Freeride.cz Just Ride! 2015 - Klínovec

Čtvrtá zastávka letošní pětidílné Just Ride tour byla naplánována do jednoho z největších českých středisek - na krušnohorský Klínovec. Právě na víkend 21. - 22. února jsme spojili síly s organizátory festivalu Winter Arena, a tak se čekala hojná účast jak hudebních, tak snowboardových nadšenců. Jak to dopadlo si můžete přečíst právě tady a zároveň mrknout na hromadu fotek a video z akce.

Pro Skiareál Klínovec jsme se na podzim rozhodli ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé jde o jedno z největších zimních středisek u nás a Just Ride se snažíme mimo jiné směřovat mezi nové lidi "z davu" a přítáhnout je více ke snowboardingu. Proto tedy změna a zkouška Klínovce namísto tradičního Neklidu. Zadruhé pak hrálo velkou roli propojení s hudebním festivalem Winter Arena, který na Klínovci letos šel do svého druhého ročníku a organizátoři si slibovali kolem 2 000 návštěvníků. Propojení Winter Arena - Freeride.cz Just Ride - Winter Arena Snb&Ski Contest o 80.000Kč prize money bylo hodně atraktivním lákadlem pro stovky hudebních, snowboardových a freeski nadšenců, nehledě pak na další tisíce návštěvníků samotného Skiareálu Klínovec, což pak bylo i vidět na kopci.

Páteční první mejdan Winter Areny část naší produkční crew vynechala, ale od té druhé víme, že dění v párty stanu bylo podle očekávání divoké a headliners jako Skyline, Zomboy, TC nebo Neonlight nasadili laťku pro celý festival hodně vysoko. V době, kdy se poslední párty nadšenci trousili z prostoru party stanu, jsme už my nakládali materiál na skůtry a odváželi do našeho budoucího stanového městečka. To vyrostlo ve spodní části sjezdovky "Pod Zámečkem", vedle dojezdu sjezdovky "Pařezovky", cca 100m nad nástupní stanicí lanovky "CineStar Express" a pár desítek metrů od samotného snowparku - čili ideální poloha, ze které se dalo sledovat dění ve snowparku.

Hned na začátku stanové formace tentokráte ve tvaru písmene "L" jste narazili na náš Freeride.cz trojstánek, kde probíhala registrace a tradiční fasování demo passů, které slouží jako zástava za půjčené vybavení. Dále byla k dispozici naše tradiční nerozlučná gastro dvojice stánků Budweiser Budvar - Jägermeister, kde jste se po celý den mohli občerstvovat či posilňovat co hrdlo ráčilo. S Budvárkem, Red Bullem nebo Jégrem v ruce jste si mohli odpočinout v našem tradičním "třídícím" Samosebou.cz chill-​outu v křesílkách vyrobených z recyklovaného materiálu, anebo na jednom z mnohých lehátek roztroušených po celém "náměstíčku". Počasí nám na Klínovci přálo, občas sice fouklo, ale slunce se ukazovalo hodně často, takže lehátka byla po celý den obsazena opalujícími se, odpočívajícími (a kocovinu vydýchávajícími) jedinci.

Nad Samosebou chill-​outem už pak následovala dlouhá řada stánků snowboardových firem, jako vždy v čele s naším hlavním partnerem Snowboard Zezula, který opět přivezl snowboardy značek Gravity, FlowArbor. Dále si každý mohl vybrat k testování z modelů značek Ride, Nitro, Capita /​ Union, Burton, Rossignol, Lib Technologies, GnuDC. Nechyběl ani stánek Sony, kde bylo možné si zapůjčit a vyzkoušet kamerky Sony Action Cam se speciálními hodinkami, na kterých můžete sledovat natáčené záběry, dále stánek naší spřízněné cestovky Pux Travel a na Klínovci s námi byli výjimečně i kluci ze Swis Shopu. Tenhle ústecký obchod je partnerem místního parku a v jejich "snowboardové klinice" jste si mohli nechat zdarma navoskovat prkno, což přišlo vhod snad každému.

V průběhu dne opět proběhly dvě free coaching sessions, během kterých se naši profi koučové věnovali zájemcům o výuku jak na sjezdovce, tak v public parku. Hlavní část místního Cool Snowparku byla sice zavřená pro Winter Arena Contest, ale k využití všech byla otevřena public lajna jibů a dva menší skoky na jedné platformě, to vše připravené do luxusu partou Maximal Animal. Právě v public části parku také probíhaly Sony Action Cam Follow Sessions, během kterých náš follow master natáčel každého, kdo měl zájem nejen o natočení svého runu, ale také o účast v soutěži o ceny od Sony. Hlasovat pro videa z jednotlivých zastávek můžete průběžne na Just Ride Facebooku.

