Freestyle.Berlin

O uplynulém víkendu se v německé metropoli poprvé konala megaakce jménem Freestyle.Berlin, navazující na Freestyle.ch v Zürichu. Na místě byla i početná FR.cz posádka a tady je report od Šmíďáka…

Tohle není report z krakonošova, tohle je report z Německa, a to přímo z hlavního města - Berlína. Na německé metropoli si najde každý něco. Může za to zvláštní atmosféra, kde se mísí německá pořádkumilovnost s uvolněnou atmosférou velkoměsta „ve kterém se každý cítí jako umělec“. Naše FR.cz parta se do Berlína nevypravila napsat existencionální román (i když pro některé z nás byla návštěva na hranici jejich existence), ani prozkoumat berlínská doupata plná latexu a bičů. Hlavní motivací (vedle hromadného požírání kebabu) byla akce Freestyle.Berlin, sesterská to akce vyhlášeného podniku Freestyle.ch.

Švýcarská akce Freestyle.ch je za čtrnáct let své existence vyhlášená obdobně jako tamější sýry, hodinky, čokoláda a mlčení bank. K již zmíněným jistotám švýcarského exportu se nyní přidává další položka a to zmíněný freestylový závod Freestyle.Berlin. Pokud nevíte, o jakou akci jde, vězte, že se jedná o festival freestylových sportů, kde se o pozornost publika ucházejí skateboardisté ve čtyřmetrové vertce, FMX egomaniaci, freestyle lyžaři a samozřejmě snowboardisté. 

Vše se odehrávalo na ploše letiště Tempelhof. Tento vzdušný přístav vyrostl do nynější podoby za časů uřvaného hnědáka s knírem, který z něj chtěl mít největší německé letiště. Patrně největší letecké manévry pak zažilo za časů, kdy se rudí bratři rozhodli vyhladovět západní Berlína a veškeré zásoby od potravin až po uhlí se do západních sektorů města dostávala leteckým mostem, právě přes letiště Tempelhof. Vzdušné manévry, kterých jsme byli svědky my, se sice asi nezapíší do učebnic historie, ale i tak si zaslouží větší pozornost.

Freestyle.Berlin začal už v pátek, kdy se konalo první kolo kvalifikace. Do něj nastoupilo osm jezdců, z nichž pouze čtyři mohli postoupit do finále. Z první osmičky to byli Peetu Piiroinen, Eero Etalla, Iouri Podlatchikov a Sebastian Toutant aka Seb Toots. Účast na Freestyle. Berlin tak skončila např. pro Gigi Rüfa, kterému se vyloženě nedařilo, Chrise Sörmana nebo Markuse Kellera. V sobotu odpoledne se jela druhá skupina kvalifikace a rázem všichni znali druhý čtyřlístek postupující do finále. Nebyl to Pinďa, Fifinka, Bobík a Myšpulín, ale Stefan Gimpl, Marko Grilc, Werner StockColin Frei. Spánembohem Berlínu řekli např. Hampus Mosseson, Markus Keller nebo Tim Humpreys.

O vyvrcholení kvalifikační soboty se postarala večerní Crossover Session. Motokrosaři, skejťáci i snowboardisté se střídali tak rychle, že se diváci po ploše přelévali jako divoké vlny a kameramani museli otáčet kamery rychleji, než protivzdušná obrana. I když zmíněné disciplíny lze poměřovat jen těžko, největší řev publika (což bylo jediné hodnotící kritérium) si vysloužil Elias Elhardt. Ten se nenechal rozhodit ošklivou tlamou, při níž se do dopadu zabořil Seb Toots a sám vyprásknul jeho signature trik bs 10 double cork. 

Na neděli bylo naplánováno finále a superfinále všech zmíněných disciplín (kromě FMX, ten se jel pouze jako exibice). Ve finále se mělo rozhodnout, kdo ze zmíněných osmi týpků půjde do superfinále a kdo skončí. Teprve šestnáctiletý Seb Toots hned v prvním kole odjel svůj Tootsie Roll – bs 1080 doublecork, aby bylo jasné, kdo chce do superfinále. V dalším kole pak přidal i luxusní bs 7 mute. Finále chvílemi vypadlo jako festival triků přes hlavu – doublecorky jsou letos rozhodně hitem. Ioury Podlatchikov dal mimo jiné bs double rodeo 9, Piiroiinen ve druhém kole roztočil také bs 10 doublecork. Eero Etala (o němž je známo, že mu točky přes hlavu nedělají problémy) vyprásknul nejprve čistou bs 10, aby přidal bs rodeo 7 v luxusním stylu. Jeho sw double backflip k vidění tentokrát nebyl, ale „obyčejné“ double beko odjel Marko Grilc a přidal k němu ještě cab 9 – jeden z mála triků na switch. Stefan Gimpl, kterému podobné městské kontesty sedí, se snažil dostat do superfinále taktikou „spin to win“, ale výsledek nebyl zrovna přesvědčivý, zvlášť v kontrastu s lehkostí, s jakou točili své hi-​tech triky přítomní mlaďasové. Iouri Podlatschikov v samotném závěru vyzval i one foot. Při prvním pokusu se sice rozbil na rozjezdu, ale napodruhé už ho bezchybně odpálil, protáhl a odjel. Do večerního superfinále postupovala čtyřka Peetu Piiroinen, Sebastian Tourtant, Iouri PodlatchikovEero Ettala.

Ani superfinále kupodivu nepřilákalo očekávané davy. Ne že by to extra vadilo, po kilometrové frontě na pivo či na toi-​toi se stýská málokomu. Každopádně pořadatelé asi nebyli zrovna šťastní, když se místo avizovaných 40 000 diváků toulala po ploše s bídou čtvrtina. I tak ale nakonec dokázali udělat solidní kotel pro superfinále. Na to, že mělo jít o vyvrcholení celé akce, uteklo překvapivě rychle. Každý ze čtyř superfinalistů měl totiž jen dva pokusy. Nebyl tak čas na nějaké špekulování a všichni do toho šli naplno. Eero Ettala ve svém premiérovém skoku roztočil bs 10, kterou neodjel, stejně jako Iouri Podlatchikov. Nezadařilo se ani Peetu Piiroinenovi, takže po prvním kole vedl Seb Toots díky své luxusní bs 10 doublecork. 

V druhém kole Eero vyladil svou bs 10, kterou už dal načisto. Iouri Podlatchikov mu konkuroval mega bs double rodeem 1080 po kterém ovšem následoval revert. Seb Toots zkusil posunout laťku ještě dál, když roztočil bs 1260 doublecork, které ovšem chyběl čistý odjezd. Celé superfinále pak uzavřel Peetu Piiroinen také krásnou bs 1080 doublecork. Následovala chvilka čekání a tady jsou výsledky:

1. Sebastien Toutant
2. Eero Ettala
3. Peetu Piiroinen
4. Iouri Podlatchov

City Eventy jsou zvláštní kapitolou snowboardingu. Na jednu stranu prospívají propagaci freestyle snowboardingu, na druhou stranou k horám a vše co k nim patří, mají víc než daleko. V tomto nijak nevybočovala ani akce Freestyle.Berlin. Osobně bych jí bral asi jako takový předkrm toho, co uvidíme na letošních největších akcích. Desítka double cork bude letos samozřejmostí. Jinak náš videomaster SGNL už pracuje na videu, takže „stej tjúnd“!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!