Freeride.cz Just Ride! Winter 2016 - Dolní Morava

První polovinu letošní série snowboardových happeningů v režii našeho magazínu Freeride.cz Just Ride! Winter 2016 jsme uzavřeli v sobotu 6. února na Dolní Moravě. Jak třetí zastávka vypadala se můžete dočíst v tomhle shrnujícím článku.

Pravděpodobně jste už na facebooku viděli fotogalerii a video ze třetí zastávky série snowboardových happeningů Freeride.cz Just Ride! Winter 2016 z Dolní Moravy, my se ale k této akci ještě jednou vrátíme a připomeneme si jak celý den plný snowboardingu probíhal. Na Dolní Moravě jsme s Just Ridem byli už poněkolikáté, ale teprve podruhé v “novém” resortu Skiareál Dolní Morava. Stanové městečko našlo stejně jako loni svoje místo na parkovišti U Slona a přestože tu tentokrát nebylo dost sněhu na postavení rozjezdu a překážek, i tak se to tu po celý den hemžilo zvědavými návštěvníky akce.

Ti si mohli jako vždy zdarma zapůjčit a vyzkoušet nejnovější snowboardovou výbavu několika firem. Obchod Snowboardel přivezl tradičně snowboardy a vázání značky Ride, dále byly k dispozici parádní kousky od Mervin Mfg., tedy Lib TechnologiesGnu snowboards. Snowbitch.cz s námi jede stejně jako Ride kompletní tůru a dorazil i na Dolní Moravu s novinkami od Capita snowboarding a vázky Union Bindings. Nechyběla ani Rossignol snowboards parta a snb boty si každý mohl zapůjčit kde jinde než ve stánku Vans.

I na “DMku” jsme pro vás společně s našimi hlavními partnery nachystali pestrou zónu s doprovodným programem. Každý si mohl opět zdarma vyzkoušet u stánku nebo na svahu kamery Sony Action Cam včetně zbrusu nového modelu AS50 a natočené záběry dostal po akci do e-​mailu. Pro ty, kdo neměli parťáka nebo si nechtěli točit “seflíčko”, byl opět k dispozici náš follow-​master Shaun. Ze všech, kdo si během dne vyzkoušeli Sony kamerku, byli navíc vylosováni dva výherci parádních Sony sluchátek, a tentokrát to byli Tereza ValentováOndra Mahdal, gratulujem!

Chill-​out zónu opět zajišťoval projekt Samosebou.cz, který má na starosti osvětu a šíření informací o třídění a recyklaci odpadu. Mohli jste si tedy jak odpočinout na pohodlných lehátkách nebo křesle vyrobeném z kontejneru, tak zasoutěžit v trefování plastovými lahvemi do popelnice. Dárky od Samosebou ale dostali nejen ti, kdo se trefili, ale taky spousta zvídavých dětí, čistě za svůj zájem o třídění. Na DM navíc doplnil "eko" sekci naší akce i projekt Bezvajglu.cz, který bojuje za očištění hor, luk a měst od nedopalků, neboli vajglů.

Pro dospělé byl určen Jack Daniel’s bar, u kterého jste se mohli zahřát novinkou Jack Daniel’s Fire nebo míchaným teplým “Strudlem” a k tomu i ohněm z Jackova ohniště. A pokud jste se chtěli spíše osvěžit, mohli jste si hned vedle za lidovku zakoupit lahodný Budvárek, případně se posilnit Red Bullem, který i na Dolní Moravu dovezl svojí event káru. Red Bull Saurus nám opět ozvučil stanové městečko a mohli jsme si tak po celý den vychutnávat jak informační bláboly a vtípky našeho spíkra Juana, tak beaty by DJs Hlava & Lu2, kteří se zahřívali před večerním mayhemem na Větráku.

Pojďme ale na kopec. I přes letošní nedostatek sněhu areál připravil pěkný easy snowparčík pod sedačkou U Slona s třemi platformami a několika překážkami - k dispozici byly dva menší skoky a několik boxů, ideální třeba pro výuku snowboardingu, kterou opět zcela zdarma zajišťovali coachové z pražské haly Freestyle Kolbenka v čele s Davidem Čonkou. Další sada překážek byla místními shapers (děkujeme!) postavena hned nad spodní stanicí lanovky a určena jako místo pro oba závody v rámci Just Ridu. Konkrétně to byla rovná bedna, rainbow box a double kink box s lehkým zlomem.

Jako první ze závodů byl kolem poledního na řadě třetí contest v rámci juniorské Snowboardel Junior Freestyle Tour. Dohromady se sice nepřihlásilo takové množství mlaďáků jako ve Špindlu, ale především díky partě z Bratislavy bylo o konkurenci postaráno. Cca 45-​minutový jam přinesl zajímavou podívanou, navíc se pomalu protrhala dopolední mlha, a tak si jezdci i diváci mohli užít ježdění na slunci. 

