Audi Snowjam 2016 - best trick a finále

Ve Špindlerově Mlýně o víkendu 19. a 20. března proběhlo finále Světového pohárů pod záštitou FIS. Snowjam se tak mohl pyšnit pořádání poslední zastávky World Cupu a zároveň finále celé série. Na konci závodu se předávaly křišťálové glóby pro vítěze závodu i poháru. Kdo si odnesl celkové prvenství a kdo vyhrál Audi Snowjam 2016 se dozvíte v tomhle článku.

Pokud jste nečetli náš report ze sobotní kvalifikace, tak to můžete napravit TADY. Teď už ale navazujeme sobotním večerním best trickem… 

Snickers best trick 

Na sobotní večer byl naplánovaný Snickers best trick na spodním big airu. Tento divácky velice atraktivní závod se jede pokaždé za umělého osvětlení a ve večerních hodinách. Diváci se shromáždili na dojezdu sjezdovky ve Svatém Petru a troufám si říct, že tolik lidí jsem ještě na českých závodech neviděl. Letos se ho zúčastnily dobré dvě desítky riderů a riderek, z čehož většinu tvořili ti, kteří se nedostali do nedělního semifinále. Mohli si tak alespoň užít best trick naplno a nemuseli se obávat z případného zranění a odstoupení v semi. 

Vše odstartovalo okolo 19. hodiny večerní a už se začaly objevovat první polety. Mezi českými ridery nechyběli borci jako Martin Mikyska, Honza Nečas, Miki Pajer a Katka Vojáčková. Mezi divácky atraktivní se řadil Martin, který tam posílal dlouhé bs 900 a následně bs 1080, Honza Nečas se svým double backflipem, načež ten poslední točil pomalu a s roztaženýma rukama jako Ježíš. Od zahraničních borců jsme mohli vidět stylová rodea, backflipy a hlavně triple corky, které přihlížející diváky dostaly do varu. 

Jakmile někdo odjel triple, zvedla se zvuková vlna napříč celým Špindlem a lidi hnali jezdce k ještě větší show. Ve tmě a hluku je velice těžké poznat ridery, když ještě nemají na sobě ani startovní čísla, ale nejvíc to zabili Kanaďani Craig GouveloosMax Eberhardt, kteří tam vyslali triply a byli vyhlášeni jako nejlepší rideři večera. Mezi holkama vyhrála Zuzka Medlová, které se podařilo odjet backside rodeo. 

Na závěr celého Snickers best tricku se jel vláček riderů za sebou. Už v průběhu to heclo pár riderů a zdálo se, že právě tohle diváky baví nejvíce. Nahoře se seřadilo dobrých 15 jezdců připraveno poslat to jeden za druhým. Speakři mezitím nažhavili diváky a tím kdo rozjel vláček, byla Katka Vojáčková. Myslel jsem, že tam budou dávat jistotky, ale bs 720, back flip, rodeo bylo zřejmě úplně normální. Naštěstí nikdo nikomu nepřistál na hlavě a Mikhail Matveev z Ruska si ten poslední skok dal do půl těla. 

Následně se veškeré dění přesunulo do party stanu, kde se pak zároveň pokračovalo na baru za hlasitých tónů hudby DJů Jorgose a Robota a kapely Bud’n’Dub. Headlinerem pro hlavní sobotní party pak byli známí Dreadzone. Celá party pak jak je tomu na Snowjamu zvykem pokračovala do brzkých ranních hodin, kdy bylo možné spatřit houfy lidí odcházejících směr centrum Špindlerova Mlýna prospat se aspoň na pár hodin před hlavním závodním dnem. 

Semifinále

Nedělní ráno bylo pro většinu velice náročné. Stanové městečko se probralo kolem 9.-10. hodiny ranní a vše se chystalo na poslední den Audi Snowjamu 2016. Když byl na 11. hodinu naplánovaný start semifinále mužů, diváci se pomalu scházeli k velkoplošné obrazovce, kde se sledovalo dění v horní railové sekci. Ženské semifinále se nejelo kvůli menšímu počtů závodnic a holky, které postoupily v sobotní kvalifikaci, šly rovnou do finále. Ale pojďme zpátky k semi mužů. V semifinále měl každý rider dvě jízdy, z nichž se počítala ta lepší. Každá sekce byla pak ohodnocena stejně 25%, čímž prakticky záleželo na každé překážce úplně stejně důležitě, jako na posledním skoku.

