Magic Hour Moves - End Search

End Search je snowboardovým filmem z produkce Magic Hour Moves, za kterou stojí majitel značek Dinosaurs Will Die a Salmon Arms - Brendon Hupp. Tento nízkonákladový film vznikl díky projektu Kickstarter, což je obrazně řečeno „veřejná sbírka na internetu“. Co kluky k tomuto kroku vedlo a kam za natáčením filmu všude vyrazili, se dozvíte tentokrát poměrně netradičně formou krátkého interview přímo s hlavou celého projektu, Mr. Huppem.

Celý film je natočen ve stylu skateboardového filmu na sněhu, což jen potvrzuje stálý trend ve snowboardingu, kdy surfing primárně ovlivňuje „disciplíny“ backcountry a freeride a skateboarding má vliv hlavně na jibbing, či jízdu ve snowparcích obecně. End Search se však skateboardingu nedotýká jen po jezdecké stránce, ale i po stránce filmové. Celý film je totiž natočen na kamery z devadesátých let - Sony VX1000/​VX2000. Tato velmi bytelná kamera je ve skateboardingu stále hojně využívána a pomalu začíná lehce „prosakovat“ i do snowboardové produkce - a to převážně do krátkých webových editů. Troufám si říci, že film End Search je historicky vůbec prvním snowboardovým filmem natočeným kompletně na nyní již legendární kamery Sony.

Ahoj Brendone, rozhodli jste se projekt End Search rozjet přes kickstarter. Co vás k tomu vedlo? Sponzoři neměli zájem projekt podpořit?

You guys decided to "kickstart" this project, what led you to do that?
Sponsors did not want to participate in the project?

Dinosaurs Will Die a Salmon Arms film z části sponzorovaly. To jsou však firmy, které nás v tvorbě nijak neomezovaly. Rozhodli jsme se pro Kickstarter, protože čím více sponzorů je ve filmu zainteresováno, tím více musíš během natáčení řešit různá omezení a sponzorské povinnosti. Peníze z kampaně Kickstarter nám pomohly zachovat si 100% kreativní kontrolu nad projektem. Zároveň jsme tak obdrželi prostředky pro natočení videa jako takového.

Naše produkce Magic Hour Moves není firmou. Jsme jen parta kamarádů, která dělá, co je baví. Chtěli jsme v tomto projektu zůstat co nejvíce nezávislí a zároveň vytvořit něco, co bude jen naše. To jsou hlavní důvody, proč jsme nespoléhali na žádné větší sponzory. Všechno si platíme z vlastních kapes, proto jsme potřebovali finanční pomoc skrze Kickstarter.

DWD (Dinosaurs Will Die) and Salmon Arms did sponsor the video but they are both companies that understood what we wanted to do with out putting any restrictions on us. we chose to do a kickstarter for the project because the more sponsors involved the more obligations/​ restrictions you have to deal with when making a video... This helped us maintain 100% creative control while still having some $$$$ to make the video.

Magic Hour Moves isn't a company. We're a group of friends having fun doing what we love. We wanted to keep this project as independent as possible and really create something that's our own, therefore we did not rely on any major sponsors to make this movie happen. There is no budget for this film, everything we do is coming straight out of pocket. Which is why we needed your help!

Ze získaných peněz jste zakoupili dodávku, se kterou jste projeli napříč Severní Amerikou. Skrze které státy jste cestovali a jak dlouho? Jak jste se poprali s řešením ubytování, hledáním spotů atd.? Byla ta cesta předem naplánována nebo to byla spíše spontánní cesta?

With the crowdfunded money, u guys bought a van and travelled thru North America. Which states did u travel thru and for how long? How did u manage all the logistics..e.g. hotels, spots, chasing the snow...Was the route planned in advance or was it more like a spontaneous thing?

Cesta byla naplánovaná jen velmi hrubě, ale věděli jsme, že budeme muset jezdit stále tam, kde je zrovna sníh. Zateplili jsme dodávku a přidali do ní postele, takže jsme mohli spát kdekoliv. Hotely jsme řešili, jen když se k nám přidali další party a homies. Co se týče trasy - vyrazili jsme ze státu Washington, pak jsme pokračovali přes Montanu, Utah, Ohio, New York a Massachusetts. Poté jsme se vrátili zpátky do New Yorku a pokračovali nahoru do kanadského Quebecu. Na cestě zpátky domů jsme jeli opět skrze stát New York, Minnesotu, Utah, Kalifornii a potom nahoru po pobřeží až na Aljašku. Celkem přibližně 17500km.