Program Just Ridu se střídal s programem Winter Arena Snb&Ski Contestu o 80.000Kč prize money, který se jel ve slopestylové trati a o které se dozvíte více ve speciálním reportu a videjku. Můžeme jen prozradit, že se závodu zúčastnilo hodně jezdců české špičky, takže jste přímo ze stanového městečka mohli s Budvárkem, Jégrem nebo Red Bullem v ruce sledovat triky v podání jezdců jako Honza Nečas, Dušan Kříž, Michal Biša, Darek Bergmann, Tomáš Císař, Dan a Ondra Porkertovi (snb) nebo Dan Hanka, Pepé Kalenský, Robin Holub, Šimon Bártík či Riči Jurečka (ski).

Celodenní program Just Ridu jako vždy uzavřel public contest, do kterého se tentokráte přihlásilo skoro dvacet odvážlivců všech věkových kategorií a obou pohlaví. Jelo se na dvou překážkách, které nám do městečka připravila místní partička Maximal Animal (děkujeme!) - a to easy široká a nízká bedna (tzv. kluziště) a naopak náročnější jeklový double kink. Po cca 20-​minutovém jamu byly jasné výsledky a mohlo se vyhlašovat. V mužské kategorii vyhrál a mimo další ceny si i vázání Ride odnesl Honza Rasel před druhým Vencou Řehořem a třetím Michalem Knapem. Mezi ženami jasně dominovala Dana Bartáková a nejlepším v dětské kategorii byl Vašek Toman. Ceny si odnesla i trojice nejpilnějších testérů - tedy těch, kteří posbírali na demo pass nejvíce samolepek.

Sobotní den pak skončil závěrečným best trickem v rámci Winter Arena Contestu ve snowparku. Tedy přesněji řečeno skončil program na kopci, ale na večer se opět chystaly velké věci ve Winter Arena party stanu. Tentokrát jsme se alespoň na chvilku (tedy jak kdo) dorazili podívat i my a vystoupení dvojky Loo & Placido a následně známé formace Foreign Beggars opravdu stály za to. Děkujeme Winter Areně za super kulturní zážitek, i když jsme si ho nemohli užít úplně do konce. Čekala nás totiž ještě neděle, tedy druhý den Just Ridu na Klínovci.

Jak jsme předem avizovali, klínovecký Just Ride byl dvoudenní, a tak jste si mohli i v neděli vesele půjčovat prkna téměř všech značek jako v sobotu. Poté, co se u nás shromáždil větší počet juniorů, rozhodli jsme se pro ně uspořádat výjimečný kids contest na bedně v městečku. Několik nejlepších děcek pak dostalo dárkové tašky s cenami od našich partnerů. V parku pak proběhla pro Just Ride letos již tradiční Nitro Handplant The Planet Session, následně ještě public contest v rámci Winter Areny a tím celý Just Ride /​ Winter Arena víkend na Klínovci definitivně skončil.

Díky směřují k našim partnerům, kterými jsou především Snowboard Zezula, Budweiser Budvar, Jägermeister, Red Bull, Samosebou.cz a Evropa 2, dále Sony Action Cam, Flow, Gravity, Arbor, Burton, Rome, Nitro, Ride, Rossignol, Lib Technologies, Gnu, DC Snowboarding, Óčko, Boardmag.cz, Element, Snow, Pux Travel, Winter Arena a místní partě Maximal Animal!

Poslední zastávka letošní série Freeride.cz Just Ride! 2015 se odehraje o víkendu 21. - 22.březnaPeci pod Sněžkou a opět půjde o velkou akci, protože zde bude zároveň probíhat Mistrovství České republiky ve freestyle snowboardingu! Just Ride bude dvoudenní, půjčovat a testovat výbavu tedy budete moci oba dva dny - v sobotu i v neděli. Čerstvé informace průběžně sledujte na Just Ride Facebooku nebo přímo na FB události.

Video: Martin "Bob" Hausner /​ LIP Production
Foto: Bára Berdychová /​ Jägermeister, Michal "Prouzič" Prouza

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.