Billabong Air&Style Innsbruck 2011

Málokterá akce je ve snowboardovém světě zapsána tak jako Air&Style. Už přes deset let se střídají vítězové, lokality, překážky i úroveň ježdění… Není to tak dávno, co Stefan Gimpl vyhrál třikrát v řadě s „pouhou“ cab 9, a dnes už bychom se nedivili, kdyby padl triplecork.

Jak už bylo zmíněno, Air & Style má renomé jako málokterá jiná akce tohoto druhu. Letos se už rozrostl na tři samostatné závody, tentokrát všechny big-​airové, a to v čínském Pekingu, německém Mnichově a taky v rodišti této akce, rakouském Innsbrucku.

Suchý report ze závodu už tu byl hodněkrát, a tak se na to pokusíme jít odjinud a popsat vám atmosféru při tomhle „svátku“ v tyrolském srdci Alp. Přijeli jsme totiž na akci společně se Štěpánem Rokosem, který byl pozvaný na páteční Burn Rail Session a jeho pohledem akci přiblížíme ve videjku, které by mělo přijít koncem týdne.

Innsbruck se o uplynulém víkendu topil ve slunci a teploty se blížily k deseti stupňům. Hlavní náměstí už přes den hodně žilo, kolem probíhala spousta doprovodných akcí, nejen k A&S, ale i k oslavám Olympijských her mládeže, které budou v Innsbrucku za rok (letos jsou v Liberci). Kolem byla spousta stánků, na náměstí vyrostla konstrukce pro rail jam a naproti ní zase podium pro živé kapely.

Burn Rail Jam

Když na náměstí přijeli jezdci, bylo už všude kolem překážek plno a lidi vyčkávali, než se rozjede show. Mezi pozvanými byla spíš méně známá jména, ale sešla se kvalitní jezdecká sestava ze všech koutů Evropy. Dvojice speakerů se do toho krásně obula a směskou německo-​anglických vtípků a vydatného povzbuzování rozjela super atmosféru… Samozřejmě padala slušná řádka triků v našich poměrech nevídaných, ale ani Štěpán se mezi ridery neztratil. Těšte se na video, ve kterém nebudete ochuzeni o nic z téhle session!

I po slušné afterparty se město probralo do růžova a mezi tradiční turistickou směskou se v sobotu začalo objevovat nezanedbatelné množství lidí, u kterých nebylo pochyb, že se jedná o snowboarders. Všichni byli skvěle naladění, spousta lidí nás zdravila nebo se vyptávali odkud jsme a my jsme se začali těšit na večerní závod.

Odpoledne už plynuly davy lidí do kopce ke stadionu Bergisel (který je pod skokanskými můstky). Sám jsem měl obrovskou radost, když jsem viděl takové množství pohodově naladěných lidí, kteří sem přijeli za snowboardingem. I když jsou mi fotbalové nebo jiné mega akce dost proti srsti, tentokrát jsem přesně věděl, že tady jsem správně.

Závod

Juniorský závod, který se jede v odpoledních hodinách, jsme bohužel nestihli, ale z jeho průběhu alespoň takto stručně…  Mezi mladými nepadaly o moc slabší triky než u dospělých, k vidění byla double rodea, tisícovky, corky a mnoho dalšího… Na třetí příčku se nakonec prokousal britský hrdina Jamie Nicholls, který dělal fs doublecork 10, druhé místo ukořistil švýcarský talent Pat Burgener a tím kdo neponechal nic náhodě byl Torgeir Bergrem z Norska, který vyslal nekompromisní fs 12 double, kterou ještě několikrát zopakoval.

Startovní listina v profi kategorii se ještě před závodem několikrát změnila z důvodu zranění několika jezdců a nakonec tak mezi chlapy přistoupili i dva nejlepší junioři.

