Freeride.cz Just Ride! Winter 2016 - Deštné

V sobotu 23. ledna 2016 byl v Deštném v Orlických horách odstartován už sedmý ročník oblíbených snowboardových happeningů Just Ride! organizovaný naším magazínem. Jak celá akce proběhla si můžete přečíst a podívat právě teď a tady.

Sice už za sebou máme druhou zastávku, ale dneska se ještě vrátíme reportem k té první. Letošní sedmý ročník snowboardových happeningů Freeride.cz Just Ride! Winter 2016 odstartoval v sobotu 23. ledna tradičně ve Skicentru Deštné v Orlických horách. Ještě než se dostaneme k samotnému dění, rádi bychom na úvod poděkovali partnerům akce, bez kterých by se nic podobného nikdy neudálo. Takže: Budweiser Budvar, Samosebou.cz, Sony Action Cam, Fujifilm, Nev-​dama, Accent Mobile, Prima Cool, Freestyle Kolbenka, ÓčkoJack Daniel’s - děkujeme!

Ještě před koncem roku jsme termín první zastávky přesunuli vzhledem k aktuální sněhové situaci o týden později a to se rozhodně ukázalo jako dobré rozhodnutí. Několikadenní mrazy umožnily resortu nastříkat dostatek umělého sněhu a shapers místního Your Parku tak měli materiál pro svojí práci, k jejich výsledku se ale dostaneme později. Změna počasí každopádně konečně naladila českou veřejnost na zimní notu, a tak jsme čekali slibnou účast.

Jako vždy jsme ale každý den před akcí nervózně sledovali předpověď počasí, protože Deštné je pro nás poslední dobou hodně zakletou lokalitou a loni jsme se o správnosti názvu tohodle střediska přesvědčili dvojnásob. Tentokrát nám ale Rampušák dopřál super podmínky a vše proběhlo v parádní zimní atmosféře. Samozřejmě jsme si mohli přát azurko a bezvětří, ale sněžení k zimě patří a v poslední době můžeme být rádi za každou vločku. Prosněžilo nám skoro celý den, což vůbec neodradilo kohokoliv od návštěvy Deštného ani Just Ridu. Naopak resort praskal celý den ve švech, zaparkovat se třeba kolem oběda už skoro nikde nedalo a stanové městečko žilo rušným životem.

Pro letošek jsme si pro vás připravili hned několik novinek a byli jsme moc zvědaví jak se vám budou líbit. Tenhle článek tedy berte klasicky jako příležitost se nám k čemukoliv vyjádřit - budeme rádi za jakoukoliv připomínku, radu, nápad, kritiku či pochvalu ;-) Stačí využít komenty pod článkem nebo facebookovou stránku Just Ridu. Děkujeme!

Základ celé akce je i nadále test centrum předních snowboardových značek, jejichž produkty jsou u nás k dostání. Během každé zastávky Just Ridu si můžete zdarma zapůjčit a otestovat nejnovější prkna, vázání, boty nebo brýle a následně se třeba rozhodnout ke koupi podle toho, jaká věc vám vyhovuje nejvíc. Celou testovačku pak doprovází motivační soutěž Demo Pass Contest, ve kterém nejaktivnější “testéři” získávají na konci dne ceny od našich partnerů. 

V Deštném jste mohli testovat snowboardy značek Flow, Gravity, Arbor, Bataleon, Lobster, Nitro, RideCapita, vázání Flow, Gravity, Switchback, Nitro, Ride, Union a boty Vans. Značky Flow, Gravity a Arbor přivezli kluci ze Snowboard Zezula, Ride pak Snowboardel crew a Capitu s Unionem Snowbitch parta. To, že testování pořád letí, dokazuje počet registrovaných, který s přehledem překročil počet 100 lidí!

