Burton Monínec Season Opening 2018

O uplynulém víkendu na Monínci odstartovala zima... nebo lépe řečeno - snowboardová sezóna. Sníh je sice zatím v nedohlednu, ale na Monínci už mají vysněženou sjezdovku. Firma Burton Snowboards tak na nic nečekala a dala dohromady závod a pohodovou session v jednom. První sníh téhle sezóny přilákal mnoho riderů ze všech koutů republiky. Jak akce proběhla mrkej v našem reportu.

Jak je vlastně možné, že na Monínci už mají sníh? Teploty jsou pořád nad nulou a zasněžovat se tak zatím nedá. Areál Monínec ale disponuje revoluční technologií Snowfactory, pomocí které dokáže vyrábět sníh i v plusových teplotách a sníh navíc taje pomaleji, než je tomu u normálních sněžných děl. Tahle technologie sice stojí víc než pár kaček, ale sezónu to dokáže o pár měsíců prodloužit.

V neděli se tak sjeli riders z celé republiky, aby společně odpálili novou sezónu, zajezdili si na set-​upu od Freestyle Area, dali si pivko, pokecali a zkrátka si užili pohodový den plný snowboardingu. A že riderů nebylo málo. Na kratší monínecké sjezdovce se jich sešlo několik desítek a to ve všech věkových kategoriích.

Od ranních hodin probíhala v restauraci nad sjezdovkou registrace všech riderů, kteří se chtěli zapojit do závodu. Po zaplacení startovného všichni obdrželi permici na vlek, vodu a pásku na buřta s chlebem, který si mohli vyzvednout na Burton stánku. Buřt byl hitem dne, protože ohniště bylo permanentně obsypané hladovými krky s pivem v ruce, kteří opékali až se z nich čoudilo.

Kdo závod jet nechtěl, mohl si v pauzách mezi závodem dát volné ježdění a vyzkoušet si zároveň nová Burton prkna a vázání na tuto sezónu. K vyzkoušení bylo i nové vázko Step On, které Burton představil minulou sezónu a s tímto novým typem vázka vstupuje i do této sezóny.

Set-​up od Freestyle Area tvořily 4 překážky. Jako první byly ve stejné úrovni nízký kulatý rail a kratší dvoutrubka a jako druhé se jely delší kulatý rail a bedna. Překážky byly suprově usazeny a parta z Freestyle Area si střihla během dne několik reshapů, aby park byl co nejlepší.

Jako první přišla na řadu kvalifikace, ve které bylo vidět, že někdo vsadil na jistotu a někdo jel ALL IN od začátku. V kvalifikaci měl každý dvě jízdy a většinou bylo tedy to lepší k vidění v té druhé. Už v kvalifikaci tak byly k vidění 270in i 270 a 450 out, pretzly na všechny strany a mnohem víc.

Z kvalifikace do finále postupovalo celkem 24 jezdců, kteří měli dost času na to, aby předvedli to nejlepší z jejich trikovýho repertoárů. Ve finále jezdili třeba Dominik Veselka, Štěpán Rokos, Darek Begmann, Mára Ježek, Honza Lohynský, Dan Paulíček a další. Opět padaly technické pecky jak BS Lipslide pretzel out, 270in 450 out, cab 180in BS 360 out a úroveň ježdění tak byla oproti kvalifikaci na ještě mnohem vyšším levelu.

Z finálového jamu nakonec parta rozhodčích, které tvořil český Burton Snowboards team ve složení: Roman Dlauhý, Miki Pajer, Maťo Nedorolík, Kačka Vojáčková a Klára Janíková, vybrala jako největšáho zabijáka Darka Bergmanna, kterému tam padala jedna technická šílenost za druhou od ostatních se lišil jak počtem odjetých triků, tak jejich růzností.

Mezi holkama rozhodčí nejvíc oslnila Vanesa Volopichová, která také odjela hromadu triků a to ve stylu. Mezi dětmi do 10 let se nejvíce blýskl Oliver Šťastný, který si vítězství vybojoval také slušnou sérkou odjetých triků. Vítězům všech 3 kategorií gratulujeme!

Tolik k Burton Monínec Season Opening 2018. Ti, kdo dorazili už mají sezónu odstartovanou a ti, kdo ne, už ji mohou vyhlížet. Sníh snad dorazí co nejdřív i k nám. Ať vám to letos lítá a vidím se na kopci!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!