Do finále pak postupovali čtyři rideři, kteří se připojili k šestici postupujících rovnou z kvalifikace. Jediným Čechem, který se dostal do semifinále, byl Dušan Kříž. Dušan měl připravený velice solidní run, ale nakonec se bohužel do finále mezi ty nejlepší neprobojoval. V jízdě vrátil věci jako fs 180 do railu 270 ven, boardslide 270 out na dvoutrubce, ss blunt 270 a už si to mířil na skok, kde vyslal ss bs double cork 1080.V první jízdě si ho přisedl, v té druhé odjel do perfektu, ale bohužel poletu scházela délka. Snad příště! 

Další, kdo ukázal svou kvalitu, byl finský rodák Nuutti Niemelae, který byl jistý na railové části, ale skok nebyl úplně podle jeho představ, a proto mu finále také uniklo. Překvapením, které jsem nečekal, byl Kanaďan Antoine Truchon, když se mu nepovedla ani jedna jízda v semifinále a nedostal se do bojů o medaile. Tohodle týpka můžete znát z velkých světových závodů, kde boduje a vrací velké triky na velkých skocích. Bohužel mu asi setup ve Špindlu tolik nesedl. Do finále naopak postoupila čtveřice Ryan Stassel, Billy Morgan, Janne Korpi a Ville Paumola.

Finále

Finále začalo přesně ve 14:00, jelikož byl současně spuštěn přímý přenos do České televize na ČT 4 Sport. Snowjam je unikátním snowboardovým závodem v České republice, a proto můžeme očekávat i velký zájem médií jako je Česká televize. Organizátoři měli vše perfektně načasované, takže když odbyla druhá hodina odpolední a přihlížející na svahu mohli na velkoplošné obrazovce spatřit oficiální znělku FISu a poté živý vstup do televize. 

Ženy

První na startu byla naše Šárka Pančochová, která postoupila ze sobotní kvalifikace z posledního místa. Šárka zde měla velice silnou fanouškovskou základnu a když se vydala do závodu, dole na dojezdu nebylo slyšet vlastního slova. Mezi její triky v jízdě patřilo fifty 270 out, fs boardslide na rovným railu, fs lipslide na speed railu a na skoku měla Šárka vypilovanou bezchybnou bs 720. Nejlépe vyšla Šárce druhá jízda, když si ještě vylepšila o nějaký ten bod své skóre. Ve třetí jízdě bohužel hned na dopadu z prvního railu chytla hranu a dala si záda, čímž pro ni jízda skončila. Dole pak netrpělivě čekala, jestli se Karly Shorr povede její poslední jízda, což byla jediná hrozba, která mohla Šárku sesadit z třetího místa. Nakonec Karly nepřeletěla na skoku pořádně table a sedla si. Mohli jsme tak začít slavit jediný český úspěch! 

Na druhém místě skončila velice mladá závodnice z Velké Británie Katie Ormerod, když ze sebe vydala to nejlepší, co mohla. Technická jízda v horní části a bezchybný dopad ji zajistil druhé místo na bedně. Vítězkou Snowjamu 2016 se stala naopak nejstarší závodnice a tou byla Silvia Mittermüller z Německa. "Je to skvělé. Snažím se užívat si závody naplno a ještě k tomu podat dobré výkony a nezranit se. To pak člověk prostě nemůže prohrát," komentovala svůj úspěch německá už 32-​letá matadorka. "Všechno mi tak hrálo do karet. Byl to nejlépe zorganizovaný závod z celé sezóny. Měli jsme tři dny tréninku a trať byla pokaždé velmi dobře připravena, což vás zbaví stresu a obav z neúspěchu," dodala. Celkovou vítězkou Světového poháru ve slopestylu se stala úřadující šampionka a ve Špindlu absentující Jamie Anderson.

Muži

Finále se jelo dohromady muži a ženy. Pokaždé, když odjelo 6 holek, ihned následoval drop mužů. Rozdíl mezi oběma je stále ještě velký, ale musím uznat, že ženy dosáhly velkého progresu oproti minulým ročníkům. Mezi chlapy, kteří mne zaujali, patřila například finská legenda Janne Korpi, který měl railovou sekci neskutečně najetou. Jeho rychlost a přesnost na každé překážce mě jen ujišťovala v tom, že stále ještě patří mezi ty nejlepší ve světovém snowboardingu. 

Velkým oblíbencem fanoušků i mně osobně byl Amík Eric Beauchemin, který svým agresivním stylem bavil diváky. Bylo vidět, že je na něj trať malá a že by dal určitě za vděk větším překážkám i skoku. Mezi jeho triky bych vypíchl 270 boardslide, bluntslide 450 ven a na skoku bs 1080. Při druhé jízdě si při odjezdu na posledním railu přisedl zápěstí a vůbec to nevypadalo dobře. Závod se na chvíli zastavil a čekalo se, jestli se Eric zvedne sám nebo bude potřebovat pomoc. Nakonec sjel dolů a ihned se ho ujal tým lékařů. Svou třetí jízdu měl dolní předloktí a zápěstí zavázanou jak boxerku. Snowboarding je tvrdej sport! 