Další nedílnou součástí Just Ridu je od jeho začátku free coaching, neboli výuka zdarma. Chceme, aby se každý z vás mohl během jednoho dne akce zlepšit a převzít cenné rady od profesionálních koučů. Letos se o tuhle atraktivní a hodně žádanou část programu stará náš nový partner Freestyle Kolbenka. Pokud ještě nevíte o co jde, tak vězte, že v Praze vyrostla unikátní multisportovní tréninková hala, ve které najdete jak největší trampolínové centrum u nás, tak lyžařské trenažéry a freestylový park s raily a skokem do molitanového doskočiště (foam pit). Takových projektů je v Evropě jen pár a my jsme rádi, že můžeme s “Kolbenkou” spolupracovat. Pokud jste tam ještě nebyli, tak neváhejte a halu navštivte! Bezplatný trénink probíhal v Deštném v několika blocích a zájemců všech výkonnostních u věkových skupin se zhostili koučové v čele se známým riderem Davidem Čonkou.

Testovat produkty a využívat koučingu jste mohli v perfektně připraveném Your Parku, za který místním shaperům opět patří největší respekt. Kluci za krátkou dobu neskutečně zamakali a připravili park čítající cca 15 překážek na několika platformách včetně dvou skoků za sebou. Každý si tak mohl vybrat z railů a boxů různých tvarů nebo třeba poshredit na wallridu či menší řadě skoček na konci parku. Každou jízdu pak bylo možné zakončit na jedné ze dvou překážek přímo ve stanovém městečku. Po celý den se parkem proháněl se Sony Action Cam kamerkou i náš follow master Shaun a natáčel každého, kdo měl zájem o záznam svých skills. Kamerku Sony Action Cam si na každé zastávce můžete i zapůjčit a nahrané záběry vám pošleme na e-mail. 

Novinkou letos na Just Ridech jsou dvě nové zóny. Tou první je parádní Jack Daniel’s chill-​out, kde najdete kromě baru i stylové ohniště a sezení pokryté příjemnými kůžemi. “Jack Lives Here”, a to znamená, že se můžete na baru posilnit novinkou od Jacka - skořicovou verzí Jack Fire, anebo třeba tzv. Strudlem - skvělým teplým mixem Firu s jablečným džusem. A pokud máte na Just Ridu žízeň a chuť na něco studeného, tak je samozřejmě k dispozici stánek našeho hlavního partnera Budweiser Budvar. V Deštném nechyběl ani Red Bull Saurus, dnes už legendární event car od dalšího z našich dlouhodobých parťáků. Red Bullem jste se samozřejmě také mohli posilnit po celý den.

Druhou velkou novinkou je letos zóna našeho nového skvělého partnera, kterým je české zastoupení známé japonské fotografické firmy Fujifilm. Ta se vždy skládá ze stánku, kde si můžete vyzvednout vytištěné fotky, a letos opravdu velké fotostěny, která slouží nejen na focení, ale také na vyhlašování jednotlvých soutěží a závodů. U Fujifilmu si také můžete vyzkoušet oblíbené instaxy, ze kterých vám fotky “vypadnou” hnedle po cvaknutí.

Samosebou.cz je s námi už druhým rokem a moc si vážíme toho, že se tak naše akce stává ekologičtější než by byla bez tohodle projektu. Osvěta o třídění odpadu a recyklace, různé soutěže o dárky a odpočinková zóna - to je Samosebou.cz na Just Ridu! Ekologii má na vědomí také parta z Bezvajglu.cz, která si dala za cíl vymýtit nejen z hor cigaretové nedopalky. Jejich parádní kapesní popelníčky si můžete vyzkoušet, vyhrát nebo zakoupit na více zastávkách Just Ridu a opět se s nimi uvidíme na Dolní Moravě. 

Letos jsme taky dali dohromady spolupráci s Primou COOL a mladým výrobcem mobilních telefonů Accent Mobile. V Prima COOL stánku si můžete vždy zahrát snowboardovou hru na telefonech Accent a když v ní budete dobří, opět vyhrajete super ceny. Dalším čerstvým zpestřením akce je půjčovna dronů, kterou pro vás připravila cestovka Nev-​dama ve spolupráci s Dron-pujcovna.cz. Vyškolení “piloti” vám ukážou jak takový vrtulníček s kamerkou funguje a pokud budete mít zájem a povětrnostní podmínky tomu budou nakloněny, tak vám z ptačího pohledu natočí i jízdu parkem nebo aspoň na sjezdovce. 

