Horsefeathers Retro Jam 2015 na Neklidu

V sobotu 4. dubna se na krušnohorském Neklidu odehrál další ročník akce Retro Jam, tentokráte pod hlavičkou Horsefeathers. Jak už samotný název napovídá, nejde o jen tak ledajakou akci, ale především o oslavu začátků snowboardingu a dob dávno minulých. My jsme moc rádi, že se nám konečně podařilo na tuhle akci vydat a proč jsme toho rozhodně nelitovali se můžete dočíst na následujících řádkách.

Málokdo z dnešní mladé generace ví, že československý snowboarding zanesl své kořeny v Krušných horách. Právě tady, konkrétně v Perninku kousek od Božího Daru, se roku 1984 uskutečnily historicky první závody ve snowboardovém slalomu. Ty měla na svědomí parta kolem jednoho z největších průkopníků snowboardingu u nás Luďka Váši, mimo jiné zakladatele legendární značky Vasa Snowboards. O rok později byl natočen první československý snowboardový film "Sněžný děvky z Perninku", jehož autorem byl Roman Včelák a jezdili v něm pijonýři našeho sportu jako Ivan "Zobák" Pelikán, Honza Šik, Luděk Váša, Vláďa Rys, Jirka Včelák, Roman Bagin, Milan "Číro" Kulhavý, Roman Hanzlíček, Michal Bušov, Petr Karlíček a další. Pokud si to správně spočítáte, je to právě letos přesně 30 let od vzniku tohoto historicky hodnotného díla. Mimochodem pokud jste jej ještě neviděli, můžete se mrknout právě teď a tady:

Snowboarders z Krušných hor a především parta kolem Neklid Local Riders tuhle hodnotnou tradici svého kraje připomínají pravidelně svým Retro Jamem, kterou již několik let pravidelně ukončují zimní sezónu. Přestože jsme za Freeride.cz tuto parádní srdcařskou akci mediálně podporovali každý rok, vždy se nám do toho termínově něco vlezlo, takže jsme se nemohli osobně zúčastnit. Letos se i díky pozdně jarní sněhové nadílce a skvělé práci místních shapers, kteří schraňovali sníh pro akci co to šlo, termín posunul až na první dubnovou sobotu, což nám konečně umožnilo na Horsefeathers Retro Jam vyrazit.

Na Neklid jsme dorazili kolem desáté hodiny a Krušné hory nás přivítaly nejen parádním azurem, ale taky nánosem nového sněhu, kterého týden před akcí napadlo hodně a po celé republice v podstatě přišla nová zima. Každý, kdo alespoň jednou byl jezdit na Neklidu, ten ví, že se snowpark nachází v horní části kopce a začíná v podstatě hned pod parkáčem a legendárním stravovadlem a kalebnou "Rumburak". Historie neklidského snowparku se ale začala před lety psát na trochu jiném místě, cca o 500 metrů níže u lesa po levé straně. Tomu nikdo z lokálů neřekne jinak než "Rokle", právě tady se stavěl tradiční skok a v podstatě se sem dá umístit pomyslný začátek krušnohorského freestyle snowboardingu.

Pravověrný lokál Filip "Palmex" Majkus stojí v čele snowboardového dění na Neklidu už nějaký ten pátek a není tedy divu, že si už poněkolikáté vzal na triko i organizaci Retro Jamu. Místní shaperská parta nedávno založivší sdružení "Mongollica" v čele s legendárním Zbyškem Jandáčem několik dní pilně makala na stavbě prvotřídní u-​rampy historického typu, která je každoročně hlavní překážkou pro tuhle akci. Jak Jandáč mnohokrát během dne zdůraznil se jednalo po Špindlu o druhou rampu v Čechách, která je zároveň mimo Krkonoše tou jedinou. A Jandáč má samozřejmě vždycky pravdu, to ví nejen v Krušných horách každý :)

Kluci si hodně mákli a patří jim tak největší respekt. Rolba jim sice nahrnula materiál, ale stavba dvou bočních cca 2 metry vysokých a 50 metrů dlouhých rádiusů už byla jen a jen na ruční práci s lopatami a hrably, přesně tak jak se to dělalo před třiceti lety. Vstupní cornery do rampy vyzývaly k vesmírným poletům a zbytek rampy k dalším oldschool trikům, airům a častým handplantům. Další překážkou byl o kousek výše již zmíněný legendární skok v Rokli, který byl navíc vyšperkován dřevěným vystřelovacím kůlem, neboli jak se dnes říká "pole jamem".

Pod rampou vyrostly stanky partnera akce Horsefeathers a místní snowboardové školy Yettischool, které posloužily jako přístřešek pro DJe a jako provizorní občerstvovna. Za gramce se postavil DJ Lu2 a za bar holky Dáša s Luckou a Andulínou, kterým s grilem pomáhal Jandáč. Ten taky navařil na Retro Jam asi 100 kilo luxusních halušek, na kterých si pochutnalo celé osazenstvo akce. Pilo se pívo Horsefeathers /​ Purkmistr a sem tam někdo samosebou vyzval i nějakou tu panákovou rundu, ať už to bylo cokoliv. Mikrofonu se jal Palmex a v průběhu dne mu vypomáhal svým ostrovtipem kolega Tomáš.

