Easter Jam 2016

V půlce měsíce března se v polském středisku Bialka Tatrzanska uskutečnil již 8. ročník kultovní akce Easter Jam. Jelikož byl z minulosti na tuto akci velmi pozitivní ohlas, rozhodl jsem se do Polska letos zavítat také. Nyní si můžete přečíst a podívat, jak celá akce u našich severovýchodních sousedů probíhala.

Bialka Tatrzanska je středisko nacházející se v podhůří polské strany Vysokých Tater. Jedná se o největší lyžařské středisko v Polsku. Skiareál disponuje sjezdovkami s velmi mírným sklonem, tudíž je velmi vhodný pro začátečníky, kterých na kopci potkáte velké množství. Další zajímavostí je, že k poměru velikosti areálu (15km sjezdovek vs Špindl 24km) se v něm nachází celkem osm čtyř a šestisedačkových lanovek, což už je úctyhodná přepravní kapacita. Ceny jízdného, ubytování i jídel jsou poměrně příznivé. Organizátoři navíc pro registrované jezdce připravili speciálně na sobotu zvýhodněné celodenní jízdné (platné v celém areálu) za pěkných 50 zlotých (cca 300Kč).

Mě ale zajímal především tamní snowpark, který se řadí k nejlepším v Polsku, a po návštěvě si dovoluji říct, že i ve střední Evropě (ČR, SK, PL). Velikostí, respektive délkou není park nijak vyjímečný - za jízdu si dáte cca 4-​6 překážek. Zajímavější je spíše šířka parku, která umožňuje vybrat si z několika lajn, od začátečnické až po pokročilejší. Pro akci Easter Jam ještě přibyla zajímavá „transition line“, ve které jste si v jedné jízdě mohli dát tři cornery, různé rádiusy a zároveň si „oshredit“ i nějaký ten jib. Jednalo se o bezesporu velmi kreativní lajnu, která mě osobně bavila úplně nejvíce. Možná proto, že něco podobného v českých a slovenských snowparcích (které jsou většinou postaveny na klasických platformách) zatím není příliš k vidění. Nechyběla taktéž lajna pro příznivce skoků - pro ty byly připraveny dva skoky, přičemž jejich platformy měly velikost přibližně 8 až 10 metrů. Překážky byly kvalitně osazeny, jízda skrze park jako taková dávala smysl - vše bylo logicky uspořádáno. V areálu Bialka Tatrzanska jsou vleky v provozu od 9 do 21 hodin bez pauzy, to samé platí i pro snowpark, který je během večerního ježdění osvětlen. A to nejlepší nakonec - snowpark disponuje vlastním vlekem.

Akce Easter Jam bývá každoročně jakýmsi neoficiálním ukončením parkové sezóny v Polsku. Nejinak tomu bylo i letos, kdy kvůli špatné zimě byla akce přesunuta na dřívější termín než obvykle. I přes nepříznivé sněhové podmínky na sjezdovkách park překvapivě nedostatkem sněhu netrpěl. Setup proto nebyl nijak ošizený, což je možné vidět na fotkách.

Akce probíhala celý víkend, největší počet jezdců však dorazil na sobotní jam, kde se jelo o hodnotné ceny. V parku se grilovaly klobásky, čepovalo pivo a rozdával RedBull. Ježdění bylo doprovázené „živou hudbou“ v podání DJ se speakerem. Jam měl formát volného ježdění, hodnoceny však byly hlavně překážky ve spodní části areálu, jelikož se nacházely nejblíže místa, kde se zdržoval speaker a hodnotící.

Cenu za nejlepší ježdění v kategorii PRO mužů bral Rafał Sypień, v kategorii žen slovenská Dominika Králiková, cenu za best AM dostal Łukasz Hornik a nejlepším juniorem byl Krzysiek Owczarek.

Kromě jezdců z Polska, kterých byla většina, se akce zúčastnili i jezdci ze Slovenska a parta Shred For Fun z Česka. Nejvíce konzistentní ježdění během víkendu předvedli rideři Radim Hovad, Wojtek PawlusiakJakub Szkaradek. Více o úrovni ježdění vám však napoví fotky a video.

V neděli na kopec dorazilo méně jezdců a fronta na parkovém vleku zmizela. Ti, co si tedy chtěli pořádně zajezdit a dávat jednu jízdu za druhou až do vyčerpání, tuto příležitost v neděli dostali. 

Celkově akci hodnotím velmi pozitivně, a pokud budu mít možnost, tak se určitě zúčastním i příštího ročníku. Nejvíce mě nadchl hlavně snowpark, ve kterém si kvalitně zajezdí jak začátečník, tak i profi jezdec, jako například člen evropského Burton teamu Wojtek Pawlusiak.

Jedinou vadu na kráse bylo počasí, které během víkendu nebylo úplně ideální. Hlavně v neděli, kdy se odpoledne střídal sníh s deštěm. To je však faktor, který organizátoři nejsou schopni ovlivnit.

Fotky k reportu poskytli Mário Malach (SK) a Lukasz Hospod (PL). Děkujeme!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!