projektu Joseph Novák.

Konec sezóny se u nás sice blíží, ale to neznamená, že by na našich horách bylo mrtvo. Blíží se totiž akce Road Gap 2013. Ta stejně jako minulý léta představí skok přes silnici u Erlebachovy boudy v Krkonoších. Stavba letošního skoku, již je v plným proudu a až ukáže počasí svoji kladnou tvář bude moci celá akce vypuknout. Ukážou se na ní pozvaní rideři jak z freeski tak ze snb scény, kteří se můžou těšit na tradiční skok přes silnici. Ten je komplet vybudován ze sněhu a jezdci se na něj řítí pomocí skútru nějakejch šest, sedm pětek.

Za celou akcí nestojí nikdo jiný než Joseph NovákPARKS.cz. Letošní ročník navíc podporují taky energy drinky Big Shock. Jezdci a doufejme, že i diváci se tak mohou těšit na parádní video a foto shooting. No a bychom se o téhle akci dozvěděli něco blíže vyzpovídali jsme samotného hlavního autora celého projektu.

Čus Joseph! Jak vůbec vznikla myšlenka na unikátní akci Raod Gap?

Joseph: Ahoj Maty! Myšlenka stavby skoku přes silnici se mi zrodila v hlavě před 8-​mi lety, když jsem začínal stavět snowpark  na Moravské boudě a cestou tam jsem projížděl okolo pozdějšího místa činu J. Hned jsem věděl, že je to naprosto neuvěřitelné místo pro něco podobného…tehdy začala dlouhá a trnitá cesta k první realizaci myšlenky ve skutečnost… 

Kdy a tedy kde se letos můžeme na skok přes silnic těšit?

Místo je pořád stejné. Road Gap stavím u horského Hotelu Erlebachova bouda, který je i jedním z hlavních partnerů akce. Pomalu, ale jistě finišujeme  s hrubou stavbou a do nedělního rána bych měl rád celý skok ručně uhlazený i do krásy. Pokud se ukáže sluníčko a nebude foukat bude možné uspořádat první přeskoky již nadcházející neděli. 

Jak  vypadá a jak dlouho už probíhá příprava na letošní ročník a jakou techniku máš na stavbu k dispozici?

Když nepočítám klasický koloběh schůzek,  shánění prostředků atd. a budeme se zabývat pouze stavbou skoku, tak přípravy na letošní ročník trvají více jak měsíc. Místo, kde Road Gap pořádám,  je unikátní nejen svojí krásou, ale i podmínkami které zde panují.  Na stavbu máme k dispozici pouze přírodní sníh. Dost často zde ale neuvěřitelně fouká, takže většina napadaného sněhu odletí do Polska J a my pak musíme shrabávat malou rolbou celou louku plnou terénních nerovností a velkých kamenů. Největším pomocníkem je traktor s velkou frézou (zapůjčený z hoského hotelu Erlebachova bouda), který ale může jezdit pouze po tvrdém povrchu – tedy pouze po silnici a má tudíž jen omezený pracovní rozsah. V kostce to funguje tak, že rolba nahrnuje cca týden základ odrazu + dopadu (pokud je dostatek sněhu) a všechen ostatní potřebný sníh nafoukává fréza ze silnice, na kterou rolba neustále nahrnuje sníh, odkud se jen dá. Silnici nemůžeme úplně uzavřít (zahrnout), protože musí zůstat stále průjezdná, takže pracovat můžeme opravdu jen když neprojíždí žádné auto a když jsou rolba s frézou ve stejný čas k dispozici. Je to prostě docela sranda J, protože si nemůžu pouze nasměrovat dělo na určené místo a počkat pár dní než mám potřebnou hromadu sněhu. Vše se tu točí okolo počasí a ochoty místních lidí.

Kolik lidí se na takové stavbě podílí?

Letošní rok mi se stavbou, kromě našeho super šikovného rolbaře Zdendy Kříže a řidiče frézy p. Otradovského pomahá několik kamarádů a  také velkých nadšenců, kteří mi po většinu sezony pomáhali stavět park na Moravské boudě. V průměru pracujeme vždy ve dvou až čtyřech podle toho jak má kdo čas. 

Uf, to se docela zapotíte…. A jaký budou rozměry letošního gapu?

Letošní  skok bude určitě nejmacatější za celou dobu pořádání Road Gapu. Odrazová hrana je v tuto chvíli téměř v 7-​mi metrech výšky nad silnicí při šířce kickeru 6m. Dopad stále ještě doděláváme a rád bych ho dostal do 5 – 6 metrů nad úroveň silnice, tak aby rozdíl výšky odrazu a dopadu byl minimální a všichni rideři mohli využít dlouhý dopad (cca 40m) a velký airtime k pořádným poletům bez „tvrdých“ dopadů.  Hlavní je pro nás postavit co nejpříjemnější skok.

Jakej je vůbec formát celý akce a jaký novinky můžem letos čekat od minulejch ročníků?

První ročník akce (2009) se jednalo o klasický kontest o prize money po pozvané ridery, kdy se vítězem stal Honza Nečas, před Martinem Matouškem a Honzou Zajícem. Následující 2 roky nebylo možné skok postavit kvůli velmi špatným sněhovým podmínkám. To se porařilo až  loni, kdy jsem k snowboarders přizval i jejich freeski kolegy, protože jsem chtěl dát prostor všem…Freestyle je přeci freestyle a je jedno kdo na čem jezdí, hlavní je se ježděním bavit. Letošní již třetí ročník bych rád posunul trochu dál a to hlavně parametry skoku, když je oproti loňsku znatelně méně sněhu. To se zatím daří díky podpoře značky BIG SHOCK!, který se podílí na financování stavby, jakožto hlavní partner min. letošního ročníku 2013. Formát akce je stále stejný  - několikadenní foto a video session pouze  pro pozvané ridery, kteří si rádi dorazí zaskákat na unikátním skoku za účelem tvorby originálního foto a video materiálu na následnou propagaci. Letošní novinkou bude ale určitě Riders + fotografers contest o prize money, kdy se jezdci domluví  s fotografem jaký jeden trik chtějí nafotit a sami si pak vyberou nejlepší fotku s kterou se budou prát o vaši přízeň formou hlasování v galerii. 

Určitě uvidíme spoustu známých jmen, takže na koho se můžeme těšit?

Určitě většina BIG SHOCK! Freestyle teamu…Martin Matoušek, Kuba Král i kluci z Freeski sekce – Jan Balcar, Mario a Riči Skálovic. dále Pepé Kalenský  a snad také Robin Holub….

Report z loňského ročníku najdete zde a z roku 2009 zde.

Web Road Gapu zde a Facebook fan page zde.

Video z loňského ročníku:

Video z roku 2009:

Další zajímavé články

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...