Jeho krajan Ryan Stassel skončil o stupínek výš a tedy na pátém místě, když ve své jízdě vrátil 270 do boardslidu, 270 transfer na kink railu a ss bs 1260 do perfektu. Prvním, kdo ve finále odjel nádherný a ukázkový bs triple cork 1440, byl Max Eberhardt. Max měl skvělou jízdu, na kterou byla radost se dívat. Railovou sekci zabil triky jako ss blunt 270 out, fifty fifty frontflip out na rovným railu a 270 transfer do lámačky. Jak jsem už říkal, ten triple co vyslal, byl jedním z nejlepších a nejdelších na celým Snowjamu. Právem mu patřilo čtvrté místo. Respekt! 

Tímto se dostáváme na stupně vítězů a korunování těch nejlepších za uplynulé dny. Stále veselým a usměvavým týpkem byl Billy Morgan z Velké Británie, který si koledoval o stupně vítězů už v sobotní kvalifikaci. Je skvělé vidět ridery, kteří se tím opravdu baví, plácnou si s fanoušky a jde na nich vidět ta nadšenost a pohoda. Billy do své jízdy zakomponoval nezvyklé věci jako bs rodeo z vystřelováku, boardslide 270 out a na závěr nádherný bs triple cork 1440 Tail. Ve zpomaleném záběru jde vidět jeho urputný grab až je jeho deska prohýbá jak banán. Jsem rád, že jsou ve světovém snowboardingu takovýhle pozitivní lidi, ze kterých srší energie. 

O příčku výš se probojoval mladý Američan Chris Corning, který startoval se žlutým trikotem pro současného leadera poháru. Chris má ještě hodně před sebou, ale už teď dokazuje svou obrovskou kvalitu. Ve své jízdě diktoval například transfer 360 do fifty 180 ven, 270 boardslide 270 ven, blunt 450 ven a dole to rozsekal se svojí ss bs 1260 Mute. Svou poslední třetí jízdou si zajistil druhé místo a současně křišťálový glób pro celkového vítěze Světového poháru ve slopestyle. 

Šampionem Snowjamu 2016 se stal Brit Jamie Nicholls, který svou druhou jízdou poslal všechny „na párek“. Stal se tak vůbec historicky prvním Britem, který vyhrál závod Světového poháru. Pro ty kdo znají Jamieho ví, že se převážně specializuje na železa a věci tomu podobné. "Je to moje první vítězství na Světovém poháru a jsem opravdu šťastný. Celý závod mi parádně seděl, jelikož jsem víc railový jezdec. Současně ta atmosféra, kterou tady diváci vytvořili, byla skvělá a hlasitá. Moc se mi to tady líbilo", dodal Jamie po závodě. Ve vrchní části zabil raily neskutečným způsobem, když si ještě z 270 out chytal melon, a půlků své jízdy jel na switch. Na spodním skoku pak poslal bezchybný bs 1260 indy a bylo vymalováno. 

Hned po skončení závodu proběhlo vyhlášení výsledků a předání tučného prize money, kde se výherci rozdělili 1 200 000Kč. Děkujeme hlavním sponzorům, že se taková akce mohla vůbec uskutečnit a organizátorům za skvělou přípravu a hladký průběh celé akce! See ya next year!

CELKOVÉ VÝSLEDKY

Muži:
1. Jamie Nicholls (GBR) 87.14 bodu
2. Chris Corning (USA) 87.13
3. Billy Morgan (GBR) 84.91
4. Max Eberhardt (USA) 83.57
5. Ryan Stassel (USA) 81.15
6. Eric Beauchemin (USA) 77.55
7. Ville Paumola (FIN) 77.45
8. Rowan Coultas (USA) 60.44
9. Janne Korpi (FIN) 54.67
10. Jonas Boesinger (SUI) 45.38
...
15. Dušan Kříž (CZE)
31. Jan Nečas (CZE)
34. Mikoláš Pajer (CZE)
36. Petr Horák (CZE)
42. Martin Mikyska (CZE)

Ženy:
1. Silvia Mittermueller (GER) 78.54
2. Katie Ormerod (GBR) 73.55
3. Šárka Pančochová (CZE) 67.99
4. Isabel Derungs (SUI) 65.25
5. Karly Shorr (USA) 46.19
6. Jessika Jenson (USA) DNS
...
17. Kateřina Vojáčková (CZE)

Text: David Fišara
Foto: Michal Prouza

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!