Freeride.cz Karneval 2011

Nevim čim to je, ale každou zimu se vždycky ocitnu na Čihalce, ani nevim jak. Pokaždý se to nějak semele a najednou jsem na kopci na konci světa mezi rozličnými stvořeními, bytostmi a zvířaty. Už je to potřetí, takže si začínám myslet, že to asi nebude jen sen...

Letos to přišlo zas. Jak mávnutím kouzelného proutku jsem se zase objevil v nejzapadlejším koutu Orlických hor, na konci obce Olešnice, u usedlosti jménem Čihalka. Vzduch je tu krásně čistý, ale nějaký jiný... čím, to nevím, nejde to popsat, stejně jako nejdou popsat místní bytosti zvoucí se Snowpunx. Pankáči na sněhu, to jo, ale kde jsou? Pankáče s pořádnym čírem vidim vlastně jenom jednoho, za to se ale kolem mě hemží různé čarodějnice, medvědi, kohouti, policajti, vojáci, roboti, princezny, dopravní značky, hokejisti, kardinál, večerníček, potapěč, sadám, zoro mstitel, medvěd brumík, mexikánec... u vleku málem dostávám ránu od zuřivé pandy... a nejhorlivěji mě zdraví mušketýři... Jojo, je to zase tady - Freeride.cz Karneval na Čihalce!

Dávám si první jízdu a nestačim se divit, co tady, u kouzelnýho olešnickýho lesa, ve kterém najdete studánky, kde teče rum, a taky magický houby, zase vyrostlo. Olešnické království za devatero řekami a devatero horami po roce opět ukázalo svou pohostinnost, poklid a kreativitu místních lokálů, kteří do toho dávají srdce. Rád bych zjistil něco o návštěvnících, z nichž mnozí přijeli z velké dálky. Ptám se jich tedy na základní otázky, které mě zajímají - co jsou zač, jak se tu vzali, jak se jim tu vlastně líbí, kdo z dalších exotických hostů je zaujal a kdo je “hnědej” (pod kopcem jsem viděl velkou ceduli “hnědý sem nesměj”, tak mě zajímá proč), a taky jestli mají rádi Freeride.cz, protože z toho pocházím. 

Na konci vleku se dávám do řeči s arabským dlouhánem působícím díky své výšce trochu nabubřele až panovačně. Jde z něho strach, ale po chvíli se dozvídám zajímavé věci: Salam alejkum, já ropný magnát z Dubaj, já přijet na Číhalku, páč hledat dobrá investice, já chtěla jsem tu u Krysáků začít vrtat, ale poté co já mluvila s Pandou a Večerníček, raději přijela i s celá familia příští rok znova. Bavila mě tu zajíc, já nerozuměla jak a proč ale už mě třikrát otrtkat...a vůbec! tady se vám dějou věci! A hnědej? To je každej co ho to tu dnes nebaví, takže já hádála, že nikdo! Já milovala každej freeride a ten CZ nejvíc!

Vedle prvního železa a krabice vyjeveně koukám na podivnýho týpka ve srandovní kombinéze zvláštních barev, raději si nechávám odstup a ruku na kordu stále ve střehu, protože mi přijde dost úchylnej. A taky že jo: Jsem porno producent z 80. let. Kameraman onemocněl, tak jsem to musel vzít za něj. S Palmičkou jsme si koupili funglofky kombinézy a vyrazili. Jo a Palmička je můj kamarád z války, ten mě toho hodne naučil. Jsem jel hledat nějaký bobry, a místo toho jsem našel kopec plný nějakých zvláštních lidí, kteří večer lítají. Nechápu, ale bavím se. Tady na Čihalce jsem poprvé... jak jsem psal, zabloudil jsem. Ale líbí se mi tady moc, pořád tu svítí sluníčko, ty hromady sněhu jsou luxusně poskládaný, pořád tady jezdí Večerníček, tamhle leží slepice a tamtý ulítly včely. Panda, který asi studí na tom sněhu tlapky, pořád leží na zádech. Taky mě hodně baví ta, který ulítly včely. Párkrát jsem od ní dostal oranžovym jelenem. Jo a na tamtu otázku s hnědym nemám jinou odpověď než: Sám si hnědej :))) A Freeride? Jasná věc, kam jinam bych ty sprostý videa mohl dávat...

