Freeride.cz Just Ride! Winter 2016 - Neklid

Letošní čtvrtá zastávka série snowboardových happeningů Freeride.cz Just Ride! se odehrála v sobotu 20. února na Neklidu a všichni jsme tam zažili krušný neklidný den plný silného větru, chumelenice, ale nakonec také super snowboardingu!

Za celou FRJR crew musíme říct, že tahle zastávka byla z organizátorského hlediska asi nejnáročnější za celých 7 let co Just Ride děláme. Jak většina z vás ví, na Neklidu je většinou buď nádherně nebo naprostej mordor, a na nás letos bohužel vyšla ta druhá varianta. Nedá se ale nic dělat, hory jsou hory a my jsme rádi, že jsme s vypětím všech sil akci nakonec odjeli, byť v lehce "okleštěném" módu. 

V první řadě musíme moc poděkovat místní partě Neklid Local Riders, kteří stojí za místním snowparkem a celým snowboardovým děním už pěknou řadu let. Vždyť právě tady v Krušných horách snowboarding u nás v podstatě začínal, takže má místní snb komunita za sebou hodně dlouhou historii. My jsme se po loňském “ozkoušení” sousedního Klínovce vrátili opět tam, kde to dělají srdíčkem a jsme za to moc rádi. Takže díky Filipovi "Palmexovi" Majkusovi a partě kolem něj!

Akci jsme přeložili o týden, protože v původní termín nebyl skoro vůbec žádný sníh a překážky by bývaly musely být osazeny na sjezdovce mimo park. Rozhodli jsme tedy na přesun a rozhodnutí to z hlediska výšky sněhu bylo určitě správné. Během týdne napadlo alespoň něco sněhu, a tak mohl být zprovozněn park na svém místě. To, že nám v sobotu “trošku” foukalo, se holt nedalo předpovědět…

Shaperský tým “Mongolica” v čele s lokální legendou Jandáčem, Hugem HaasemMartinem Matouškem připravili i přes špatné podmínky moc pěkný parčík, který se skládal z několika railů a boxů. Hlavní dominantou byl multifunkční butter box ze sněhu osazený dvěma raily umožňujícími nespočet různých kombinací triků. Celý minipark byl pak zakončen zábavnou spinou s wallridem.

Od ranních hodin jsme se jako vždy snažili postavit stanové městečko do ideálního stavu, ale silný vítr nám to dost komplikoval. Namísto stavění jsme vlastně většinu času strávili kotvením stanů všemi možnými pomůckami včetně našich těl. V několika chvílích to vypadalo, že budeme stany chytat v Německu, ale nakonec se podařilo město dát do alespoň provizorního stavu. Tímto se omlouváme, že některé zóny tenhle Just Ride nefungovaly, ale jinak to prostě nešlo. Holt tisknout fotky na tiskárně, hrát digihru na telefonu nebo se trefovat pet lahví do popelnice bohužel při větru síly orkánu jaksi nejde. 

I přes náročné podmínky se ale podařilo zprovoznit test centrum a tímto bychom moc poděkovali stánkařům snb firem, že to nevzdali a po celý den fungovali. K dispozici byly prkna a vázání Ride snowboards, prkna Capita a vázka Union od Snowbitch.cz, prkna LIB TechnologiesGnu, prkna a vázka Rossignol, brýle Electric a snb boty Vans. Mile nás překvapil zájem testerů, když se i přes tu Sibiř jalo testovat produkty bezmála 50 lidí. Respekt vám!

Co se hodilo byla rozhodně zóna Jack Daniel’s, kde sice tentokrát nezahřálo ohniště (ne, nehořelo to), ale teplý Jack Fire s jablečným džusem aka “Strudl” dost pomáhal. Naopak náš Princ z Fešákova v Budvar stánku toho moc na práci kupodivu neměl, a tak nám ke konci dne umrzl až jsme ho museli rozmrazit na večerní afterparty. Náš “follow-​master” Shaun se odvážně snažil natáčet na Sony Action Cam a něco málo natočil, takže se těšte na Sony Action Cam Follow Contest - sledujte Freeride.cz a o nejlepší natočené jízdy nepřijdete. Sony kamerky jste si také mohli po celý den půjčovat a záběry vám byly opět zaslány na e-mail.

K dispozici byl opět free coaching v podání profi trenéru z Freestyle Kolbenky, kteří si pro jistotu vytvořili registrační místo v teple Rumburaku. Nemohl chybět ani stánek místní skvělé snb&ski školy Yetti School, kde jste si mohli pokoupit i kulichy Proud Beanies. Od Bezvajglu.cz jste si pak mohli pořídit speciální popelníčky a dozvědět se o tomhle projektu, který má za cíl eliminovat počet nedopalků neboli vajglů na horách a jinde v přírodě či městech.