I přes drtivou převahu slovenských juniorů nakonec vyhrál nejnašláplejší kategorii Groms zaslouženě 11-​letý Matyáš Bartovič z Brna, který má díky dvěma prvním a jednomu druhému místu našlápnuto na celkové vítězství v tour. Mates to má v noze a rozhodčí zaujal nejen variabilitou triků na všech třech překážkách, ale i svým stylem. V jeho podání nechyběly například ani parády jako fs 270 do frontboru nebo one-​foot bs i fs boardslide! 

Kategorie Supergroms do 10 let včetně se zúčastnili tentokrát jen dva zástupci a vítězstvá nakonec bral 10-​letý Martin Jósza. V holčičí kategorii se na start postavila osamocená 15-​letá Barbora Marettová, takže nebylo co řešit. Vyhlášení vítězů proběhlo hned po skončení contestu a nakonec si úplně všichni závodníci odnesli dárky od Snowboardelu.

SNOWBOARDEL JUNIOR FREESTYLE TOUR

Girls
1. Barbora Marettová (15 let)

Supergroms
1. Martin Jósza (10 let)
2. Ondrej Mankovecký (10 let)

Groms
1. Matyáš Bartovič (11 let)
2. Andrej Židek (15 let)
3. Adam Piatniewicz (12 let)

Vyhlášení všech contestů a soutěží letos probíhá vždy u velké fotostěny, která je součástí Fujifilm zóny. I na DMku jste si od Fujifilmu mohli nechat vyfotit fotku a hned si jí vytisklou odnést na památku. Zároveň opět probíhal oblíbený workshop v podání Fujifilm ambasadora Pepy Šulce, který předával několika “žákům” svoje zkušenosti při focení ve snowparku. Ve stánku cestovní kanceláře Nev-​dama probíhala prezentace dronů a tentokrát se lítalo skoro po celý den. Ostatně některé záběry najdete i v ofiko videu a co víme, tak parta z Dron-pujcovna.cz chystá i svoje vlastní Just Ride videjko, tak se těšte!

Ve stanu Prima Cool /​ Accent Mobile si návštěvníci mohli zahrát zábavnou snowboardovou hru na telefonech Accent CoolPhone nebo Speed X1 a vyhrát zajímavé ceny od Primy Cool. Accent a Prima jsou zároveň partnery našeho hlavního jib contestu, který se odehrál na stejných překážkách jako ten juniorský a uzavřel tak sportovní část dne.

Accent Jib Contestu se zúčastnilo kolem dvacítky riderů a riderek, kteří se v cca 45-​minutovém jamu utkali o telefony a přenosné reproduktory Accent. Autor nejlepšího triku se pak mohl těšit na snowboard Prima Cool od Nitro snowboards, a proto nebylo divu, že jsme od začátku do konce sledovali hodně zajímavé triky.

V mužské kategorii na sebe strhla pozornost především dvojka Pavel Šálek - Pepa Rozehnal, kteří z rainbow metali jeden kozelec (rozuměj backflipy, backrolly, bs rodea) za druhým. Pestrostí triků nakonec u rozhodčích zvítězil Pavel Šálek, který kromě backflipů přidal třeba i parádní butter komba na rainbow s rotacemi až do 540° ven nebo bs 180 do laybacku a podobný stylovky. Jen tak tak ale porazil druhéo Honzu Doležala, který dával na všech překážkách spoustu technických rotačních triků. Mezi holkama to podle očekávání nejvíc zabila Didi Augustinová, která se na prkně objevila po hodně dlouhé době a ukázala, že to rozhodně nezapomněla. Prkno za Prima Cool Best Trick šlo zaslouženě do náruče Pepy Rozehnala, který se nechal vyhecovat diváky a poslal tam obrovský backside rodeo z rainbow! 

ACCENT JIB CONTEST

Holky
1. Diana Augustinová
2. Alena Dubská
3. Patricie Chodorowska

Kluci
1. Pavel Šálek
2. Honza Doležal
3. Lukáš Kyllar

PRIMA COOL BEST TRICK

Josef Rozehnal (Backside Rodeo z rainbow)

Součástí vyhlášení bylo samozřejmě i odměnění nejpilnějších testérů, kterým byly předány parádní ceny od snowboardového vázání Rossignol, přes batoh LIB Technologies až po mikiny, trička, kulichy a další dárky od našich partnerů. Všem výhercům ještě jednou gratulujeme!

DEMO PASS CONTEST

1. Tereza Smyčková
2. Milan Lohynský
3. Petr Halfar
4. Jiří Kutil
5. Martin Sobala

Program denní části Just Ridu na Dolní Moravě sice skončil, ale ještě následovala ta večerní, respektive noční - Fire Afterparty by Jack Daniel’s. Od 20 hodin do 5 ráno se v legendárním Větráku tančilo a pařilo “jako za starejch časů”. Párty to byla opravdu divoká a určitě se na ní bude dlouho vzpomínat. Jack Daniel’s whiskey tekla proudem a jen tak tak, že nám Větrák neshořel… Back-​to-​Roots!!!

Díky všem, kdo jste na DM na Just Ride dorazili a my se na vás těšíme už tuhle sobotu na Božím Daru - Neklidu, viz FB event zde a plakát zde: 

Foto: Lukyn Wagneter

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!