Freeride.cz Just Ride! 2015 - Dolní Morava

Třetí zastávka série snowboardových happeningů Freeride.cz Just Ride! 2015 organizovaných naším magazínem se odehrála 14. února na pro nás úplně novém místě, v Relax & Sport Resortu Dolní Morava. Jak akce na “DMku” dopadla můžete posoudit z reportu, fotek a videa!

Další zastávka Freeride.cz Just Ride! 2015 tour organizovaná za podpory hlavních partnerů Budweiser Budvar, Snowboard Zezula, Jägermeister, Red Bull, Samosebou.czEvropa 2 se přesunula na východ. Po deštivém Deštném v Orlických horách a zasněženém Špindlu jsme se s celým Just Ride cirkusem vydali na Moravu, a to na tu Dolní… která je vlastně nahoře :) Pokud to někoho mate, tak Dolní Morava leží pod Králickým Sněžníkem na pomezí Orlických hor a Jeseníků - to jen pro pořádek. Takzvané "DMko" je v kraji moravském i českém v rámci snowboardové komunity velkým pojmem. Na místním Větrném Vrchu, tedy "Větráku", stál od dob téměř pradávných vždy parádní snowpark a není divu, že právě tady vyrostla spousta top riderů naší scény v čele s Šárkou Pančochovou. S Just Ridem jsme na Větrák jezdili v minulosti pravidelně, až loni to nevyšlo a v poslední době pod Kralickým Sněžníkem proběhla spousta změn, které vedly k tomu, že se naše akce přestěhovala do jiného resortu. 

Právě Relax & Sport Resort Dolní Morava je největším lyžařským střediskem na Moravě a nachází se jen o pár kilometrů dál údolím od Větráku. Za poslední sezóny se tu nainvestovaly hromady peněz do sjezdovek, lanovek, ubytovacích kapacit i zázemí areálu, a tak se po příjezdu do resortu cítíte trochu jako v lepším alpském středisku. Součástí místního marketingu se navíc postupně stává zákonitě i podpora snowboardingu a freeskiingu. Vzhledem k tomu, že se snažíme Just Ride trochu více zaměřit na širší veřejnost, rozhodli jsme se na podzim právě pro "Relax & Sport Resort Dolní Morava".

Pro Just Ride byl navíc vybudován úplně nový snowpark, který je pro tenhle areál úplnou premiérou. Díky Robinovi "Robsonovi" Látalovi, který dlouhá léta provozoval areál na Větráku a mimo jiné i rolboval, za pomoci několika pomocníků včetně našeho spíkra Honzika Protivanského vznikl pěkný parčík čítající celkem pět platforem přímo pod čtyřsedačkovou lanovkou "Slon". Odshora to byl kicker, dva boxy (rovňák a malá rainbow), další kicker, pal platforma s hip jumpem, kink jeklem a rovnou bednou a vše zakončovala větší rainbow nebo street rail. Moc pěkný setup a všem, kdo se o něj zasloužili, děkujeme!

Další dvě překážky byly k dispozici přímo ve stanovém městečku, které vyrostlo na parkovišti pod restaurací "U Slona" hned pod kopcem a pár desítek metrů od lanovky. V pátek večer se navezlo bagrem dostatek sněhu na rozjezdovou hromadu a osadili jsme dva jiby - jeden mailbox a double kink box s mírnými zlomy. Kolem celé sněhem pokryté plochy pak vyrostly stánky testovacích značek a dalších partnerů. 

Ve stanovém městečku se opět registrovalo v našem Freeride.cz stánku, kde zájemci o testování produktů dostali oproti občance tzv. demo pass. S tím pak mohl každý přijít k vybranému stánku, půjčit si prkno nebo jiný výrobek, otestovat ho pořádně na kopci a po vrácení na demo pass přibyla samolepka dané značky. Čím více člověk nasbíral stickerek, tím větší šanci měl na konci dne na jeden z parádních dárkových tašek plných cen od našich partnerů.

Novinkou na naší Just Ride tour letos je projekt Samosebou.cz, který má za cíl šířit osvětu o správném třídění odpadu. Just Ride se tak stal oficiálně ekologickou akcí a kromě tašek, košů a popelnic na tříděný odpad najdete v našem městečku vždy i Samosebou.cz chill-​out, kde si můžete odpočinout od ježdění na křeslech z různých recyklovaných materiálů nebo třeba zahrát vědomostní kvíz o třídení v rámci demo passu contestu. Samozřejmostí na Just Ridu jsou stánky Budweiser BudvarJägermeister, které přijdou vždy vhod :) Teplý Jägermeister s Red Bullem zahřál na těle i na duši, chlazený Budvárek zase osvěžil. 