Přestože Just Ride! není závod, přecijen v rámci akce menší contesty vždy pořádáme. Letos jsme se rozhodli zaměřit i na ty nejmenší a díky obchodu Snowboardel jsme rozjeli celou Snowboardel Junior Freestyle Tour. V rámci té proběhne na každé zastávce juniorský contest na jednoduché překážce pro ty nejmenší ridery do 15 let, a to ve třech kategoriích - supergroms (kluci do 10 let), groms (kluci 11-​15 let) a girls (holky do 15 let). Snowboardel věnoval do této tour ceny v celkové hodnotě přes 100 000Kč (!!!), takže si na své přijdou nejen ti nejlepší na každé zastávce, ale i vítězové celé tour.

Program každé zastávky i letos uzavírá jib contest určený úplně všem věkovým kategoriím. Je jedno jak dobře jezdíte, jestli máte sponzoring nebo ne, kolik vám je… může se zůčastnit každý. Letos pod hlavičkou Accent /​ Prima COOL se jede Accent Jib ContestPrima COOL Best Trick. Nejlepší kluci a holky vyhrávají mobilní telefony a přenosné reproduktory od Accentu a autor nejkrutějšího triku získává prkno COOL od Nitro snowboards, což se už sakra vyplatí!

V Deštném jsme oba závody spojili v jednu session, která zakončila celodenní program a desítky diváků kolem dvou překážek (bedna a rail) ve stanovém městečku vytvořilo pro závodníky parádní atmosféru. Během téměř hodinové jam session o výsledcích rozhodovali odborníci nejpovolanější - Honza Zajíc, Martin Matoušek a Petr Marčík. Kluci a holky hoblovali obě překážky o 106 a za nejlepší odjeté triky hned dostávali od organizátorů menší ceny jako kulichy, nákrčníky, pásky nebo trička přímo do ruky. Úroveň byla vysoká, aby taky ne, když v Deštném v sobotu už trénovala řada riderů před nedělním českým pohárem. Po skončení jamu, spočítání výsledků a vrácení demo passů došlo k finálnímu vyhlášení a dopadlo to následovně:

SNOWBOARDEL JUNIOR FREESTYLE TOUR

Girls:
1. Kristýna Kulíková
2. Adéla Dončuková
3. Beáta Kaplanová

Supergroms
1. Jonáš Kubů
2. Vilda Čermák

Groms
1. Kristián Salač
2. Matyáš Bartovič
3. Filip Kaplan

ACCENT JIB CONTEST

Kluci:
1. Michal Biša
2. Tomáš Kašpárek
3. Josef Nožička

Holky:
1. Alžběta Hnízdilová

PRIMA COOL BEST TRICK

Michal Biša - Fs 180 Sw Grind Sw Bs 540 Out

DEMO PASS CONTEST

1. Robert Kafka
2. Radek Václavík
3. Monika Pavlíková
4. Roman Čermák
5. Jaroslav Rendl

Pak už zbývala na programu “jen” večerní část programu, tedy Fire Afterparty by Jack Daniel’s, která se odehrála v party stanu na parkovišti hned naproti snowparku. Tentokráte jsme chtěli trochu jinej styl mejdanu, takže ve stylu “back-​to-​roots” rozjel z gramců kytarový pecky DJ City Rocker, aby ho později následoval v párty módu a stan narvaný pěti stovkama lidí roztančil DJ Lucky Boy. Kdo tam byl, tak může potvrdit, že šlo o další epickou párty, což už patří v Deštném k místnímu folklóru.

Nezbývá než poděkovat všem kdo dorazili a vytvořili skvělou atmosféru jak na kopci, tak během večerní afterparty. Další zastávka se odjela v sobotu ve Špindlu a report z ní můžete čekat už brzy. Pomalu se připravujte stejně jako my na třetí stop na Dolní Moravě, veškeré info hledejte TADY.

Foto: Lukyn Wagneter & Michal Prouza

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!