Formát head to head, tedy vyřazovací pavouk, mi byl vždycky trochu proti srsti, poněvadž zbytečně vyhrocuje atmosféru a los často některým hodně nahraje a jiným naopak. Organizátoři mnoha velkých akcí však mají dojem, že tento způsob je divácky nejatraktivnější, a tak i tady jsme se po rozlosování dočkali postupových dvojic.

Jako jednoznačně nejzajímavější v základní skupině se nakonec ukázal souboj favorita Seba Tootse s americkým talentem Sagem Kotsenburgem. Na tři dokonalé triky (např. cab 12 double) prvního jmenovaného se dalo jen těžko odpovědět a málokdo čekal, že by vytáhl cab 1440 doublecork, Sage ji ale poprvé v životě zkusil a nakonec se mu to vyplatilo.

Semifinálové battly už byly o poznání víc našlapané, nejvíc smůly si vybral loňský vítěz Marko Grilc, kterému nevyšel dopad ani jednoho z doublecorků. Dál nešel ani Sage Kotsenburg, který prohrál s McMorrisemTorgeir Bergrem nestačil na lokála Werniho Stocka. Nejpochybnější byl souboj Peetu Piiroinena s belgickým talentem Seppe Smitsem, první jmenovaný dostal za svou slušnou, ale rozhodně ne dokonalou bs 12 double překvapivých 97 bodů, a tak ani když Seppe vyslal bezchybnou cab 14, na Peetua to nestačilo… s tímhle rozhodnutím bych osobně úplně nesouhlasil, ale rozhodčí rozhodli takto a nebylo co řešit.

Ve „friends“ sekci, kde jsme s ostatními ridery z rail session byli, už se taky stupňovala atmosféra, mezi lidmi postávaly i postavy jako Tyler Chorlton, Gigi Rüf, anebo  jezdci, kteří mezitím vypadli. Hlavní tribuna naproti už mezitím vydatně vřela a lidi vyvolávali jména jezdců.

Finále nejlíp začal v současnosti nejlepší Rakušák, miláček publika Werni Stock, se sw bs 12 jen s malým zaváháním na dopadu. Ve druhém kole ale nastoupil 17letý kanadský stroj Mark McMorris a po bezchybné cab 12 double už bylo vymalováno. Ve třetím kole svou nadvládu ještě potvrdil krásnou bs 10 doublecork a Piironenovi už se stejným trikem zbylo „jen“ druhé místo. Tak trochu smůlu ve štěstí měl nadějný Švéd Nils Arvidsson, který v superfinále neodjel ani jeden pokus, ale čtvrtým místem o sobě dal vědět a brány do světa top jezdců se mu právě otevřely. Navíc svým pokusem o fs 1260 shifty (!), který neměl daleko k úspěchu, dal najevo, že stačil kousek a vše mohlo skončit jinak. Na pódiu už jen americké punkáče Pennywise vystřídal německý funky-​rapper Jan Delay a dav veselých diváků se začal pomalu přesouvat do víru města. 

Celá akce na mě zpočátku působila trochu rozpačitě, když jsem viděl už padesátý doublecork, začínala mě trochu nudit, ale nakonec se krásně vystupňovala k samému finále a není pochyb, že po všech těch minulých letech ani tenhle ročník nebyl jen tak nějakým závodem. Mladíček McMorris vystoupil na jednu z nejvyšších pomyslných příček, Nils ArvidssonTorgeir Bergrem si zajistili dostatek pozornosti po zbytek sezóny a dvojnásobný TTR šampion Piironen starší se zase vyhoupl na první příčku tohohle světového žebříčku. Nezbývá než se těšit na další Air&Style v Mnichově, rozhodně se budou dít věci... A my budeme u toho.

Jen doplním, že jsme na místě neměli fotografa, a tak se musíte spokojit s PR fotkami od organizátorů. Vše vám ale pořádně vynahradíme v připravovaném videjku, takže zůstaňte naladěni! Pokud jste neměli možnost sledovat přímý přenos, můžete se kouknout na tenhle sestřih (další videa najdete na Freecaster.tv):

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!