Uf, tak to je na mě trochu moc. Radši rychle odjíždim, abych neměl brzo díru v kalhotách. Další věc mě vyráží dech. Ocitám se totiž v ledovém království, všude hranoly precizně vyříznuté do roztodivných tvarů... a najednou mezi nimi ledový... opravdu... stegosaurus! A hned vedle kreslená malá čarodějnice a když přejíždím minirailík, najednou se z něho začne kouřit, asi to brzo bouchne... Vůbec to tu nestihám. Kolem projíždí něco zrzavého chlupatého, tak se snažím uklidnit a pokračuju ve svojí anketce: Já jsem roztomilé zvířátko, jmenuji se Hele. Dokážu se změnit i v chlupatou příšeru, když mi u stánku od Flow nalévají hodně svařáku :-D Bylo jsem ušito Péřou, v dílnách firmy Nugget. A snažilo jsem se reprezentovat Nugget, svojí jízdou a lesklou srstí. Nejvíce mě tu bavil můj kamarád Jů, protože mě rád drbe za ouškem a celý den mi tu dělal společnost. Hnědej je asi Dodo, protože byl pytel hoven :-D. Freeride mám rádo, baví mě články, rozhovory, reporty, fotky z akcí, kterých se účastním, a tím pádem si díky nim i něco pamatuji :-D. Mám rádo lidi, kteří freeride vytváří, protože jím žijí a tak to má být! Potom je podle mě všechno dokonalé a úžasné!

Tak to je krása... Dojíždím dolu pod kopec, znovu si prohlížím park nad sebou a jdu gratulovat místním Snowpunx, tedy kohoutovi, pandě, večerníčkovi, mušketýrovi, zorovi mstitelovi a dalším. Co všechno pro nás Krysákova partička, i přes to, že jejich vůdce pobývá v kanadském exilu, připravila? První platforma skýtala tři překážky - duhu, speed rail a menší bednu. Na druhé čekal buď strašidelný stairset s railem a bednou do hokejky, šikmá bedna a krátká rovná bedna. Lahůdkou byl třetí table v řadě. Kromě zmíněného ledového království si každý mohl vybrat mezi příjemným menším skokem, mini railem, step-​up railem následovaným bonkovací pneumatikou, pole jamem se speciálně vykrojeným nájezdem nebo vedle stojící vlny. No a do čtveřice neuvěřitelně parádní, krásně vytvarovaná spina s vykousnutou horní prostřední částí, do které byla vodorovně vložená trubka na rocknrolly a podobné kousky. Jinak povrch na kopci byl trochu ledový, ale jak někdo přesně řekl, “americký tvary a finský dopady” :-)

Postávám si takhle u stánku s jelenem, když do mě strčí králík. Místo abych ho propíchl kordem tlumím svojí horkou krev a zpovídám ho: Já jsem Králíček! Přijeli jsme modrou zmijí přes kopec z Pece s kamarády Brumixem a Zababou, sem člověk prostě musí ne? Připadám si jak vocaď, od rána do večera banán na hubě. Jinak líbí se mi nejvíc kámoš Brumix a taky trochu tygr, panda a Jů a Hele! Hnědej je Zababa, ale ten může... Jo a Freeride rád mám, je to kamarád! :)) Zpoza Králíčka se vynořuje obrovská medvědí hlava, a tak neváhám a ptám se i Králíčkova kámoše: Já jsem Paradox Brumix a.k.a. Bebe Rumik. V Peci se stavil kolega Králíček, tak jsme to namontovali, přibalili černokněžníka Zababu a vyrazili. Sun is shining, birds are singing... Radim poradil, homies whereever you go. Pohoda! Baví mě Králíček, ten je všude, a Kopretina v červených šatičkách s puntíkama! Hnědej je hnědák a taky černokněžník, ale ten to má poVOLEný. Českej freeride - dobrej freeride.

Ve Flow stánku se posilňuju místním punčem (mňam) a půjčuju si prkno Gravity na novou sezónu. Jedu si nahoru na vleku a koukám, že les i okolí svahu je poseto krásnými postavami kreslenými na kartónu. Vidím Boba a Bobka, Taze, Rákosníčka, robota Bendera, zlou bednu Ednu, Křemílka a Vochomůrku, Krtečka, Malou čarodějnici i s havranem, Človíčka a Švejka! Zrovna za jízdy obdivuju králíky z klobouku, když tu mě obuškem zezadu někdo sejme. Co to, kdo to... Sklání se ke mně nějaký voják a rovnou do mě hustí, aniž by věděl, že mě to zajímá: Jsem generál Poleno a přijeli jsme sem s jednotkou udělat pořádek... Dostali sme totiž hlášku, že se sem sjíždí až moc podivnejch individuí. Taky prej nějaký zvířata utekly z brněnský zoo a všechno se to žene sem. Bohužel chlapi se mi zapomněli na hospodě, tak to tady čekuju sám. Moc se mi tu nelíbí, neni tu žádná disciplína, každej si dělá co chce, spousta lidí tu dokonce pije přímo ve službě! A ráno jen co sem vylez na úpatí mě potrhala divoká panda, že prej sem myslivec! Večer na párty se asi proplížim nebo by mě ty blázni tady utancovali. Hnědej je každej, kdo je tady dneska v civilu! Jo a Freeride je boží, dáváme to na štábu jako povinnou příručku přežití k zimnímu cvičení. No tak za tu poslední větu mu odpouštim tu ránu do hlavy a jedu si na spinu dát rockenrolek.