Snowboard Zezula je opět hlavním partnerem naší série a s sebou vozí stejně jako v minulých letech vybavení značek GravityFlow, letos navíc přibylo pár prken tímto největším česko-​slovenským e-​shopem nově distribuované značky Arbor. Novinkou také jé, že si na všech Just Ridech budete moci půjčit i snowboardové boty Gravity, stejně jako Nitro. U SZ stánku jste si také mohli nechat vyfotit a vytisknout obrázek s partou kámošů na památku. Dalšími firmami, jejichž produkty si každý dorazivší mohl na Dolní Moravě zdarma otestovat, byly Rome, Ride, Nitro, Burton, Rossignol a také brýle Oakley, svoje zájezdy tu pak prezentovala naše spřízněná cestovní kancelář PUX Travel. Celé městečko i okolí bylo ozvučeno a kromě hudby tak návštěvníci mohli vstřebávat i nepřeberné množství zajímavých informací z úst naší sehrané dvojice spíkrů Štěpán Krpata - Honzík Protivanský.

Dopoledne a odpoledne proběhly dvě avizované coaching sessions pro zájemce jak z řad freestyluchtivých, tak amatérů a především prcků, jímž naši coachové opět zdarma předali cenné rady. Během dne opět proběhla tzv. Hand Plant The Planet session, tentokráte ve snowparku, kde byl vyšejpnutý radius na straně platformy skoku. Vítězem se stal zaslouženě Martin Purkert, nejlepší fotky z této session se navíc dostaly i na Freeride.cz instagram účet a díky tomu při označení @nitrousa a #handplanttheplanet automaticky i na mapu handplantů na www.nitrousa.com/handplanttheplanet. Zkuste si to taky!

Po celý den také probíhal follow-​cam shooting zaštítěný firmou Sony, která se na trhu malých POV kamerek prezentuje několika zajímavými produkty pod jménem Sony Action Cam. Každý kdo chtěl se mohl nechat natočit a nejlepší jízdy postupně zveřejňujeme na Just Ride facebook page, kde sbírají lajky a jezdci z těch nejoblíbenějších mohou získat parádní ceny od Sony. Vítěz tohoto kola vyhraje opět sluchátka Sony a dva vítězové z celé Just Ride tour pak kamery Sony HDR-​AZ1. A to už stojí za to se nechat natočit, co řikáte..? Zároveň fungovalo půjčování Sony Action Cam, takže jste si tuhle kamerku se speciálními hodinkami, na kterých můžete sledovat natočené záběry, mohli vyzkoušet sami.

Celodenní program vyvrcholil public contestem, který se jel na výše zmíněných překážkách ve stanovém městečku - tedy na mailboxu a double kink boxu. Jam session probíhala asi půl hodinky a zúčastnilo se jí přibližně dvacet lidí. Judges Riči Skandera a Freeman rozhodli o tom, že se nejlepší holkou stala už potřetí během letošní JR Tour Kateřina "Kachna" Reehová před Terezou LiskovouMarií Hrabovskou. V mužské kategorii vyhrál Thomas Urban před Mirkem BarnetemMartinem Purkertem. Balíčky cen si samozřejmě odnesli i nejpilnější testéři, všem ještě jednou gratulujeme! 

No a nebyl by to Just Ride, aby večer nenásledovala pořádná Jägermeister Afterparty, která proběhla přímo v restauraci U Slona, jehož krytá přístavba posloužila jako taneční parket. Atmosféru až dlouho do noci ladili DJs N'ZymPoeta a Jäger tekl proudem jako vždy!

Díky směřují k našim partnerům, kterými jsou především Snowboard Zezula, Budweiser Budvar, Jägermeister, Red Bull, Samosebou.czEvropa 2, dále Sony Action Cam, Flow, Gravity, Arbor, Burton, Rome, Nitro, Ride, Rossignol, Óčko, Boardmag.cz, Element, Snow, Pux TravelWinter Arena. Velký dík také patří Skiareálu Dolní Morava za výborné podmínky!

P.S.: Doufáme, že se se spoustou z vás uvidíme už tenhle víkend 21. - 22. února na Klínovci, kde to bude opravdu hodně velký, Just Ride se totiž spojuje s hudebním festivalem Winter Arena! Veškeré info najdete TADY.

Video: Martin "Bob" Hausner /​ LIP Production
Foto: Michal "Prouzič" Prouza, Lukyn Wagneter

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.