Audi Snowjam 2016 - sobotní kvalifikace

Legendární závod Audi Snowjam ve Špindlerově Mlýně má za sebou první závodní den. Ten, kdo dorazil na Svatý Petr, mohl spatřit ridery a riderky ze všech koutů světa, kteří bojovali o nedělní místo v semifinále. A jak to dnes dopadlo si můžete přečíst v našem reportu.

Na Audi Snowjam 2016 je vypsáno pohádkové prize money ve výši 1.200.000Kč, o které se rozdělí ti nejlepší. Pro diváky je ve Svatém Petru přichystané stanové městečko, které stojí na samém dojezdu hlavního kickeru a nabízí tak veřejnosti nespočet zábavy během celého dne. Zájemci si zde můžou například půjčit prkno LIB Technologies, Gnu nebo Roxy, vyfotit se s kamarády u foto zdi, nebo například navštívit stánek od Red Bullu, Snickers či Audi. Diváků s přibývajícím časem přibývalo a dva perfektně sehraní speakeři lidi dostatečně hecovali. Mohli jsme tak spatřit i diváky, kteří sem přijeli na rodinnou dovolenou lyžovat, ale atmosféra Snowjamu je pohltila, odložili lyže a koukali na ridery odjíždět své skoky.

Hned z rána okolo 9. hodiny jsme mohli na trati spatřit první nedočkavé ridery hrotit raily, hipy a poslední macatý skok. Podle organizátorů má kicker 18m table, čímž rideři lítají dobrých 25m za hranu. Celý course se skládá z pěti hitů. Prvním je rail na každé straně rampy, který má dopad do rádiusu. Druhý hit nabízí tři možnosti. Je jím rovná červená plynovka, „lízátko“ a cannon rail. Závodník pokračuje na combo butter, který začíná buď dvěmi paralelními raily do vrchu, nebo cannon railem (vystřelovák) do vlnky. Posledním železným hitem je speed rail a lámačka. Z těchhle dvou si to už jezdec míří rovnou na skok. Během kvalifikace bylo vidět, že si plno riderů před skokem hodně brzdila, někomu se to pak vymstilo a table nepřeletěli tak, jak plánovali.

Kvalifikace žen

Do závodu se přihlásilo celkem 23 statečných holek, které byly připraveny vydat ze sebe to nejlepší, co v nich je. První kdo se postavil na startovní čáru a oficiálně tak odpálil Snowjam byla Američanka Karly Shorr. Její jízda byla technicky náročná a každému znaleckému oku bylo hned jasné, že bude ohodnocena vysokými body. Nakonec z toho bylo první postupové místo, když to ve své druhé jízdě ještě potvrdila. Druhé postupové místo si zajistila mlaďounká slečna z Velké Británie Katie Ormerod, která také poslala bezchybnou jízdu. Holky jely většinou railové triky velice na jistotu, a proto se nejvíce rozhodovalo na poslední railové sekci a velkém skoku. Jessika Jenson si svým ladným stylem a parádním dopadem vybojovala třetí místo a zajistila tak Americe dvě zástupkyně v zítřejším semifinále. Naše dvě česká želízka v ohni Kateřina VojáčkováŠárka Pančochová, do kterých jsme vkládali velké naděje, se blýskla na trati Snowjamu v plné parádě, bohužel ale jen jedné vyšla jízda podle představ a postoupila do zítřejšího semifinále. Tou šťastnější byla zkušenější Šárka Pančochová, která svou fs 720 na posledním skoku způsobila radost přihlížejícímu českému diváctvu. Šárka tak postoupila z posledního šestého místa a bude zítra bojovat o medaile.

Kvalifikace mužů

Ihned po skončení holek následoval re-​shape celé trati a přípravy na kvaldu mužů. Jak je již známo, kluků je v závodě vždycky podstatně více, tudíž byli rozděleni do dvou heatů. V prvním heatu jsme měli tři české zástupce, na které byl upřený veškerý zrak diváků. Prvním Čechem na startu byl Petr Horák, který na rail sekci poslal věci jako 270 do a 270 ven, bs 360 z vyhazováku a podobně. Skok mu ale očividně nevyšel úplně podle představ, když tam nacpal cab double cork 1080, který ale moc přeletěl a neustál čistě. Martinovi Mikyskovi bohužel první jízda vůbec nevyšla a nebyl ani hodnocený, v té druhé na rail sekci výrazně přiostřil, ale měkký sníh se mu stal osudným, když se hned na odjezdu po prvním railu zabořil hranou do sněhu a sedl si. Posledním Čechem v tohle heatu byl Ondra Porkert, který měl parádně rozjetou jízdu na railech, ale skok neustál a semifinále mu tak uteklo. Kdo to ale naopak zabil byl britský Billy Morgan, který tam bez sebemenšího zaváhání poslal takový Triple Cork 1260 Tailgrab, že by vás zvedl ze židle. Bylo krásně vidět, jak si ten polet kontroluje a jak musel tu poslední třetí rotaci zrychlit, aby ji ustál. 

