Hot-Zone.tv Hintertux Opening 2008

Rok se s rokem zase sešel a na Hintertuxu proběhl tradiční opening. To, že Hintertux je v Rakousku a ne třeba v Bulharsku, ví po mediální masáži z minulých let každý, proto cestu tam a podobně vynechám (kdo neví, najde si na netu) a pustím se rovnou k tomu, co se stalo.

První dva dny by se toho stalo určitě víc, kdyby v páteční ráno nepřišla chumelenice trvající následujích 30 hodin a nefučel vítr 30km/​h, takhle nezbylo než pít Wajcen a čekat v lepší zítřky. Na naší obhajobu musím říct, že jsme nezačali pít hned a předcházelo tomu asi toto: ráno jsme se sešli dole u lanovky s Kubou „Shymonkey“ ŠimůnkemHonzou Koukolem, tihle dva jeli přes noc a spali dvě hodiny v autě, tudíž byli fresh a svěží. Vyjeli jsme nahoru, v parku byl půlmetr prašanu a viditelnost maximálně pět metrů, sem tam se někde mihla gorila v mlze, třeba Michal Ligocki, který si v tomhle hegeši s freeski kámošem Markem natáčel pow turns. Později se z mlhy vynořili další gorilas, a to Kupča, Robert FranekMilion.

Do mlhy se naopak v jednu chvíli ztratil Shymonkey, kterému se kousla hrana a vyletěl kamsi ze sjezdovky, při vší smůle měl to štěstí, že minul o pár metrů trhlinu. Ledovec přes léto popraskal a trhliny byly úplně všude, zasahovaly do sjezdovek, jak se později ukázalo i do parku. Nahoře jsme byli s kamerou a foťákem k ničemu, a tak jsme se sjeli do hospody zahřát a poradit, abychom se shodli, že bude nejlepší vrátit se dolů na parkoviště, kde byla viditelnost lepší a nový sníh nabízel možnost mini-​shred lokalit. Stalo se tak, chodili jsme po okolí a hledali, ten našel to a ten zas tohle, tomu se líbilo toto, tomu zase támhleto, setmělo se a všichni dohromady nakonec neudělali nic, nekázeň jak sviňa, jen vlastně Shymonkey si ze zoufalství sjel hromadu klád.

Sobota byla stejně v mraku a sněžení jako pátek, ale naše produktivita šla nahoru. Po zopakování procesu: nahoru-​mlha-​dolů-​wajcen, jsme v mezistanici před sjezdem poslední lanovkou našli zábavnej plácek. Byla na něm pohozená macatá dřevěná cívka, na kterou jsme udělali šakalí rádius a začala sešn, jezdil jsem já, Kupča, Honza, Milion, padl nějakej ten rock to fakie, nosepress, blunt… svoje supr technický skills ukázal taky jinak natáčející Kuba Shymonkey, když sem tam předal kameru do cizích rukou. Poté jsme cívku obrátili a zkoušeli ji porůznu bonkovat, ale nic co by stálo za řeč, většina pokusů skončila krysou. Cestou zpátky na lanovku si Shymonkey dropnul čtyřmetrovou kamennou zídku, na což se nechal nalákat i okolojdoucí Ride local rider Tomáš Běl, slovenští bratři a další. Odpoledne na parkáčí proběhlo zpestření, kdy si to mezi sebou rozdali Kid rock a Dark horse, což nebyli týpci z Jurgen pornographisch produktion, ale Milion a Shymonkey, tak jak je pojmenoval tamější speaker. Jednalo se o zápas na kladině, kde šlo o to srazit z ní druhého tyčí ala Robin Hood. Nakonec vyhrál technickej Kid rock a vysloužil si za to batoh, měl ale dobré srdce, tak ho věnoval Temnýmu koňovi, krása. Večer byla kalba a premiéra Ready od Absinthe films v nové, ale jako staré urobené hospodě přímo na parkáči pod lanovkou. Wajcen tekl proudem a bylo narváno k prasknutí.

Další den bylo jasno, doufali jsme, že se všichni na kalbě natolik zničili, že ačkoli byla neděle, nebude v parku takovej dav lidí. Nebylo tomu tak a navíc ráno nejezdil vlek kvůli problémům s elektřinou, aby když se rozjel, zase přestal, kvůli odstřelování lavin opodál. V momentě kdy se konečně vše rozhejbalo, čekaly už dole ve frontě zástupy. Někdo šel hledat prašan, někdo šel rovnou do parku. V parku byly dva příjemný lehce načutlý asi 15m kickery v lajně, vedle rampa, corner, dva malý skoky a pár railů a bedýnek. Na kopec dorazil i Neči Richard, kteří přijeli v sobotu večer, Richard jel ale brzy dolů vystřídat Jáju v hlídání synka Matyáše. Dále jsem rozeznal Marka Grilce vysílajícího double-​backflip a různý devítky, Stefana Mauera, který si dal nedávno hrozně na hubu při double-​cork na Freestyle.ch, ale tady už byl fit. Z Polska přijel kromě Ligockiho Marek Sasiadek, zezdola z údolí Chris Kröll, či Ben Wetschler, nechyběl ani Stefan Gimpl, který asi zapracoval na svém stylu a dělal moc pěkný točky na všechny strany. Já jsem jezdil s Nečim a skákali jsme ledacos, supr den až na ty davy lidí.

V neděli večer odjela část mediální party Milion a Robert Franek s Kupčou domů. Dobrá předpověď počasí nahlodala Kubu Šajmankyho a Honzu, aby si vejlet ještě o den protáhli. Dobře udělali, jelikož v pondělí bylo azuro a lidi skoro žádný. Kuba natáčel, my jsme s Nečim a Honzou rotovali. Lítalo se to pěkně, k nejlepším kouskům patřila Nečiho sérka cab 9 a Fs9, či Fs1080 a Bs rodeo, na závěr dne jsme si dali oba Bs 900. Smolnej den měl Honza Koukol, který v jednu chvíli padal na záda, pak zase na xicht, načež se málem popral s německym agresorem na vleku, hold každej den není posvícení, kór na začátek zimy. Na vleku jsem se svezl s hlavnim shaperem Willem Kaufmannem, od kterého jsem se dozvěděl zajímavou novinku o přípravě parku dole v Kaltenbachu, který by se měl minimálně vyrovnat Penkenu. Pondělní pohodu narušila celkem kuriózní věc, kdy jeden rider, který se ve spodní části parku zastavil nad rozjezdem na bedýnku spadl do trhliny! Za chvíli přijela rolba, vlekař se přivázal k radlici, spustil se za ním a vytáhl ho, díra nebyla asi moc hluboká, a tak se smolařovi naštěstí nic nestalo.

Park na Hintru je pro mě pořád jedno z nejlepších míst na podzimní rozježdění, ze skoků různých velikostí si vybere každý, dopady vám přejedou ráno rolbou, a tak vám hned ze začátku zimy nebudou chrastit kolena, lidi co se starají o park, stejně tak i z vedení resortu jsou v pohodě a vždycky nám vyšli vstříc. Nevýhodou je rychlé zalézání slunce za Olperer, horu, která se tyčí nad parkem a následné zahalení parku do temnoty, s příchodem zimy se doba světla v parku ještě krátí, proto se vyplatí si ráno přivstat a jet nahoru první lanovkou.

Text: Ondra Bauer
Foto: Robert Franek

PS: díky moc Honzovi mezi kamarády známému jako Dobytek (jo to je ten, co nedávno tady v novinkách sháněl novou pomocnici) za nocleh.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!