Impromat 4x4 Český pohár 2011 - Paprsek

Druhé dějství závodního představení Českého snowboardového poháru - Impromat 4x4 se odehrálo v novém snowparku Paprsek v Jeseníkách. A stálo opravdu za to...

Po premiérovém závodě 4x4, který se konal ve všem dobře známém Špindlerově Mlýně, byla druhá zastávka této závodní tour poněkud krokem do neznáma. V kalendáři bylo totiž u soboty 5. února napsáno - Skateshop.cz Snowpark Paprsek. Tak neznámé místo to ale zase není. Už v průběhu sezóny se k nám nesla chvála na dlouhý park plný překážek a povedený opening (více ZDE) tyto zvěsti jen potvrdil. Navíc konáním tohoto závodu se “čtyřikrátkčtyřka” po dlouhých třech letech vrátila do moravských hor.

Skateshop.cz Snowpark Paprsek najdete severozápadně od Olomouce, poblíž Starého města. Příjemný je fakt, že nad celým rozsáhlým parkem vede lanovka, takže zatímco jedete nahoru, máte o výhled postaráno. Samotný závod se jel na třech platformách. Poté, co jezdci nabrali rychlost, čekal na ně první kicker, hned za ním druhý, o něco větší, a do třetice pak hoblovací platfoma, kde měl každý na výběr z double kinku, double kinked bedny, případně z vysílací černé roury.

Riderů se sešla slušná kupa. Kromě klasické party objíždějící české závody jsme na Paprsku také uvítali několik lokálů, nebo třeba Darka Bergmanna, který se úvodního závodu ve Špindlu nemohl zúčastnit kvůli HF shootingu v Itálii. Po dlouhé době se na závodech objevil také Tomáš Král a jezdeckou sestavu podpořil i Pepé Povýšil, který se normálně na závodech pohybuje jako rozhodčí nebo trenér. Začátek závodu byl nejprve o půl hodiny posunut kvůli silnému větru, ale pak už se mohlo začít. V prvním kole kvaldy se jelo spíš na jistotu, nikdo nechtěl podělat první jízdu.

V kategorii Groms nebyla kvůli nižší účasti velká tlačenice, takže se rozhodovalo prakticky až ve finále, kde si pro první flek doskákal Tomáš Císař, následovaný Mikym PajeremDanem Kašparem.
Hned po nich přišli na řadu junioři neboli Rookies. Tady jasně kraluje Michal Biša, který si dojel pro první flek, stejně jako před týdnem ve Špindlu. Druhý flek bral Martin Makovec, který ve finále rozjel sérku backflip + frontflip. Třetí místo mezi juniory patřilo Filipu Bartoňovi.

Mezi holkami nechybělo ani největší překvapení minulých závodů - Katka Vojáčková. Tentokrát sice vynechala svůj backflip, ale i tak nakonec skončila na luxusní třetím místě. Před ní se dostala na druhé místo sestra Martina Matouška Gábina Matoušková. Oběma jmenovaným pak první flek vyfoukla Lucka Zábranská, mimo jiné za cab 1.

A jsme u finále kategorie mužů. Do ní se procpalo 12 fešáků, jeden lepší než druhej. Bratři Porkerti by sice mohli ještě jezdit v juniorské kategorii, ale je dobře, že čeří vody v té mužské. Letos to zatím na bednu nebylo, ale na Paprsku se blýsknul hlavně Dan s cab 5 a fs 7, za což mu patřilo osmé místo (brácha byl desátý). Dušanovi Křížovi to v Jeseníkách příliš nevyšlo, takže skončil devátý. Navrátilec Tomáš Král roztáčel taktéž kombinaci cab 5 + fs 7 a bylo z toho šesté místo. O flek výš byl Pepé Samek, jehož sedma na druhém skoku byla přece jen vyšší. Darek Bergmann ve finále zariskoval a hodně vyděsil všechny přítomné. To když na druhém skoku nedotočil double backflipa, zapíchnul špičku do sněhu a vyoral v dopadu solidní brázdu. Nic se mu ale nestalo a nakonec skončil na pátém fleku.

Bramborová medajle patřila Martinu Matouškovi s originální jízdou, kdy na prvním skoku odpaloval fs 5 z přední hrany a na druhém zkoušel cab 9. Fíla Gutwirth byl na Paprsku podle mého soudu nejstylovějším jezdcem a za jeho vysoké rotace mu patřilo třetí místo. Na druhé místo se zaslouženě dostal Danýno Paulíček, který zvládnul v jedné jízdě fs i bs sedmu. No a jsme u vítěze. Kdopak nám tu chybí? Ano, vítěz minulého závodu Petr Horák dokázal vyhrát i druhý podnik Impromat 4x4, když si dal invertovanou cab 5 na prvním skoku, bs 720 do posledních metrů dopadu na druhém a pro sichr i fs 270 transfer do fróňa na double kinku. Horis to letos prostě zabíjí a zatím má luxusně našlápnuto k celkovému vítězství i k nominaci na MS 2012 v Oslo. Uvidíme, jak se mu bude dařit v příštím závodě na Ještědu.

Ještě bychom neměli zapomenout na Skateshop Best Trick. Ten odstartoval Filip de Pina luxusní sedmou. Ondra Kučírek se roztočil co to šlo a k překvapení všech odjel litra. Roman Dlauhý dal stylové bs rodeo, ale vše nejvíc zabil Darek Bergmann, který na druhý pokus odjel svůj double backflip. Tolik druhá zastávka Impromat 4x4 ze snowparku Paprsek. Teď má “čtyřikrátčtyřka” přestávku a pokračovat bude 25. a 26. února ve zbrusu novém snowparku na Ještědu.

Impromat 4x4 Paprsek by Filip Jäschke:

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!