Další poděkování patří všem, kdo se zúčastnili obou závodů. Jako první proběhl další contest v rámci Snowboardel Junior Freestyle Tour, do kterého se přihlásilo 5 odvážných mlaďasů. Ti si to rozdali na dvou menších překážkách v cca 30-​minutovém jamu. Kategorii Groms od 11 do 15 let jednoznačně vyhrál zabiják z Varů Jirka Michnovský, o kterém určitě ještě uslyšíme. Tenhle kluk to má v noze a triky dává s velkym stylem. Jirka tam vyhrál nejen mikinu a další ceny od Ridu, ale také parádní mp3 walkman od Sony! Druhé místo patřilo Romanovi Bartovskému a třetí Sebastianovi Horníkovi z Božáku. V kategorii Supergroms do 10 let byl jen jeden účastník Honza Král z Klášterce, a tak stejně jako ostatní čtyři dostal o to víc cen od Snowboardelu. Děkujeme kluci, jste borci, že jste to v těchhle podmínkách dali!

SNOWBOARDEL JUNIOR FREESTYLE TOUR

Groms:
1. Jiří Michovský (12 let, Karlovy Vary)
2. Roman Bartovský (15, Litvínov)
3. Sebastian Horník (12, Boží Dar)

Supergroms:
1. Honza Král (10 let, Klášterec nad Ohří)

Druhým závodem byl tradičně Accent Jib Contest spojený s Prima Cool Best Trickem, ve kterém byly v osudí nejen telefony a přenosné repráčky od firmy Accent Mobile, ale taky snowboard Cool od Nitro snowboards. Nakonec se přihlásilo cca 20 závodníků, což byl v tomhle počasí skoro zázrak a moc za to děkujem. Dostavila se i Maximal Animal family a i jim patří díky!

Contest se jel na multifunkčním butteru a best trick na plynovce a spině. Největším stylem a především variabilitou triků přesvědčil o vítězství v contestu 21-​letý Kuba Bílek před dalším stylařem Pavlem Jančatou z Maximal Animal crew a Michalem Juhou. Holčičí kategorie se zúčastnily dvě hrdinky Gabča MatouškováDiana Macečková a v tomhle pořadí také skončily. Best Trick si vysloužil za parádní kombo fs hardway 180 do sw grindu sw bs 360 out270 na spinu 270 out sám headshaper Honza “Hugo” Haas! Speciální cenu (sluchátka Sony) jsme ještě udělili Martinovi Plocovi, který zavdal parádní fs 360 transfer z odrazu vedlejšího railu do nose bonku na konci plynovky! Všem vítězům ještě jednou gratulujeme a děkujeme za účast!

ACCENT JIB CONTEST

Holky:
1. Gabriela Matoušková (22 let, Karlovy Vary)
2. Diana Macečková (26, Karlovy Vary)

Kluci:
1. Jakub Bílek (21, Kralovice)
2. Pavel Jančata (25, Chomutov)
3. Michal Juha (26, Kralovice)

PRIMA COOL BEST TRICK
Honza Hugo Haas (25, Ostrov)

SPECIAL PRIZE
Martin Ploc (21, Harrachov)

Po celý den také probíhal tradiční Demo Pass Contest, ve kterém bylo nakonec nejúspěšnější trio Jan Rybák, Jakub VáverkaMichal Štrunc. Zbylí dva vítězové bohužel už během vyhlášení nebyli na místě, takže jejich ceny byly zkonfiskovány ve prospěch dalších Just Ride zastávek.

DEMO PASS CONTEST
1. Jan Rybák (18 let, Třemošná)
2. Jakub Váverka (20, Plzeň)
3. Michal Štrunc (21, Třemošná)

Kolem 16. hodiny jsme začali celý cirkus sklízet a po náročném dnu se všichni těšili na večerní Fire Afterparty by Jack Daniel’s. Mejdan se uskutečnil po několika letech opět v legendárním “Rumbáči” hned nad snowparkem a večírek to byl opravdu vydařený. Jack Fire tekl proudem a do brzkých ranních hodin se tančilo na pecky z desek DJe KKO aka Mlhy a z kompu Honzika Protivy aka DJ SNPX. Cestu domů pak všem zpestřil totální liják, který bohužel názorně ukázal, jaká že ta letošní zima je. 

Moc děkujeme všem, kdo nám pomohli, našim partnerům za trpělivost a především vám všem, kdo jste i přes ten vítr (v nárazech až 15m/​s), mlhu a další kekel dorazili, pučovali jste, testovali, závodili a především snowboardovali! Jsme moc rádi, že jsme po roce zase vrátili Just Ride na místo, kde snowboarding dělají opravdu srdcem a že se nám podařilo vrátit afterparty do legendárního Rumburaku, kam to prostě patří!

P.S.: Zastávku na Karolince máme už také úspěšně za sebou a report čekejte do konce týdne. Vyvrcholení celé tour proběhne už tuto sobotu 5.března na šumavském Špičáku a vy byste tam rozhodně neměli chybět! Těšíme se na vás!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!