Z každého heatu postupovalo 5 riderů do semifinále a 3 rovnou do finále. Mezi tři nejlepší z prvního heatu patřil Rowan Coultas z Velké Británie, který si finále zajistil velice technickými triky na railech a poté nádherným skokem s bezchybným dopadem. Dalším, kdo postupuje přímo do finále, je nejmladší závodník Chris Corning z USA. Mým osobním favoritem heatu number one byl Kanaďan Max Eberhardt, který svým dravým stylem na railech a následným triple corkem na závěr rozbouřil přihlížející na spodní stanici lanovky.

Heat 2

Po 45 minutovém tréninku a rychlém re-​shapu parku závod pokračoval druhým heatem. I zde jsme měli české zastoupení, které bylo o něco úspěšnější. Prvním byla známá česká legenda Jan Nečas, který byl dostatečně nahecovaný poslat na skoku něco velkého. Neči měl bezchybnou jízdu na všech railech a na posledním skoku vyslal 1080 indy. Bohužel ale ani tato jízda nestačila na postup do semifinále. Zdejší lokál Miki Pajer měl dobře rozjetý začátek závodu, když pak na skoku ustál 900, načež v druhém pokusu ji neustál a semifinále bylo rázem pryč. 

Nejúspěšnějším Čechem byl čerstvě korunovaný Mistr ČR Dušan Kříž. Dušanovi první jízda nevyšla, když si přisedl dopad, v druhé už neměl co ztratit a bylo vidět, že do toho dal všechno. V první části vrátil například 180 na rail 360 ven a když pak na posledním skoku odjel switch backside 1080 double cork indy, celá tribuna vybouchla radostí. Dušan se tak jako jediný Čech dostal do zítřejšího semifinále. 

Mezi další killery kvalifikace patřil např. starý známý Fin Janne Korpi, který už má nějaký ten závod za sebou a šlo to na něm sakra vidět. Ladný a bezchybný styl mu vynesl postupové místo. První sekci railu jezdí drtivá většina riderů zepředu, ale tím, kdo to vyzval bazénově z boku byl Simon Gschaider z Rakouska a může se tak radovat z postupu. Na to, že probíhala teprve kvalifikace, triple corků padlo nespočet. Švýcar Jonas Boesiger byl jedním z nich a mohl tak být rád za přímou cestu do nedělního finále. Stálice světových pohárů Eric Beauchemin nasypal neskutečný bomby v jeho „zahradnických“ kalhotách a když k tomu přidal i bezchybný skok byl z toho jasný postup přímo do finále. Kdo zná Jamieho Nichollse, ví, že pokud se objeví na startu závodu, pokaždé to tam neskutečně pošle. Trať na Snowjamu mu bezpochyby sedla a předvedl jednu z nejlepších jízd tohoto dne. Zato mu patřila divoká karta přímo do finále.

Tolik k dnešku a my teď pádíme na večerní Snickers Best Trick, to bude velká show! 

KVALIFIKACE ŽENY
1. Karly Shorr (USA) 90.50 bodu
2. Katie Ormerod (GBR) 84.75
3. Jessika Jenson (USA) 82.00
4. Silvia Mittermuller (GER) 81.25
5. Isabel Derungs (SUI) 78.75
6. Šárka Pančochová (CZE) 75.75

15. Zuzana Medlová (SVK) 58.25
17. Kateřina Vojáčková (CZE) 55.25

KVALIFIKACE MUŽI - HEAT 1
1. Max Eberhardt (CAN) 93.50
2. Rowan Coultas (GBR) 89.75
3. Chris Corning (USA) 89.25
4. Billy Morgan (GBR) 88.25
5. Ryan Stassel (USA) 88.00
6. Philipp Kundratitz (AUT) 81.50
7. Tim-​Kevin Ravnjak (SLO) 79.75
8. Antoine Truchon (CAN) 79.25

14. David Kordiak (SVK) 59.50
16. Petr Horák (CZE) 41.75
19. Ondřej Porkert (CZE) 36.00
21. Martin Mikyska (CZE) 30.25

KVALIFIKACE MUŽI - HEAT 2
1. Jonas Boesiger (SUI) 95.50
2. Eric Beauchemin (USA) 90.75
3. Jamie Nicholls (GBR) 85.50
4. Ville Paumola (FIN) 85.00
5. Nuutti Niemelae (FIN) 84.00
6. Janne Korpi (FIN) 83.25
7. Dušan Kříž (CZE) 82.75
8. Simon Gschaider (AUT) 81.25

17. Jan Nečas (CZE) 59.00

Text: David Fišara
Foto: Josef Šulc /​ Audi Snowjam

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!