The route was loosely planned but we knew we were just chasing the snow. We insulated the van and put beds in so we could sleep anywhere so we only had to get hotels when homies met up with us. As for our journey we went from Washington to Montana to Utah to Ohio to New York to Massachusetts back to New York and up into Quebec. On the way home we went back thru New York to Minnesota to Utah to California and up the coast and home to Alaska. In total, approximately 11000miles.

Kdo cestoval v dodávce po celou dobu tripu a tudíž tvořil „tvrdé jádro“ celého projektu?

Who travelled in the van the whole time and was the "core" of the filmcrew?

Garret [Swenson] a já [Brendon Hupp] jsme byli v dodávce po celou dobu cesty. Chris [Brewster] s námi jel z Washingtonu do New Yorku a Jonas [Michilot] byl v dodávce na cestě z Bostonu do Minnesoty. Během celé cesty se v dodávce vystřídalo tolik lidí, že už ani nemůžu přesně říct, kdo s námi jel.

Garrett and myself were in the van the whole trip but Bruce was in the van from Washington to New York and we had Jonas in the van from Boston to Minnesota but there were so many people in the van at times it was hard to keep track haha.

Osobně mi připadá film End Search jako snowboardový film, který je z velké míry ovlivněn skateboardingem. Pokud se nepletu, tak naprostá většina záběrů byla natočena na kamery Sony VX. Co vás přimělo používat zrovna tuto legendární kameru?

To me, End Search feels like a skateboard movie of snowboarding, and that is a good thing. If I am correct, most of the footage was stacked on Sony VX. What made you use this legendary camera?

Rozhodli jsme se použít „VXko“, protože všechno, co jsem doposud natočil v HD kvalitě bylo posláno ostatním lidem k editaci. Tím, že jsme natáčeli v SD, jsem si mohl nechat všechny záběry pro sebe.

Chtěli jsme dosáhnout onoho „raw“ nostalgického feelingu z videí, které vznikly v devadesátých letech. Právě tyto videa nás dostaly ke skateboardingu a snowboardingu. Proto jsme se rozhodli, že budeme čistě používat jen kamery, se kterými jsme vyrůstali - Sony VX1000 a VX2000.V dnešním technologicky pokročilém světě může HD kamery jako GoPro, Red atd. používat „skoro“ každý. Přebytek HD videí nás přiměl, abychom se prostřednictvím „standard definition“ zaměřili spíše na kvalitu záběru, než na kvalitu obrazu jako takového.

We chose to use the VX because everything I ever filmed in HD got sent to other people so by shooting SD i was able to keep all the footage for myself. Plus I prefer shooting sd when filming skating and boarding.

What we want to convey is that raw, undoctored, nostalgic feeling from early 90’s videos that made all of us passionate about skateboarding and snowboarding. In order to do so we will solely be using Sony VX 1000/2000’s, the cameras that we grew up filming with. These days with technology on the rise everyone has access to high definition quality cameras such as GoPro, Red, etc. This abundance of HD has left the film industry over saturated and under creative. People today have gotten too caught up in the aesthetics of quality rather than the quality of footage actually being recorded. We aim to change this.

Chtěl by ses se čtenáři podělit o nějaké zajímavé příhody z natáčení nebo ze spotů?

Any funny/​interesting stories from filming/​spots you would like to share?

Stalo se toho příliš mnoho, takže to nemůžu nějak generalizovat… Každopádně jednou z mých nejoblíbenějších částí celého výletu byla návštěva města Albany ve státě New York - byli jsme tam ve složení Jonas [Michilot], Will [Lavigne], Russ [Lee], Layne [Treeter], Ian, Pat, Garrett [Swenson] a já [Brendon Hupp]. Společně jsme strávili celý týden hledáním spotů v naší dodávce. „Shit was real tight!“

Way to many stories to narrow it down... One of my favorite parts of the trip was Albany, NY and we had Jonas, Will, Russ, Layne, Ian, Pat, Garrett and myself all rolling in the van for a week, shit was real tight.

Co můžeme v budoucnu očekávat od Dinosaur Will Die (Magic Hour Moves) party? Pracujete letos na nějakém dalším projektu?

What can we expect in future from Magichourmoves/​DWD crew? Any project you have been working on this year?

Nemám ponětí, co se teď přesně děje haha. Jednoduše teď jen natáčím a ukládám. Myslím, že další DWD video bude, ale bohužel ti teď neřeknu kdy přesně…

I have no idea whats going on now haha just start stacking n saving. I think eventually there will be another DWD video but I couldnt tell you when.

Snowboardový film End Search je možno zakoupit ve formě DVD nebo digitálně skrze platformu iTunes.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.