Impromat 4x4 2011 Finals – Pec pod Sněžkou (+ VIDEO)

O uplynulém víkendu se v Peci pod Sněžkou děly věci nevídané. Finále Českého snowboardového poháru totiž ukázalo, jakou fazónu má současná česká freestylová špička a troufnu si říct, že tohle jsme v podání českých jezdců ještě neviděli...

Přestože Pec pod Sněžkou patří k našim nejlepším resortům, v posledních letech zde nestál snowpark, jaký by si Pec zasloužila. To se ale naštěstí změnilo a na sjezdovce Javor najdete (mimo jiné) nejmacatější skok, jaký momentálně v Česku stojí. Dvaadvacet metrů table. Víc snad není třeba říct. Tato platforma ale nebyla zdaleka jediná. Jezdci začínali jibby, kde měli na výběr mezi rovnou bednou nebo speed railem. Následovala první platforma skoků, poté druhá s výše zmíněným mackem a pak to už všichni mastili na čtvrtou platformu se stairsetem a Toi Toi budkou na bonkování.

Už od rána se parkem proháněla prakticky kompletní skvadra těch, kterým nejsou závody ukradené. Nechyběl pochopitelně vítěz Snowjamu a vedoucí rider pořadí Petr Horák, který dorazil ve veselé náladě po svém maturitním plesu. Dorazil také Pepé Samek, Venca Kutil, Dušan Kříž, Pavel Vyroubal, Martin Mikyska, Roman Dlauhý a spousta dalších. Pojďme ale do samotného kontestu.

Vše odstartovala kategorie Groms v níž se na bedně v různých konfiguracích potkává kvarteto Adam Paulíček, Tomáš Císař, Dan Kašpar Miky Pajer. Tentokrát to nejlépe dopadlo pro Tomáše Císaře, za ním skončil Miky Pajer a třetí flek bral Dan Kašpar. V kategorii Rookies i po čtvrté za sebou vše zabil Michal Bíša. Michal se tak stal celkovým vítězem juniorské kategorie a oslavil tak návrat na prkno po všemožných zlomeninách z loňské zimy. Na druhém místě za ním skončil Honza Lohyňský, následovaný Filipem Bartoněm.

V holčičí kategorii se čekal nejtužší battle, protože Katku VojáčkovouLucku Zábranskou dělilo jen minimum bodů. Finále se ale více povedlo Lucce, která odjela bs 3, fs 1 a při poslední jízdě moc nechybělo k čistému odjezdu bs 5. Lucka tak zvítězila, druhá byla již zmíněná Katka Vojáčková. Katce je ale teprve 14 let, má všechno před sebou a troufnu si říct, že brzy Lucku na prvním místě vystřídá. Pro pořádek bychom měli dodat, že na třetí flek tentokrát doletěla Tamara Podmolíková.

Tak a jsme u největšího nářezu, tedy finále mužů. Vezmeme to odzadu a začneme u osmého místa. To patřilo Pavlu Vyroubalovi. Jeho fs 7 z finále byla naprosto luxusní, jen škoda, že smolně upadnul na poslední platformě, jinak by určitě skončil výše. Nejlepší umístění v letošní sezóně, tedy sedmé místo mezi chlapy, si vyjel Kuba Král se sérkou bs 7 + fs 7. Šesté místo obsadil Martin Matoušek, kterému úplně nevyšla druhá finálová jízda. Páté místo bez problémů obsadil historicky první vítěz 4x4 Véna Kutil, který přijel ukázat mlaďasům, že co je to „fláj“. Mistr stylu Roman Dlauhý skončil jen o fous za vítěznou trojicí díky povedené lajně ss blunt 270 out, cab 5 a fs 7.To vše krásně a do čistoty. 

Na prvních třech místech se ale už točila těžká technika. Martin Mikyska si doletěl pro třetí flek hlavně díky ultračisté bs 900 nejmíň do půlky dopadu. Radost pohledět. Čerstvý vítěz Snowjamu a exekutor doublecorků Petr Horák dal na prvním skoku invertovanou cab 5, aby na megakickeru čisto čistě odjel svou bs 10 doublecork. Díky tomu skončil na druhém místě a stal se tak celkovým vítězem Českého poháru. Kdo ale zvládl zajet Horise a vyhrát finále? Tomáš Tuzar! „Týtýčko“ už pomalu přestává rozlišovat, co je normál a co je switch. Stejně jako při závodech v Liberci, vše zabil svou totálně switchovou záležitostí, kdy po switch bs 7 na prvním kickeru roztočil svou cab 9 a dokázal tak vyzrát i na Horisův double.

Bezprostředně po finále vypuknul Skateshop.cz Best Trick, kde se největší popularitě těšila Toi Toi kadibouda. Bonků a všelijakých přeletů padlo nepočítaně. Martin Matoušek odjel hned několik onefootů (a nechybělo moc, aby odjel i 360 one foot), Zája si dal přes boudu bs rodeo, ale nejvíc to zabil Roman Dlauhý svým fs 360 fastplantem.

Tolik finále Českého freestylového poháru – Impromat 4x4, ročníku 2011, který bychom si měli dobře pamatovat. Něco se zde totiž láme. Po letech, kdy bůrko a později sedmička stačily na vítězství v závodech, se najednou celý level ježdění posunul někam úplně jinam, Horis budiž důkazem. Zkrátka přichází celá další generace, která posune celý český snowboarding dál. Co posune, už posunuje!

Video z finále Impromat 4x4 v Peci pod Sněžkou by Filip Jäschke:

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!