Burton Monínec Season Opening 2017

Před dvěma dny se na Monínci konala otvíračka zimní sezóny. Ano, je to tak! Jak je možné, že se opening u nás mohl konat tak brzo a jak celá akce probíhala se dozvíte z následujícího článku od Maťa Nedorolíka, fotek od Davida Blažka a videa od 4elements!

Dne 30.10.2016 se ve Skiareálu Monínec ve středních Čechách konalo otevření zimní sezóny, což by v tohle datum asi nikdo nečekal, díky moderním technologiím je už ale možné skoro všechno. Jak jste si už určitě všimli u nás na webu nebo facebooku, Monínec od letoška disponuje systémem Snowfactory, který umí vyrábět sníh i v teplotách vysoko nad nulou. 

Díky tomu mohl areál zasněžit už takhle brzy na podzim cca 300 metrů dlouhou sjezdovku, na které organizátoři osadili a upravili dvě lajny, v každé z nich byly tři překážky za sebou. Celou akci zastřešila a hlavním sponzorem byla firma Burton snowboards, která tu je s námi už neuvěřitelných 40 let a každý, kdo je její součástí, se snaží podporovat snowboarding a posouvat ho stále vpřed.

Park byl díky partě Freestyle Area kolem Migiho a Marvina perfektně připravený už od 9.00, kdy shapers dokončili poslední úpravy a spustil se vlek. Obě lajny byly ve skvělém stavu a čekaly na první jezdce. První, lehčí, se skládala ze tří bedýnek a byla určená pro freestylové začátečníky. Druhá, náročnější, byla určená pro pokročilejší a čítala tři raily se streetovými nájezdy. Registrace probíhala také od 9.00 a postupně se zaregistrovalo 69 jezdců, z toho 7 holek. Mě osobně tahle účast hodně překvapila a hlavně účast slovenských riderů, kteří to měli celkem daleko.

Po ukončení registrace a tréninku mohla začít kvalifikace, která se jela formou dvou hodnocených jízd, z nichž se počítala ta lepší. Na začátek sezóny byly úroveň ježdění hodně vysoká. Rotace do triků a ven z triků byly skoro samozřejmostí a bylo se tak na co koukat. Z kvalifikace postupovalo do finále 16 jezdců: Mára Ježek, Lukáš Bendák, Štěpán Košík, David Čonka, Jakub Šimůnek, Michal Biša, Lukáš Ballay (SK), Josef Nožička, Tomáš Císař, Lukáš Hronek, Matěj Effer, Tomáš Lettl, Šimon Skórčik (SK), Štepán Pruša, Dušan Šimko (SK) a Martin Sommer. Mezi holkama jezdila nejlépe Klára Janíková, která by svými triky mohla v pohodě soupeřit s klukama.

Finále se jelo formou jamu a mezi 16 jezdci se vybíral nejlepší kluk a holka. Vysokou úroveň ježdění dokazovali jezdci hned od začátku finále. Michal Biša dával třeba fs 180 do 50-​50 sw bs 540 out, David Čonka spoustu různých triků na normál i switch, Lukáš Bendák hodně triků v pěkném stylu. Jakub Šimůnek si jezdí vlastní snowboarding a kreativita je jeho prostřední jméno, Lukáš „Balky“ Ballay, který sem cestoval až z Popradu, vracel čisté triky na jistotu, Josef Nožička dával sice méně náročné triky, ale odjížděl je na čistotu. 

Příjemným překvapením byli chlapci z Oravy, ze kterých sa do finále dostal Šimon Skórčik a reprezentoval na dobré úrovni. Tomáš CísařTomáš Lettl jezdili mega stylově a kombinovali velmi zajímavé triky. Jednoznačně nejlepším drtičem ale byl Mára Ježek, který nekompromisně vracel jeden trik za druhým a s triky typu 270 to fs boardslide 450 ven nebylo rozhodování pro judges vůbec náročné.

Po finále sa odjezdil ješte best trick contest, během kterého se rozpoutalo peklo s mega triky. Největší šílenost vrátil Kuba Šimůnek a to one foot fs boardslide 270 out (ano, na railu). 

Po best tricku prišlo na řadu vyhlášení výsledků:

1.místo muži: Mára Ježek
1.místo ženy: Klára Janíková
Best trick: Kuba Šimůnek
Best young blood: Timon Matěna (který měl desku větší než on sám, ale ovládal jí lépe než většina starších jezdců)

Akce na Monínci se nesla celou dobu ve skvělé atmosféře, byla plná zábavy na sněhu a kvalitního ježdění. Byl to velmi příjemný start do nové sezóny a všichni sa už teď těšíme na zimu, nové zážitky a hromady sněhu!

Text: Matej Nedorolík
Foto: David Blažek
Video: 4elements

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!