Burton High Fives Cardrona 2014

O víkendu se v novozélandském resortu Cardrona odjel první velký závod letošní sezóny. Na Burton High Fives se opět po roce setkali přední světoví snowboarders, aby poměřili síly ve slopestylu a u-rampě. Jak to všechno dopadlo si můžete přečíst právě teď.

Třetí ročník Burton High Fives presented by MINI se letos jel jako 5-​hvězdičkový závod World Snowboard Tour, a to v disciplínách slopestylehalfpipe, oboje v mužské i ženské kategorii. To vše se událo v Cardrona Alpine Resortu u města Wanaka na Novém Zélandu. Vítězi slopestylu se stali Američanka Jamie Anderson a Nor Emil Andre Ulsletten, v rampě pak kralovali Yiwei Zhang z Číny a mladičká Chloe Kim z USA. Každý z nich si odvezl nejen body do rankingu WST, ale také prize money $2,500 USD.

Během čtyř dnů si 60 top jezdců a jezdkyň užilo originální program akce, během kterého se nejen zúčastnili samotného závodu, ale také mohli prožít spoustu adrenalinových a outdoor aktivit mimo kopec, jak je tomu na Burton High Fives zvykem. 

SLOPESTYLE

V pátek bylo na programu finále slopestylu a i přes silný vítr, který několikrát donutil organizátory závod přerušit, se ho podařilo odjet. Každý měl dvě jízdy, z nichž se ta lepší počítala do finálních výsledků. Závodníci a závodnice se s nepříznivými podmínkami prali co to šlo a na kreativně postavené slopestylové trati předváděli top snowboarding, který mohli sledovat jak diváci na místě, tak kdokoliv na světě díky online přenosu. Trať se skládala ze setu dvou za sebou postavených wallridů, následovaných unikátním streetovým setem railů, dále byl na řadě cannon rail nebo obří kabelový naviják a celou trať zakončoval set tří kickerů.

Olympijská vítězka ze Soči Jamie Anderson tradičně nasadila v ženské kategorii hodně vysokou laťku, a to hned svojí první jízdou, do které zakomponovala triky Frontside wallride, Backside Noseslide, Backside Tailslide, 50-​50 Backside 180 z cannon railu a na skocích Cab 540, Frontside 360 a velkou Backside 540. Rozhodčí její výkon ocenili známkou 94.00 bodu z maximálch 100 a bylo jasné, že Jamie asi ten den zase nikdo neohrozí. To se také nestalo a druhé místo si odvezla celkem překvapivě Japonka Miyabi Onitsuka s bodovým ohodnocením 87.80 bodu především za technický jibbing. O jeden jediný bod za Japonkou zaostala domácí hvězda Christy Prior, která odjela i svoje signature Frontside Rodeo 540 z přední hrany.

V mužské kategorii se nejlépe s tratí dokázal vypořádat Emil Andre Ulsletten z Norska, který oslovil rozhodčí svým perfektním mixem stylu, techniky a pestrosti triků. Nejvyšší skóre mužského závodu 88.40 získal za jízdu 50-​50 to Boardslide to Fakie, Switch Tailslide 270 out z druhého wallridu, Cab 270 Boardslide to Fakie, Frontside Bluntslide 450 z cannon railu, Frontside 900, Switch Backside 1260 a málokdy viděné Frontside Rodeo 1080. Na druhím místě skončil mladý Kanaďan Darcy Sharpe a třetí Japonec Yuki Kadono. Zklamáním bylo naopak 9.místo bronzového medailisty ze Soči Marka McMorrise, kterému se závod moc nepovedl.

SLOPESTYLE WOMEN:
1. Jamie Anderson (USA
2. Miyabi Onitsuka (JPN)
3. Christy Prior (NZL)
4. Silje Norendal (NOR)
5. Chloe Kim (USA)
6. Asami Hirono (JPN)
7. Kirra Kotsenburg (USA)
8. Rebecca Torr (NZL)
9. Lauren Staveley (AUS)
10. Mahalah Mullins (AUS)

SLOPESTYLE MEN:
1. Emil Andre Ulsletten (NOR)
2. Darcy Sharpe (CAN)
3. Yuki Kadono (JPN)
4. Michael Ciccarelli (CAN)
5. Sven Thorgren (SWE)
6. Seamus O’Connor (IRL)
7. Carlos Garcia Knight (NZL)
8. Nikolas Baden (USA)
9. Mark McMorris (CAN)
10. Tyler Nicholson (CAN)

HALFPIPE

Během finálového dne Burton High Fives se nad Cardronou střídalo počasí, takže chvíli sněžilo a chvíli svítilo slunce. I s těmito nepříjemnými podmínkami se ale startující vypořádali a pro diváky předvedli v u-​rampě velkou show. Největší hrdinkou dne se stala neuvěřitelná Američanka Chloe Kim, která je ve svých 14 (!!!) letech jednou z nejlepších rampových jezdkyň světa. Její run začal masivním backside airem na prvním hitu, po kterém následovaly triky frontside 540, McTwist, corked frontside 720 a corked cab 720 (!), což jí přineslo skóre 92.60 bodu a jasné první místo. Druhá skončila Číňanka Xuetong Cai a bronz brala Japonka Hikaru Ooe.

Nevyzpytatelné počasí neodradilo ani mužskou část startovky. Závodu kraloval výškou triků, stylem i technikou Číňan Yiwei Zhang, který ta svojí první jízdu (frontside 1080, cab double cork 1080, double cork 900, corked backside 540, frontside double cork 1080) získal 91.00 a stal se tak historicky prvním Číňanem, který kdy vyhrál mezinárodní snowboardový závod. Druhý skončil Seamus O’Connor z Irska a třetí Nathan Johnstone z Austrálie.

HALFPIPE WOMEN:
1. Chloe Kim (USA)
2. Xuetong Cai (CHN)
3. Hikaru Oe (JPN)
4. Holly Crawford (AUS)
5. Emily Arthur (AUS)
6. Jamie Anderson (USA)
7. Katie Tsuyuki (CAN)
8. Calynn Irwin (CAN)
9. Asami Hirono (JPN)
10. Silje Norendal (NOR)

HALFPIPE MEN:
1. Yiwei Zhang (CHN)
2. Seamus O’Connor (IRL)
3. Nathan Johnstone (AUS)
4. Tim-​Kevin Ravnjak (SLO)
5. Ryo Aono (JPN)
6. Shuhei Sato (JPN)
7. Ayumu Hirano (JPN)
8. Jake Pates (USA)
9. Taku Hiraoka (JPN)
10. Lee-​Jun Kweon (KOR)

Součástí Burton High Fives byl také teamový contest, který nakonec vyhrál tým lokálů vedený Carlosem Garciou Knightem. Deset jeho členů si spravedlivě rozdělilo odměnu $70,000 USD. Za nejlepší triky během akce byly odměněny v tzv. Burton’s Total Comfort Award. Domácí Novozélanďanka Christy Prior a Kanaďan Tyler Nicholson tak obdrželi každý dalších $500 USD za nejefektnější a nejstylovější triky celé akce.

Zdroj: www.ttrworldtour.com
Foto: Phil Erickson /​ TTR

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!