Dole si dávám spicha s Večerníčkem, protože se musíme společně vyfotit, přecijen on se jmenuje Večerníček a já Večerka, což je dost náhoda, která se musí zvěčnit. Po focení, které zajišťovaly lidičky ze stánku s označením Epson, jsme si fotku mohli za chvíli rovnou vyzvednout, což byla paráda. Ale to už mezitim Večerníček hlásí do mikrofónu něco ve smyslu, že “Freeride.cz - snoubordink, frýskijink, bajkink end evryťink”, to aby hosté z dalekého Nového Zélandu rozuměli o čem že je spoluorganizující mediátor Karnevalu. 

Kopec je plný krásných žen, a tak mi to nedává, upravuji si klobouk i knír a razím směrem k exoticky vypadající děvě. Ta je zprvu tajemná, ale po chvíli ze rozpovídá: Namasté. Pocházím až z daleké Indie, ale zabydlela jsem se tady kousek. Nedalo mně to a musela jsem přijet pozdravit červenou karkuli, teplákovky, makovou pannu, Frankensteina... A ty, které jsem potkala na svých poutích... sem na Čihalku. Nejvíc mě pobavil růžový králíček pod sjezdovkou u stánku s občerstvením :-) Kdo je to? a Kdo si ty? Jo a taky Majkův Zorný Úhel (mušketýrův pantomimický mástrpís během večerního hraní hry aktivity - museli byste vidět - pozn.fredakce). Jestli mam ráda freeride.cz? JO, to JO! 

Hmm! A co ta vedle, vypadá jak tanečnice, co ta je zač? Jako disko girl jsem přijela roztančit svah i afterparty s číhaleckejma, pražskejma a vůbec se všema disko tanečníkama.Ti, kteří se marně snaží chytit rytmus, dostávají všelék R-​U-​M a párty může pokračovat :)) Baví mě všemožný šílený maškaraaaady, nejvíc ale panda se svym pandím (disko) dancem. Hnědý jsou všichni, co zůstali doma na zadku a vůbec byli všude jinde než na Čihalce!!! Samozřejmě freeride nesnášim, nesnášim hlavně lidi co ho tvořej, freeride akce stojej za prd a samolepky nelepěj!!!

No tohle... Taková nestoudnost..! Raději se jdu uklidnit ke kolegovi mušketýrovi, bohužel už pod vlivem jelenního moku  a floupunče zapomínám, zda se jedná o Ánuse, Pičuse nebo Čůramise, každopádně si musim trochu připomenout, proč jsme tady vlastně my čtyři? Mluvím jen za sebe... Já jako jeden ze čtyř tří mušketýrů jsem přijel chránit nevinné a bezbranné masky proti zlu, chamtivosti a alkoholu. Bojuji všemi možnými nástroji a snad se mi daří vypořádat se všemi třemi neřestmi se ctí. Hnědou kletbu na sebe seslali ti, kteří nepřijeli, a za to ať se od teď tři dny nevykadí! Všichni za freeride, freeride za všechny... Aha, tak už vim proč jsem tady!

Slunce pomalu zapadá za hory, pasáci nepečou brambory, ale točej krásnou kýtu před chatou Čihalka, za kterou vyrostl párty stan. Tam večer probíhá koncert a následný mejdan, kde se už schází všichni hosté, většina už bez masek. Koncertují kapely Pitocha a Coolers, rozhazují se mezi dav věcičky od Snowboard-Zezula.cz, Flow, Gravity, Bern, Amplifi, NXTZ, Growshop a za své vzali i dva Chuck Buddies. Potom už se mi to nějak mlží... balkánský pecky, to bude DJ Rita... mlha je stále hustší... tanynytanyny elektro DJ Electrom... Střih... je nedělní odpoledne, slunce svítí, na Čihalce skoro ani noha, nádherný odpoledne. Karneval je za námi. Jdeme pochytat všechny včely co nám ulítly, dáváme si pět se Snowpunx partičkou a vyrážíme směr realita. Díky Snowpunx, díky Čihalka. A napřesrok zas...

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!