Capita - Defenders of Awesome

Capita sice patří spíš k těm menším značkám, ale jejich tým je hodně vyvedenou směskou talentů, kde vyčnívají především superhvězdy Scott Stevens, Dan Brisse a Jess Kimura. Video Defenders of Awesome je jejich první full počin, tak se pojďme podívat, jak se parta zkušených jezdců poprala se svou společnou prvotinou…

Žádné filmové efekty, animované intro ani směska nejlepších záběrů nás na začátku nečeká. Místo toho sedí na kameni trochu nesměle vypadající Scott Stevens a vypráví kolik přezdívek ho provázelo životem. I’m Scott Stevens, from Westfield, Massachutsets…

A začíná neskutečná směska toho na čeho už jsme zvyklí (a Scottovi zajistilo mj. první příčku v naší nedávné redakční anketě). Onefooty, jibbing na všem kromě železa, nofooty, backflipy, onefooty… znáte to. Poslední triky ani nebudu zmiňovat, prozradím ale, že fakt stojí za to!

Další snowboardová star sype z rukávu přezdívky z mládí a nejde o nikoho jiného než hvězdu Absinthe videjí Dana Brisse. Nenápadný jezdec, který za sebe nechává mluvit své ježdění. Ať už jde o streetové gapy nebo backcountry kickery, všechno je prostě big! Podobnou pověst jako Brisse má kanaďanka s asijskými kořeny, nebojácná Jess Kimura. Jak už dokázala ve videjích Think Thank i Peepshow, je málo věcí do kterých by se nepustila. Tohle není učesanej holčičí snowboarding!

Ve stejném duchu jako Jess jezdí i starý známý z Absinthe – Cale Zima. Punkáč každým coulem a správnej týpek s trochu šakalským stylem se za doprovodu kytar pouští do streetových dropů a transferů, tak jak je jeho dobrým zvykem. Za závěrečnej transfer bs3 do grindu dáváme palec nahoru.

Kdo by si myslel, že zbytek videa bude pozvolna upadávat, po tom co se na začátku předvedli ti „nejlepší,“ asi by se zmýlil, přestože jako další nastupuje nejměně známý z celé party, kalifornský Brandon Cocard. V jeho stylu se mísí něco z Keegana Valaiky a Ethana Deisse a tenhle part se nakonec ukáže jako nejpestřejší z celého videa – technická komba na streetu, slušnej styl i parádní polety v backcountry – prostě super profil.

Přichází druhá slečna v teamu a soulu s tím i něžná muzika – nenechte se ale mýlit, Laura Hadar sice jezdí ve stylu a pohodově, ale streetový sérky, ani polety v backountry nejsou z těch snadných ani na kluka. O kousek lepší než Jess… respekt. 

Jako další nastupuje legendární kanadský jibber TJ Schneider, který v půlce profilu předává štafetu o kousek dál do Whistleru, kde je doma Andrew Burns a zasypává nás vydatnou hromadou pudru, která je po tom množství urban ježdění docela příjemnou změnou.

Dalším čistě streetovým profilem je představení netradičního jezdce s neradičním stylem – Mike Rav, junior z východního pobřeží, si s tím ale hlavu neláme a z jeho ježdění je cítit velká pohoda. Na druhém konci jezdeckého spektra je předposlední part – Dustin Craven je i přes své mládí jedním z nejvyježděnějších backcountry jezdců současnosti a i když ve svém partu nekroutí desítky nebo doublecorky, milovníci prašanu si ho s radostí pustí několikrát – všechno důležité tam je.

A komu bude patřit poslední double part? Je to jibber Phil Jacques a velmi rychle pochopíte, že je to velmi zaslouženě. Francouzsko-​kanadská líheň v Quebecu je zároukou kvality a ani mezi jezdci jako Nic Sauvé, LNP nebo Louif Paradis se Phil za svoje ježdění nemusí stydět. Jeho předností jsou stylový a jasný triky, který dává v největší čistotě – 270ky, triplekinky na switch, transfery, dropy, ss backlip na railu, kterej byste nedali ani grindem, nebo třeba dokonalej bs tailslide z 35, kterej zůstal v hlavě mně…. Tohle je borec na konec!

Takže sečteno a podtrženo, velmi slušný video, zvlášť vzhledem k tomu, že je to první společný kousek téhle party. Pro někoho, kdo neholduje jibbingu a tvrdým kytarám, to jako celek může být až příliš, ale pro všechny, kteří mají rádi videa typu Videograss je tohle povinnost. Good job!
Pokud si chcete tohle video pořídit a podpořit Capitu, není nic jednoduššího než si ho stáhnout legálně za necelých 5$... no neberte to!

Takže FReeride.cz hodnocení zní: 7,5/10

Tady můžete ještě kouknout na teaser, pokud vám unikl dříve:

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!