Cílem celé akce je připomenutí dob pradávných, a tak se svah hemžil různými figurami navléknutými do šusťákových pestrobarevných kombinéz, kožených bund, šponovek, větrovek a podobných rarit, dnes už spadajících do kategorie "maškarní". Nejen oblečení ale účastníci akce vyhrabali ze sklepů a půd. Objevilo se i nespočet historických kousků snowboardů a vázání dnes ještě fungujících značek jako Burton či Nitro, ale také již zaniklých českých i zahraničních jako Vasa, Rook, Frople či Sims. Někteří se dokonce mohli pyšnit autentickými muzejními kousky domácí výroby, takže opravdu bylo na co koukat.

Během dne se v improvizovaném oldschool snowparku vystřídalo podle našeho hrubého odhadu kolem 200 lidí a atmosféra byla jednoduše řečeno parádní. A to i přesto, že drtivá většina dorazivších v době "Sněžných děvek z Perninku" ještě tahalo kačery nebo ani nebyli na světě. Na Retro Jam dorazili převážně lokálové a Západočeši, semtam vykoukl nějaký ten Pražák nebo Ústečák. Místňáci jsou prostě srdcaři a tuhle akci berou za svojí, to bylo vidět. 

Škoda jen, že i přes společnou snahu organizátorů a nás z Freeride.cz nedorazily ty pravé legendy a průkopníci snowboardingu v Čechách. Nezbývá než doufat, že na příští rok na Neklid dorazí i taková jména jako Váša, Pelikán, Rys, Včelák, Bagin, Hanzlíček, Bušov, Karlíček, Schröder, Ronovský, Opletal a další. Největší legendou na kopci tak byl tradičně otec neklidského snowboardingu Petr Matoušek, kterému to jezdí pořád jako zamlada, přestože se podle vlastních slov poslední dobou věnuje spíše golfu.

Součástí programu byly samozřejmě i vysoce prestižní závody, které se jely hned v několika kategoriích. Kategorii retro určoval typ snowboardu, podmínkou byl přinejmenším rovný tail, lépe pak swallowtail nebo prostě klasická "ryba". Dále to byly kategorie muži a ženy, které se jely na prknech aktuálních ročníků výroby. Contest se nejprve jel v rampě a poté se závodníci přesunuli na skok v Rokli, samozřejmě formátem jam session. 

Během celého dne bylo k vidění spousta parádních triků ať už oldschoolových či newschoolových. Převládala ale snaha o ty první jmenované, takže oko snowboardového historika a milovníka retra bylo neustále zasycováno různými roastbífy, chicken saláty, double "push-​in-​koza" nosegraby, japany a nejčastější a nejstylovější metoda byla pořádně protáhnout methoda.

Hodnocení probíhalo v duchu riders for riders, kdy každý jezdec dal čárku svému kolegovi, o kterém si myslel, že nejvíc zabíjí. V kategorii retro to podle čárek nejvíc zabil lokální mlaďák Dan Kašpar, který na rybě vysílal obrovské krásně tweakované methody na corneru do rampy, na skoku a pole jamu pak oslovil ostatní závodníky rozsáhlou zásobou triků včetně frontflipu odpáleného ze zmíněného pole jamu. 

Druhé místo obsadil další lokál a známý místní pankáč Hugo Haas, který zaslouží největší respekt za svojí výbavu a triky, které na ní odjížděl. Hugo totiž zvolil variantu tvrdého vázání a prezkáčů se slalomovým stancem, což bylo i v tento výjimečný den opravdu ojedinělé. S tímto setupem se rozjížděl do rampy nejvýše ze všech a jeho hardboot methody dosahovaly ukrutných výšek. Korunu tomu pak Hugo nasadil, když na skoku odjel se stejnou výbavičkou pod nohama Backside Rodeo 540 neboli "rondát" (přemet stranou s půlobratem - pozn. FRed.). Nutno podotknout, že odjezd triku na switch v přezkáčích a se stancem cca +45° /​ +45° vyžaduje dovednosti profesionálního provazochodce. 

Na třetím místě v retro kategorii a na prvním v mužích skončil nejznámější lokální jezdec Martin Matoušek, který během dne prostřídal rybu s klasickým prknem a vyhrál tak dvě trofeje. Mezi holkama byla nejlepší Štěpánka Hanková. Tady jsou kompletní výsledky:

Kategorie retro:
1. Dan Kašpar
2. Hugo Haas
3. Martin Matoušek

Kategorie muži:
1. Martin Matoušek
2. Kuba Král
3. Michal Juha

Kategorie holky:
1. Štepánka Hanková
2. Gábinka Matoušková
3. Bea Kaplanová

Best Trick: Hugo Haas - Hardboot Backside Rodeo 5 (tzv. rondát) 

Po ježdění byli vítězové po zásluze odměněni krásnými skleněnými trofejemi od Šárky Chvalovské, ovacemi a štamprdlaty. Tahle akce ale nebyla o závodech, přestože šlo o mistrovství České republiky v u-​rampě pro tento rok. Horsefeathers Retro Jam 2015 byl především o pohodě, kterou dokázalo navodit svým super přístupem pár desítek lidí v dobových hadrech a na historických snowboardech. A jak řekl Jandáč, na Neklidu opravdu "mají to srdíčko"! My si neumíme představit lepší a stylovější zakončení sezóny, takže příští rok na Božák na Retro Jam dorazíme zas a vy byste měli taky! 

Díky za podporu akce letí k: Horsefeathers, Nitro, Le Grind, Yettischool, Město Boží Dar, Skiareál Boží Dar - Neklid, Local Parks o.s.Freeride.cz.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.